Doctor Yourself

Thursday, October 18, 2012

Dubla masura


Ati vazut deja la topicul " Joburi in Ca" , ce dezastru e in Rai si ce lipsa cronica de joburi. Eh, in toata povestea asta, imiggrantu' are un statut special, mai cu cacat in cap, din cauza ca nu are experienta canadiana si nimeni nu il angajeaza fara ea.

Spune ziarul imigrantilor,  cum " experienta canadiana" e o mizerie de care imigrantii se lovesc zi de zi, si pe care o numesc " exploatare canadiana". Ce e " experienta canadiana" ? O inventie canadiana, pur si simplu, prin care iti este barat accesul catre joburi, si prin care ii tin pe sclavi sa munceasca pentru .... sperante .
Adica sa munceasca pe gratis, in speranta ca vor cistiga " experienta canadiana", cu care apoi sa poata intra pe piata muncii , sa-si caute un job adevarat. Ca daca n-ai "experienta canadiana" in CV, angajatorul nici nu se uita la tine, daramite sa te angajeze !

Si spun imigrantii ca, in tara lor de origine,cind erai voluntar, o faceai ca asa voiai tu, ca sa ajuti pe cineva, si ca niciodata n-ar fi indraznit sa scrie asta in CV , ca sa obtina un job  !
   Si dupa ce ai muncit pe gratis, ai obtinut un job de necalificat sau de level-entry, descoperi ca esti fortat sa mergi la scoala.... canadiana, ca sa poti prinde un job pe meseria ta. Imigrantii spun ca sunt atit de bine pregatiti ( si chiar sunt ! ), incit ar putea cu usurintasa fie profesori la universitatile si colegiile la care canadienii ii forteazasa se inscrie ca studenti .
  

Imigrantii spun ca in Rai e o mare prejudecata in ceea ce priveste imigrantii : ca am finiste persoane fara educatie si complet incoerente. Si bineinteles ca suntem tratati ca atare. Ce ar trebui sa facem ca sa cistigam experienta canadiana, ca sa putem intra pe piata muncii, sa ne cautam un job platit ?


Un alt imigrant ne spune ca a venit in Canada acum 1 an, si in tara de origine a fost veterinar cu o gramada de experienta  nu doar in medicina veterinara, dar si in customer service si vinzari medicale. Are experienta de munca si in alte tari straine, in companiile multinationale farmaceutice si se descurca si cu computerul.

   Dupa cum bine stim, canadienii nu dau 2 bani pe experienta ta in munca, iar omul a fost fortat sa se angajeze paznic ( si sa faca si cursuri " canadiene" pentru asta ! ). El mai spune ca nu i-a dat nici o sansa sa aiba un job bun in Canada. Nici macar nu spera la un job de veterinar, sau asistent de veterinar, insa isi inchipuia ca o sa fie acceptat sa faca pe secretara de la ghiseul veterinarului. Ei bine .... teapa !
Cum ziceam : canadienii se sterg la coor cu experienta ta de munca si cu calificarile tale.


Ce optiuni ai ca sa prinzi un job platit, cind esti nou venit ? Cea mai eficienta solutie este sa ai prieteni care sa te duca de minuta la un job de cacao ( adica sa ai pile ). Daca n-ai .... te duci si muncesti pe gratis pe la cine catadixeste sa te primeasca ( si acolo e cu liste de asteptare si cu concurenta si pile ). Ati inteles : e nevoie de pile, ca sa fii primit sa muncesti pe gratis !
   Sau poti continua sa cauti un job, poate ai noroc sa dai peste un angajator mai milos, care sa nu-ti ceara experienta canadiana. Poti considera ca ai cistigat la loterie ...

Intrebarea de bun simt, pe care orice imigrant si-o pune, este : de ce sa muncesc pe gratis, cind eu nu am bani sa-mi platesc chiria si sa traiesc ?


