Doctor Yourself

Sunday, October 14, 2012

De lux ..

Prin Rai, mentalitatea era ca la majorat, plodul isi ia jucariile si pleaca din casa parinteasca. Din doua motive : ca sa fie liber si sa scape de autoritatea parinteasca si pentru ca ... isi permitea ! Isi permitea sa isi ia un job si sa-si plateasca toate cele, ca sa se intretina.
     Ca asa e normal : cind te-ai facut baiat mare, sa traiesti pe cont propriu ( daca sistemul economic iti permite ). Asta era odata ....
Astazi, Raiul e plin cu familii de imigranti, care traiesc toti claie gramada , in aceeasi casa. Ca e mai greu cu locuitul pe cont propriu, mai ales cind nu sunt joburi pe piata ...


Zice ziarul, ca recensamintul din 2011, ne arata ca exista doua Canade : aia de pe vremuri, in care erau case mici si plozii erau putini si fiecare la casa lui. Noua Canada este pamintul imigrantilor, in care multiple familii si generatii locuiesc in aceeasi casa ( generatia sandvis ).


Asa a aparut generatia " bumerang kids" : adica cei care pleaca de acasa la studii, dupa care , se intorc cu coada intre picioare in casa parintilor, ingroziti ca nu-si gasesc joburi, sau numai joburi de supravioetuire, din care nu pot sta pe picioarele lor ( exclus sa-si cumpere case ).


Recensamintul a gasit ca 25,2 % din tineriia dulti intre 25 -29 de ani, locuiesc acasa la parinti in 2011, putin mai mult decit in 2006, cind 24,7 % locuiau cu parintii, dar mai mult decit de 2 ori comparativ cu 1981 ( pe vremea cind fiecare isi permitea sa locuiasca singur - cu chirie sau sa-si cumpere casa )


De la situatia din 1981, cind tot melteanu' isi permitea sa ste ain casa lui, separat de parinti, s-a ajuns in 2012 la situatia cind, a locui separat de parinti e un efort la care trage n cuplu. In doi, iti permiti sa stai cu chirie ( indieferent ac sunt o familie, sau colegi de apartament ).
Insa, sa locuiesti singur, a devenit ... un lux pe care putini si-l permit : recensamintul nu sufla nici un cuvintel despre citi tineri locuiesc singuri, ci numara si batranii, in cifrele care le-a publicat ( iar populatia e foarte imbatrinita in Rai ) .Insa tinerii ne spun ce si cum ...


Zice ziarul, ca in ziua de azi, sa locuiesti singur a devenit simbolul statutului : un lux ! Spune despre tine ca te poti descurca, intr-un timp in care joburilenu sunt de incredere ( azi le ai, maine nu, si greu gasesti altul ).


Atit de dificil este sa locuiesti singur dupa absolvirea universitatii, incit a devenit un motiv de onoare , sa locuiesti singur , spune nenea Frances, profesor pensionar de la Brown University, care a studiat viata familiilor, pentru mai mult de 40 de ani.
    Eu consider ca asta e un indicator destul de precis, al situatiei economice din Rai : daca inainte era ceva firesc sa te muti singur ( pentru ca toti isi permiteau ), acum este ... un privilegiu pe care putin si-l permit.


In America, datorita recesiunii, in mai mult de ultimii 5 ani, a crescut moda generatiei sandvis , in care multi tineria dulti se muta inapoi in casa parintilor. Si pe viitor, sa locuiesti singur va deveni un lucru si mai pretios si mai greu de obtinut.

Sunt atit de disperati sa locuiasca singuri, incat nu mai conteaza cit de mult se indatoreaza, ca sa-si permita asta. Parintii sunt mindri ca plozii lor isi permit sa locuiasca singuri dupa absolvire auniversitatii, si nici ca le pasa ca acestia NU mai pot sa economiseasca nici un dolar si ca se indatoreaza din ce in ce mai mult, ca sa-si permita sa traiasca singur !
   Canadienii traiesc impovarati de datorii, asa ca pentru ei e ceva ....normal. Nu se streseaza , dar cu siguranta o sa regrete, in momentul in care se sparge bula imobiliara si creste dobinda la creditul imobiliar ( momentan e tinuta artificial la un nivel foarte scazut ).


La finalul articolului, autorul trage concluzia de bun simt : ca el considera ca tinerii prefera fara dubii, sa plateasca mai mult, dar sa locuiasca singuri si nu cu colegi de apartament pe care i-au intilnit in anunturile de pe saiturile imobiliare. Si cu atit mai putin, cu parintii.
    Da' mi se pare firesc, sa iti doresti sa locuiesti singur si nu cu un strain, de care sa te impiedici la bucatarie si la baie si sa te calci pe bataturi incontinuu. Mda. Nu cred ca exista ceva mai neplacut, decit sa fii fortat sa stai cu haine pe tine in casa, doar pentru ca trebuie sa iesi din camera ta, si la bucatarie si baie, sunt persoane straine. Oribil sa trebuiasca sa stai imbracat ( exceptie cind primesti musafiri ) in propria locuinta.
 
Iar aia , sa locuiesti cu parintii, e si mai horror : daca vrei scandal in familie... muta-te cu parintii sau spune-le problemele intime din viata ta. Daca vrei sa-ti pierzi libertatea, sa fii controlat, supravegheat, sfatuit, cineva sa se bage mereu in viata ta ( ca prostimea e sunt imbecia  si nu pricepe ca sunteti doua familii fortate sa locuiasca intr-o singura casa si atit ) ... muta-te cu parintii !
    Daca in ciuda acestor neplaceri, tinerii totusi se muta inapoi in casa p[arinteasca ( asa cum arata studiile ) ... inseamna ca situatia economica e grava.


No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.