Doctor Yourself

Monday, October 1, 2012

Antreprenori

Zice ziarul cum a explodat numarul de antreperenori care isi incep afacere in Canada : exact asa, in plina criza, cind clientii au devenit marfa rara  ...


Un raport din luna iunie al bancii CIBC, spune ca a crescut foarte mult, numarul canadienilor care isi deschid o afacere : jumatate de milion de canadieni si-au deschis afaceri in ultimii 2 ani. Numar record.

Poate ar trebui sa precizam ca nu se face distinctia intre afacere ( firma cu angajati ) si persoana fizica autorizata . Canadienii ii spun "entrepreneour ", insa in statistica este asimilat ca fiind " business" ( firma ), pentru ca trebuie sa-si deschida .... firma.
    Iti deschizi firma in 30 minute, pe internet, cu bani de inghetata : acum esti om de afaceri in Canada ...


Ziarul zice ca 80 % din afaceristi, spun ca au decis sa-si deschida firma voluntar, sinu pentru ca sunt someri si nu isi gasesc job. Eu ma indoiesc. Daca ar fi atit de multi antreperenori pe aici, economia ar trebui sa fie infloritoare : cee ace nu se intimpla. Adevarat boom economic ...


Si acumne lovim de realitate : rata de esec este foarte mare. Pai in conditiile in care corporatiile detin monopol, astia mici culeg firmiturile .
Spune ziarul ca " afacerile" nou infiintate, cele mai multe dau faliment in primii 5 ani.

Daca propaganda cosmetizeaza realitatea incit sa dea bine la prostime, oamenii spun lucrurilor pe nume, in comentariile articolului.
Si anume ca nu-i nici o afacere noua, ci doar acelasi muncitor, care face exact acelasi job, dar care nu isi mai spune angajat, ci entrepereneur : in statistica apare afacere noua, cind in realitate ... nu e nimic !

De cind cu criza, firmele, ca sa faca economie la bani, prefera sa angajeze ... entrepereurs d'astia care si-au infiintat firma. Adica nu mai iau un angajat, pe care sa-l platesc cu minimum pe economie, fata de care sa am n'spe mii de obligatii, ca e scump.
Angajez un entrepreneur caruia ii platesc minimum pe conomie + banii pentru taxe, si fata de care n-am nici o obligatie : nu trebuie sa-i platesc concediile, nici somaj, nici compensatii daca il dau afara ... nimic ! Practic, va fi un soi de sclav fara nici un drept.
Nu s-a creat nici o afacere noua, pentru ca omul va munci tot in fabrica in care muncea inainte, doar ca acum in acte apare ca " afacerist ".

Am vazut astfel de " contracte " si z-a zbirlit parul pe mine : erau vreo 5 pagini in care iti cereau datele personale, si in care ... iti spuneau ce cerinte au de la tine, ce reguli de igiene sa respecti, si mai ales iti spuneau ca esti angajat pe contract, ca entrepereneur, deci e obligatia ta sa platesti din banii tai taxele catre stat si sa-ti faci bilantul firmei la sfirsit de an.
   NU se spunea in contract ce trebuie sa muncesti si pe citi bani ! NU se spunea in contract nici ce obligatii are fata de tine, angajatorul cu care faci contractul ! Practic, era un contract unilateral si abuziv, care in orice tara civilizata din lumea asta, ar fi fost ilegal.

Ah, nu iti convine ca nu sunt precizate in contract sumele pentru care muncesti ? Pai mars afara, ca la poarta fabricii sunt zeci de "afaceristi" care abia asteapta sa fie angajati in orice conditii, numai ca sa aiba bani sa poata plati chiria si mincarea !

Alt cititor intreaba , citi dintre acesti " afaceristi" sunt in acelasi timp pe ajutor social sau pe ajutor de handicapat ? Ar fi interesant de aflat ... insa, ca un facut, nimeni nu e interesat sa faca niste statistici despre asta .
   

Altul spune ca majoritatea "afeceristilor " au incercat in domenii ca : ingrijitor de peluze, instalator, ingrijitor de caini, bucatar in casa cuiva, masaj, plimbator de caini, masaj, pizza delivery, etc. Adica au fost angajati de cienva, dar ... fara drepturi, pentru ca ei sunt afaceristi !
    Citi din afaceristi si-audeschis cu adevarat o firma ? Ce valoare au creat ei ?
Intr-o tara in care42 % dine conomie e legata de petrol,  minerit si gaz, ce poti sa astepti ? Iar restul de 58 % dine conomie, e legata de constructii. DEci, din nou, munca de jos.
Cind bula imobiliara se va sparge, va fi un dezastru ...


In conditiile in care numarul afaceristilor a urcat pina la cer, e normal sa fim cu totii fericiti . Ca asa e in Rai : 91 % din canadieni s-au declarat fericiti cu viata pe care o duc ! Pe imigranti i-au intrebat oare ?


Gallup a facut un chestionar in februarie 2012, care a clasat Canada, a doua natiune satisfacuta din lume, dupa Danemarca.


De ce sunt canadienii atit de fericiti ?
Pentru ca avem cele mai mari venituri din lume ( 10 $ / ora din care scadem taxele... )
Pentru ca la noi, criza se simte mult mai putin decit in alte tari din lume ( pasarea, malai viseaza ).
Noi avem un sistem de sanatate bun. Ne plingem de el, insa cel putin, exista asigurare de stat pentru toti canadienii. Pai am o veste pentru canadieni : cam in toate tarile civilizate din lumea asta,  exista asigurare de stat pentru cetateni ! Ba maimult : in multe alte tari, sistemul sanitar e MULT, mult mai bun decait cel canadian. Cel canadian e un dezastru, din care pacientii pleaca in alte tari sa se trateze, casa-si salveze viata.
   

    Eu cred ca, astia de au scos statisticile astea rupte din Rai, au fumat ceva ...


No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.