Doctor Yourself

Thursday, October 25, 2012

O viata mai buna

Banuiesc ca va este binecunoscut textul favorit al parintilor imigranti, ala cum se sacrifica ei facind pe imigrantu' in Rai, de dragul plozilor, sa le asigure o viata mai buna, in " the best country of the world " ( asa cum se clameaza cu insistenta ). Ce fel de viata " buna" , vedem mai jos ...


Ministrul Sanatatii din British Columbia, si-a cerut scuze publice pentru ca un baiat din Okanagan, a asteptat sa-i vina rindul sa se  opereze, si a tot asteptat, pina cind a paralizat de la mijloc in jos si asa a ramas .
Cel mai probabil, ca si parintii lui , l-au adus sa traiasca in Rai, ca sa-i ofere o viata mai buna. A primit doar scuzele minsitrului, pentru a asteptat operatia aia mult prea mult, pina a fost prea tirziu ...

Ministrul Sanatatii, ne povesteste cum in Bristish Columbia , sistemul de sanatate este excelent, insa din timp in timp, mai da rateuri.
   Pai daca asta-i perceptia ministrului despre sistemul pe care il conduce, poate nu i-ar strica sa dea un ochi pe statistici, si sa vada cite luni si ani se astepta pina sa te vada un doctor spacialist, sa-ti faci o analiza sau sa-ti faci o operatie.
Ca presa a facut asta demult, si ne-a ingrozit cind a publicat rezultatele ...

Un raport al B.C. Patient Care Quality Rewiew Board, spune ca in cazul a doi adolescenti care au avut nevoie disperata de operatie la coloana, i-au tot aminat pina a fost prea tarziu.
   Un baiat din Kelowna, a fost diagnosticat in 2004 cu curbura de coloana ( cifoza ). In 2009, cind baiatul avea 13 ani, doctorul baiatului a insistat ca e nevoie de asistenta medicala imediata, insa o serie de " intirzieri " , au aminat operatia cu 27 de luni. Adica .... 2 ani si 3 luni !


Disperati ca trebuie sa astepte pre amult timp operatia, familia a renuntat la sistemul medical canadian, si si-a dus plodul in Spokane, Washington, sa-l opereze acolo.
Acuma, nu va imaginati ca oricine isi permite sa se opereze la americani : canadienii de rind, isi vind casele, ca sa poata plati operatiile ! Cind au ajuns la spitalul american, curbura coloanei era mai mult decit dubla si a trebuit sa petreaca 10 saptamini in tractiuni , inainte sa intre in operatia de 10 ore, din care a iesit paraplegic.


Nici in alte provincii, sistemul de sanatate nu e mai minunat. Am mai scris pe blog, cum o cunostinta de-ale mele, a fost programata la doctorul pediatru cu plodul, peste ...1 an si 4 luni ! Asta, in timp ce plodul fusese diagnosticat cu E-coli si era urgenta nevoie de pediatru, sa-i prescrie medicatia. In final, l-a urcat in avion si l-a trimis in Romania sa-l trateze acolo, ca in Canada ar fi murit cu zile.
 
 In continuare ei locuiesc in Canada, desi nu le place de nici un fel, dar o fac ... pentru viitorul plodului. Nu e nici o ironie aici ( ci brainwashing ) : la modul foarte serios mi-au spus ca ramin in Canada, sa-i ofere o viata mai buna plodului  ! Mda, speranta moare ultima : daca prezentul pe care i-l oferim plodului, e de cacat ... ne inchipiuim ca viitorul indepartat, Cai Verzi pe pereti ...


Aveti plod cu autism ? Exista si aici o lista de asteptare a tratamentului ... Directorul executiv al " Autism Ontario " , declara p[resei ca fiecare pplod care are nevoie deterapie, ar trebui sa o primeasca imediat, pentru ca daca astepti, pierzi mult din recuperarea plodului.


Cit timp se astepta pe lista, pina sa primesti tratamentul ? Cam 2 ani, timpul mediu de asteptare ... Problema este ca intre virsta de 2 - 5 ani, este momentul in care terapia IBI este cea mai eficienta. Cum insa astepti 2 ani pina sa o primesti ... pierzi ce amai mare sansa de recuperare a plodului. Sau ... platesti din buzunar sume enorme ( daca esti bogat si iti permiti ). Daca nu esti bogat ... te uiti cum i se agraveaza autismul si te umpli de mindrie ca traiesti in " the best country of the world ".

