Doctor Yourself

Friday, October 19, 2012

Job market

Piata muncii din Rai e din ce in ce mai trista. E tragi-comic, cind vad pe forumuri cum viitorii emigranti romani, intreaba daca isi pot gasi job pe meseria lor, ca acusi aterizeaza si ei in Rai . Si cum mai viseaza ei Cai Verzi pe pereti, despre ce viitor de toata minunea o sa ofere plozilor lor ...
      Pai nu isi gasesc joburi pe meseria lor, tinerii canadieni, cu scoala facuta cap-coada in Canada ( nu doar niste cirpeli de cursuri ) si cu " networking" ( adica pile si relatii ) ...
Proaspeti absolventi de facultate, lucreaza ca si barmani :


Un raport intitulat " Vital signs ", facut de Community Foundations of Canada, ne spune cum generatiile de tineri de acum, sunt cele mai educate din toata istoria Canadei : doar ca sunt educate fix degeaba, ca nu au aceleasi sanse ca si parintii lor, sa prinda un job.


Raportul spune ca taxele scolare au crescut cu 200 % in ultimii 10 ani, iar datoriile auatins cote record. In plus, costul vietii a crescut iar intrarea tinerilor pe piata muncii este mult intirziata, cee ace face ca situatia tinerilor sa fie " alarmanta ".


Cit de alarmanta ? Conform Vital Signs, tinerii constituie 16 % din forta de munca canadiana, insa tinerii au pierdut 50 % din joburile de pe piata muncii. Adica sunt cei mai grav afectati .
    In ciuda statisticii, cifrelor, evidentei, romanii de aici, continua sa viseze despre viitorul maret pe care plozii lor il vor avea in Canada : cica d'aia se "sacrifica" ei sa ramina in Rai, ca sa le ofere o viata mai buna plozilor ...


1 din 3 tineri intre virsta de 25-29 de ani, care detine o diploma de colegiu sau universitate, isi va lua un job de necalificat, dupa absolvire ( asta nu inseamna ca ceilalti nu vor sta fara job ... ).
In comunitatile sarace, rata de abandon a studiilor va fi de 70 %, comparativ cu 6- 11 % in comunitatile mai instarite.


Ce parere au autoritatile canadiene ? Pai ele dau vina pe ... tineri ! cica, in loc sa puna mina sa munceasca, ei se balangane toata ziua prin oras, in hippie-style !
Da' ce legatura are piata muncii, cu stilul hippie ? Mai lipseste sa le spuna tinerilor sa se rada - tunda regulamentar si sa interzica blugii, ca's hippie trend !


Guvernul liberal te anunta ca a fi hippie, nu este un job adevarat. Asta e sloganul dintr-o campanie de 15 milioane dolari, facuta de guvernul din British Columbia.
Astia chiar au impresia ca majoritatea tinerilor canadieni sunt niste hippioti latosi, care habar n-au ce sa faca cu viata lor ?


Tinerii sunt furiosi pe buna dreptate, pentru ca guvernul face asociere intre stilul de viata si piata muncii : n-au nici o legatura. Si nu stilul de viata personala e cauza lipsei joburilor din Canada.
   Raspunsul tinerilor a venit in comentariile articolului din ziar : Sa ai o diploma de facultate, inseamna doar o bucata de hartie igienica, pe care o poti inrama. Einu au diplome de facultate, ci hirtie iegienica inramata.


Astea fiind conditiile, se mai mira cineva, ca 1 din 5 muncitori canadieni, sufera de depresie ? Cum sa nu te ia depresia, cind ai diploma de facultate, si tu muncesti contra cronometru, ca necalificat, pe minimum pe economie ?


Un chestionar cu acoperire nationala, facut de Ipsos Reid , arata ca mai mult de 22 % din angajatii canadieni spun ca sufera de depresie, iar inca 16 % au raportat ca au experimentat depresia in trecut.
  
Drept urmare, managerii si supervizorii de la locul de munca, au fost invatati cum sa recunoasca semnele de depresie la subalternii lor si cum sa se comporte cu ei.


In urma cu 5 ani, doar 1 din 5 manageri a primit instructaj in mental-health intervention. Astazi, avem 1 din 3 ...
Incet-incet, depresia devine problema nationala ...


Comentariile canadienilor sunt savuroase ...
Zice un cititor, ca daca procentele astea mari de depresie sun pentru oamenii care au joburi,  care e rata dedepresie pentru cei care nu au job ?


Altul zice ca atunci cind muncesti din greu si vezi cum 42 % sau chiar putin mai mult din salariu ti-l ia statul, si cind mai platesti in plus, taxe la fiecare cumparaturra, da, te ia cu depreie ...
   Si te apuca depresia si mai tare, cind vezi cum aia 42 % din banutii munciti de tine, sunt risipiti de politicieni corupti.


Alt canadian spune : maninca, dormi, munceste ... ai cite o vacanta ocazionala ...apoi maninca, dormi, munceste ...
Cei 1 % din populatie, nu au aceasta problema, pentru ca tu muncesti in locul lor.


Altul spune ca, bineinteles ca sufera de depresie, ca tara asta asta e un pamint vast si inghetat, in care oamenii devin deconectati de la familiile lor . Daca nu esti depresat cel putin 6 luni ( de iarna ) pe an, e ceva in neregula cu tine.
eu zic ca 6 luni dureaza iarna, insa mai socoteste si primavara, care e un soi de februrie rominesc : primele raze de soare vin la sfirsitul lui mai ... La sfirsitul lui aprilie aveam furtuna de zapada...


No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.