Raspunsul pe care canadienii de la agentiile de intergrare a imigrantilor il dau, este jognitor pentru orice fiinta umana : cica scopul este sa-ti imbunatatiesti nivelul de engleza ( dar pentru asta exista scoli de limba destinate imigrantilor, sau poti invata singur acasa ) ... sa inveti sa te vinzi ( adica inveti sa te vinzi pe ....gratis ) ... cistigi referinte canadiene.
    Ca aici in Canada esti privit ca un infractor, care abia asteapta sa se angajeze intr-un job, ca sa faca numai pagube patronului : esti suspect. D'aia la angajare, toti it cer referinte de la ultimul loc de munca : adica sa dai numarul de telefon al fostului sef, care sa le confirme ca ai fost cuminte si ascultator, deci ti se poate acorda prezumtia de nevinovatie. Daca n-ai referintele astea .... esti dubios in ochii canadienilor.

Si da, de departe, cel mai mare avantaj cind muncesti pe gratis, este ca ai sansa sa intelegi " cultura locului de munca" canadian. Ca si cind tu abia ai coborit din pom, si n-ai mai vazut in viata ta, cum se comporta oamenii la locul de munca : musai sa-ti arate canadienii, ca la prosti .
   Ca si cind, tu esti atit de imbecil incit nu poti pricepe mai mult decit ai experimentat pe propria piele in tara ta : esti incapabil ( din pre amulta prostie ) sa-ti imaginezi ca exista si altceva. Uite d'asta, e nevoie sa vii in Canada, sa muncesti pe gratis, ca sa poti compara cu ce ai lasat acasa ...

Intre noi fie spus, singura diferenta intre comportamentul canadienilor la job si cel din Romania, este ca, canadienii intotdeauna iti zimbesc in fata si te sapa pe la spate la greu. In rest .... aceeasi incompetenta manageriala, pile, favoristisme, etc.


Acuma, sa nu va inchipuiti ca munciti pe gratis citeva zile, si gata, ati cistigat experienta canadiana si primiti referinte ! Vorbim de munca pe gratis, luni in sir, zi de zi ...
Povesteste un imigrant, cum dupa 4 luni de munca pe gratis, a cerut referinte, (ca sa-si poata cauta un jon platit ), insa a fost refuzat, pentru ca perioada minima obligatorie de munca pe gratis era ... 6 luni !


Cam astea sunt problemele de care se loveste un imigrant venit in Canada : nici macar nu are liber acces pe piata muncii ! Plus lipsa joburilor si somajul foarte mare.
In schimb, ministrul imigratiei, se duce in Scotia la un tirg de joburi, ca sa-i convinga pe scotieni sa vina in Canada cu contract de munca !


La tirgul joburilor din Dublin, ministrul imigratiei si companiile canadiene s-au dus sa angajeze scotiei. Daca n-as trai in Canada si n-as stii ce disperare p[entru joburi e aici ( orice fel de joburi ), mai ca as zice ca in Canada nu e criza si canadienii nu fac fata sa munceasca la cit e joburi sunt in Canada.
  
Insa expunerea asta prin lume, cu " avem de dat joburi ", aduce o reclama frumoasa Canadei. Cu atit mai mult cu cit minsitrul imigratiei a aparut si la o emisiune tv, populara in Irlanda " Late Late Show ", in care a explicat ce usor e sa emigrezi in Canada din Irlanda ...


Sa ne intelegem : la tirgul de joburi, companiile canadiene, cautau sa angajeze scotiei, sa vina sa lucreze in Canada, pe contract de munca.  Fara sa-i forteze sa lucreze primele 6 luni pe gratis ( voluntariat ), ca sa inteleaga cum e cu munca in Canada.
Brusc, canadienii au renuntat la ifosele cu " experienta canadiana", brusc nu-i mai trimit pe scotieni sa faca scoala canadiana inainte de a-i angaja ! Si mai ales .... brusc le este recunoscuta experienta de munca din Scotia !
  