Cit de scump este, ne spune un parinte de plod autist : dupa ce a asteptat 1 an si 5 luni pe lista de asteptare, ca sa primeasca tratament pentru plodul de 4 ani, femeia si-a dat seama ca trebuie sa faca ceva urgent ( remember virsta  2-5 ani ).
   S-a dus la o clinica privata, in care plodul a fost diagnoisticat cu tulburari severe de spacrtu autist. Precizare pentru cei din Romania : in Rai, spitalele private sunt interzise prin lege. Avem doar spitale de stat. Singurele servicii private medicale permise, sunt : dentist, podiatrist, chiropractoor, naturopat, psiholog ( adica serviciile medicale, pe care statul NU le ofera ).
     Femeia a platit 80.000 $ pentru tratament . Pentru comparatie, salariul minim pe economie, este 10,25 $ / ora, din care SCAZI taxele. In jur de 1.400 $ / luna.


Lista de asteptare pentru tratament, nu e ceva nou. In 2004, ombudsman ( un soi de avocatul poporului ), a facut o investigatie a programului terapiei IBI. Raportul arata ca ministerul sanatatii stia foarte bine, inca din anul 2000 cind a semnat contractul cu providerii regionali, ca au supraestimat capacitatea programului, de a face fata cererii.
     Viziunea initiala , in 1999, a fost ca TOTI plozii cu autism din Ontario, sa primeasca " servicii de interventie devreme, consitente, de calitatate ".


Insa, in viziunea recorectata, din 2000, s-a sters referinta la " servicii intensive, devreme" - zice raportul ombudsmanului.
In raspuns la raport, Ministerul Copilului si Servicii pentru Tineri, spune ca programul de terapie intensiva a fost fundamentat " la un nivel al resurselor existente, si nu la un nivelul la care e nevoie ".


Dupa ce ca sistemul medical e o mizerie, doctorii sunt un soi de zei in Rai. Au statut privilegiat.


Ontario College of Phisicians and Surgeons of Ontario ( cei care verifica felul in care doctorii is fac treaba ), tine secret un document care detaliaza cum un chirurg din Missisauga a dat eroare in 22 de cazuri .
Purtatorul de cuvint al OCPSO, Kathryn Clarke, le-a spus reporterilor de la Toronto Star, ca trebuie sa trimita cerere scrisa, iar comitetulare optiunea de a o aproba sau respinge.


Cazul in chestiune, il implica pe chirurgul general, John Pariag, care a fost gasit , anul trecut, vinovat de abateri profesionale si incompetenta, de catre comitetul disciplinar.
In unul din cazuri, el a cauzat moartea pacientului, intr-o operatie de ocluzie intestinala.
Alte timpenii facute de chirurgul respectiv, sunt postate pe pagina de web a Colegiului, insa se refuza dezvaluirea mai mutor detalii  .

--- Indepartarea ne-necesara, a apendicelui sanatos, de la 3 pacienti
--- Extirparea tiroidei chiar daca nu a fost antrenat sa o faca in timpul rezidentiatului si nici nu a mai facut-o niciodata
--- Operatii nepotrivite, fara sa aiba in vedere problemele in legatura cu riscul de singerare.
--- Perforarea intestinului pacientului, in timp ce incerca sa-i extirpe polipii.

Ma intreb, cum a reusit nenea asta sa termine cu bine facultatea si rezidentiatul ? Asta, in timp ce doctori cu experienta dar ... imigranti, fac pe soferii de taxi, pentru ca, canadienii refuza sa le recunoasca studiile si experineta .

Paul Harte, avocat pe cazuri de malpractice in Toronto, declara presei ca decizia Colegiului de a tine secrete detaliile despre condamnarea lui Pariag, este impotriva intereselor publicului. Iar Colegiul a fost creat ca sa serveasca publicul


In tot acest timp, Pariag continua sa consulte pacientii, in calitate de chirurg. In asteptarea deciziei finale, Pariag are cateva restrictii : el nu poate face operatii, dar ... poate servi ca asistent chirurgical in operatii.

No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.