Doctor Yourself

Friday, October 5, 2012

Nesimtire parentala

In sfirsit, vesti bune din Rai : unele companii au catadixit sa ia masuri impotriva parintilor nesimtiti ! Se pare ca s-a intrecut limita suportabilitatii, si au fost nevoiti sa ia masuri, pentru ca posesorii de plozi needucati, sa nu mai abuzeze cu comportamentul lor,  restul clientilor companiei :


Air Asia a introdus " zona de liniste", exclusiv pentru clientii de la 12 ani in sus. Plozii n-au acces. Iar masura mi se pare de bun simt : e un cosmar sa calatoresti 5-9 ore cu un plod linga tine care urla non-stop, loveste cu picioarele in scaunul tau, cinta, plinge si face ca toti dracii .
    Nu-i problema mea si a celorlalti clienti ca tu nu esti capabiul sa-ti educi puradelu' . tu ca parinte, ca si orice alt client, ar trebui sa fii obligat sa respecti niste reguli de comportament : daca iti poti controla boracu', stai acasa.
Daca restul omenirii isi poate dresa cainele sa nu latre, sa nu se urce pe oamenii din jur si sa nu faca ca toti dracii ... si tu poti sa-ti dresezi maimuta. Insa e mult mai simplu sa-l lasi sa se comporte ca un animal in jungla, si sa tipi ca din gura de sarpe ca societatea are ceva cu plozii tai si e intoleranta.
    Si de ce ar trebui societatea sa accepte ca tu si plodul tau sa o abuzezi, doar pentru ca iti e lene, nu vrei, sau esti incapabil sa-ti dresezi maimuta ?

Companiile nu au nici un drept sa iti bata tie obrazul si sa te forteze sa-ti dresezi urlatorul : nu exista lege care sa interzica nesimtirea. Ok, poti fi nesimtit cit vrei, dar nu in avioanele companiei noastre. Poate asa, vor catadixi sa-si educe plozii, cind se vor vedea eliminati de aici, de colo ... poate ring a bell ...


Atlantic Wire's John Hudson a decis si el banarea urlatorilor si ziarul spune ca e ultima " moda", in rejectarea plozilor, din viata publica.
Malaysia Airlines a interzis plozilor sub 2 ani, sa calatoreasca la clasa 1, in urma unui chestionar facut pe saitul lor, si care a aratat ca 60 % din calatori, au vrut  sectiune numai pentru familii ( sa urle in voie, ei intre ei ), iar 20 % au cerut zboruri in care accesul plozilorsa fie interzis.
    Adica 80 % din calatori, NU vor sa zboare cu plozi in avion. Asta spune multe despre nesimtire aparintilor de a nu-si educa plozii. Am zburat 5 ore Toronto - Phoenix, cu un plod asiatic de 4 ani in fata noastra : n-a scos un cuvintel , nu s-a dat jos de pe scaun, n-a facut crize si s-a comportat ca un adult. Deci se poate.


 Eu cred ca, calatorii care au fost abuzati de plozi urlatori in avioane, ar trebui sa primeasca banii inapoi de pe bilet.  Sau sa se adune si sa cheme in judecata compania, pentru ca nu le-a asigurat conditi minimale de calatorie : ca daca ar fi stiut ca trebuie sa calatoreasca 5 ore in urlete si crize de isterie, ma indoiesc ca ar mai fi cumparat bilet de la compania respectiva ....
Poate asa, s-ar misca mai repede si ar scapa de plozi : sau le-ar forta mina parintilor nesimtiti, sa-si educe urlatorii.
     
Chiar si asa, in conditiile in care populatia tace si accepta sa fie abuzata de parintii nesimtiti, putem spera la introducerea zboruriloe numai pentru adulti, pentru ca ... tot mai multe cupluri decid sa nu mai puiasca si tot mai multi se simt ofensati de vecinul de scaun care ocupa prea mult spatiu cu scaunul pentru plozi.


 Profesorul de psihologie Jean Twenge, de la San Diego University constata ca a vazut ca in cultura noastra, parintii sunt foarte permisivi cu plozii. Si mai spune ca reactia societatii nu este atit de mult impotriva plozilor, cit impotriva a bad parenting ( adica a parintilor care nu-si educa plozii ).
   Faptul ca boracu' tau alearga in cercuri printre clientii si chelnerii restaurantului, ne transforma pe toti in baby sitter pentru plodul tau ( ca pe tine te doare in coor ca plodul tau deranjeaza un restaurant intreg ).

  Tot el mai spune ca parintii isi iau plozii cu ei peste tot, si toti urim asta. Unii parinti sunt accesorizati cu plodul : uite-te la mine, pot avea puradel ....adica pot avea tot. Daca plodul meu te deranjeaza, este problema ta !

Nesimtire tipic parinteasca : toti oamenii sunt obligati sa le placa a fi deranjati de plodul lor. Daca nu iti plac urletele plodului meu, daca nu iti place ca tetrage de pantaloni si baleste pe tine ... tu esti cel care ai o problema ! Intotdeauna altcineva e vinovat pentru nesimtirea lor .