De ce ? Pentru ca cei care vin cu contract temporar de munca, sunt platiti mai putin decit ar fi platit un muncitor canadian. Concret : angajatorul canadian face economie la bani, deci nu-l mai intereseaza ca scotianu' n-are experienta canadiana.
Intrebarea este, de ce nu angajeaza un imigrant pe joburile respective, pe aceiasi bani cu care il platesc pe scotian ( oricum imigrantu' e platit mai putin decit un canadian nativ ) ?
   Simplu :  pentru ca asta ar insemna recunoasterea studiilor, imigrantul n-ar mai fi fortat sa faca scoala canadiana, n-ar mai fi fortat sa muncesca 6 luni gratis pentru ei, si tot asa. Adica ies in pierdere. Las' ca imigrantului ii spun ca nu corespunde sa fie angajat pe meseria lui, insa se duc si angajeaza pe contract temporar scotieni care au exact aceiasi pregatire ca si imigrantii din Canada.

Daca insa, scotienii respectivi ar emigra in Canada, s-ar izbi exact de acelasi probleme ca orice imigrant : brusc ar descoperi ca nu mai corespund sa fie angajati in Canada, ca n-au .... experienta canadiana, scoala canadiana, etc. S-ar lovi de ifosele binecunoscute deja.

Angajatorii canadieni, de la tirgul din Dublin cauta sa angajeze 200 de electricieni, mecanici, etc. si cine aude asta la tv, trage concluzia eronata, cum canadienii au deja joburi, si le ramine de dat si celor din alte tari. Fals !
   In Canada, ca sa fii angajat ca electrician, esti obligat sa faci ani de scoala ( zeci de mii de dolari ) si apoi nai de ucenicie linga un mester, si abia apoi poti fi angajat ca electrician. Daca insa vii cu contract de munca de electrician, din Irlanda, aterizezi in Canada direct .... electrician. Ca e plina Canada de imigranti electricieni, care nu pot lua job de elctrician, pentru ca ... n-au scoala canadiana de electricieni.


Ca sa imbunatateasca lucrurile pentru companiile care vor munca temporara straina ( ca-i mai ieftina ), din 2013, vor creste numarul locurilor de munca alocate scotienilor intre 18 si 35 de ani , de la 1.000 la 6.350 oameni sii va ajunge la 10.000 locuri in 2014.


Scotienii, bineinteles ca sunt incintati : reclama Canadei le-a luat ochii, si acum isi inchipuie ca in Canada ploua cu joburi, incit canadienii nu mai fac fata.


Spun scotienii ca 4 delegatii guvernamentale din Canada au asistat la tirgulde joburi din Dublin , si 30 companii de constructii care ofereau sute de joburi.


10 companii din Calgary ofereau 2.000 joburi in constructii, ingrijire medicala , industria petrolului si a gazelor. Pai da, ca imigrantii care absolva scoala de asistente medicale, nu sunt angajati nicaieri, si muncesc paznici in Canada ... E mult mai convenabil sa angajezi asistente temporare, si pe bani mai putini : plus reclama uriasa in lumea intreaga, despre cum Canada da pe dinafara de atitea joburi ( ca uite, sunt fortati bietii de ei, sa caute angajati prin lume ).

Cistigul de imagine este enorm. Pai nu e Raiul pe pamint in Canada ? Grabiti-va sa va faceti dosarul de emigrare, ca o sa simtiti pe propria piele cum e cu " pe dinafara e vopsit gardu' " ...


Canadienii comenteaza suparati : Spun ca n-au nimic impotriva scotienilor, insa nu-i discriminare sa primesti forta de munca din Irlanda si aproape sa trintesti usa in nas celor din alte tari ?


Alt cititor e scandalizat de faptul ca angajatorii canadieni si guvernul canadian, le cauta in coarne scotienilor, in conditiile in care numarul somerilor din Canada este foarte mare ?  ( reclama internationala se numeste )
Oare scolile canadiene nu sunt suficient de bune pentru  angajatorii canadieni ( ca absolventii ingroasa rindurile somerilor ) ?


No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.