 Intrebarea este, de ce parintii prefera sa care plodul in restaurante, concerte si alte locuri improprii pentru un plod, in loc sa-i plateasca bona ( presupunind ca isi permite sa o plateasca ) ?

Ann Hubert, autoare de carti parenting, spune ca, din cauza ca parintii sunt mult prea ocupati cu jobul, nu le mai ramine timp pentru plozi. Ca dupa ce vin de la job, e treaba cu gospodaria, cumparaturi, timp pentru ei insisi, etc. Si atunci incearca sa impace si capra si varza : petrec restul timpului, cu plodul lipit de ei, si il cara peste tot.
   Daca nu iti permiti sa cresti un plod ( ca n-ai bani de bona, sau n-ai timp pentru el ), de ce il mai faci ?


In aceasta luna, o terasa de bere a interzis plozilor sa intre, dupa ora 4 dupa amiaza.
Alt restaurant din North Carolina a pus un afis care spune ca plozii care urla, nu vor fi tolerati. Si mi se pare corect : sedeaza-l, daca nu esti capabil sa-l educi. Sau lasa-l acasa cu bona. Sau du-l la zoo. Sau ai bunul simt sa iesi afara din local, ca sa nu deranjezi pe cei din jur. Clientii au venit sa manince linistiti si nu sa se simta ca in jungla ( daca voiau safari, te vizitau pe tine acasa ).

Alt restaurant din Pensacola Beach zice ca plozii care nu respecta regulile, vor fi gatiti si mincati. Plozii nu;'s de vina, ca nu le-a explicat nimeni ca trebuie sa se comporte civilizat si nu ca in jungla . Mi se pare perfect corect sa-i dai afara cu suturi in coor pe parintii nesimtiti.
    Ca sa fim corecti pina la capat, ar trebui sa primeasca amenda pentru turlburare alinistii publice, la fel ca orice om care ar face isterii in restaurant : cum insa traim intr-o societate imbecila, parintii nesimtiti sunt deasupra legii. Si atunci, tot ce mai poti sa faci casa te aperi de abuzurile lor, este sa-i dai afara din localul tau : pina vor catadixi sa-si educe plozii.

 Si mai revoltator este cind vezi boraci tiriti de parinti pe la festivaluri de muzica specifice pentru adulti, si impopotonati cu casti uriase, ca sa nu auda muzica, sa se sperie si faca ca toti dracii ( adica sa nu-si deranjeze parintii ).
   Deci : daca vrei sa mergi la fastival de muzica, iti lasi boracu' cu bona, si te duci. Daca nu iti poti permite sa platesti bona ... de ce dracu' l-ai facut ? Stai acasa si ingirjeste-ti plodul.


 O terasa cu bere, a declarat razboi parintilor cu plozi. Mi se pare firesc : ce sa caute un borac la carul cu bere ? Lasa-ti dracu' plodul acasa !


Cititorii comenteaza de bun simt : ca ei nu vin sa bea bere in groapa cu nisip in care se joaca plozii, deci nici tu nu iti aduce plozii sa se joace in barul meu.


Cititorii spun lucrurilor pe nume : ca in North America, parintii nu sunt capabili sa-si educe plozii, iar asta are ca rezultat, ca plozii devin creaturi pe care nimeni nu le doreste in jurul lor. ( Corect : nimeni nu-si doreste sa traiasca la zoo, decit parintii care nu-si educa plozii )
    Si da un exemplu : mai multi vecini de-ai lui, au plozi care racnesc toata ziua in piscina. Niciodata nu a auzit vreun parinte sa le spuna sa inceteze cu racnetele. Cind el a fost plod, asta a fost o ingrijorare continua a parintilor lui : sa nu deranjeze vecinii.
Eh, acum, daca te deranjeaza urletele plozilor .... tu ai o problema. Daca te deranjeaza aceleasi urlete, dar scoase de adulti ... brusc NU mai ai nici o problema, ba chiar esti indreptatit sa chemi politia ... Traim intr-o societate imbecila.

Hubert mai spune ca interzicerea plozilor in locurile publice, e prima masura impotriva nesimtirii parentale. Si spune ca asta e o scoala de parenting, carecreeaza adulti care NU isi asuma responsabilitatea pentru plozii lor. e mult mai simplu sa-i permiti sa urle ca la zoo si sa se tavaleasca prin magazine ca porcu' in namol, decit sa te apuci si sa-l educi.

Hulbert vine cu solutia : luati exemplu de la parintii francezi , care chiar isi educa plozii ! in Franta, cind un plod alearga in cercuri prin restaurant si urla, parintii ii spun ferm sa se calmeze, ca nu e singur in local. Sa deranjezi pe toata lumea, e clar ca nu e o virsta la care sa poti participa la activitatea respectiva.
No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.