Doctor Yourself

Sunday, September 2, 2012

Viata in rate

Creste nivelul de saracie din Rai : dovada sunt listele de asteptare pentru locuintele sociale ( cele pentru saraci ). S-au aglomerat listele de asteptare, cu 2,9 % comparativ cu 2011 !

E o realitate : cu cit prostimea e mai saraca .... cu atit puieste mai mult. Iar plozii trag ponoasele.

Noroc ca exista cite o fundatie, care pe timpul verii, le da plozilor o masa pe zi.


                   Saracia merge mina in mina cu deteriorarea sanatatii :


Iar daca esti sarac ... n-ai cum sa faci economii. Cu atit mai putin , n-ai cum sa strangi bani din care sa traiesti la pensie. Da' parca intelegerea era ca toata viata platesti taxa de protectie la stat, pentru ca la batranete sa aiba el grija sa nu iti lipseasca nimic ! Ghinion ! Pensia de stat e simbolica, si vei trai exact din economiile care le-ai facut : daca le ai ... Daca nu....vei munci pina la moarte.
      Survey-ul facut de banca CIBC, arata ca doar 55 % din gospodariile canadiene, au un fond de urgenta ( de urgenta, si nu de pensionare ). Doar 51 % dintre tinerii canadieni intre 18 - 44 , au un fond de urgenta. 60 % dintre canadienii intre 45- 64 de ani, au un fond de urgenta.


Problema e mai profunda decit pare : in Rai, iesi de pe bancile scolii, impovarat cu datorii. Ca studiile sunt exorbitant de scumpe, iar studentii sunt nevoiti sa se imprumute ca sa-si plateasca studiile ( la cit de mult costa, de majoritate parintilor nu isi permit sa le plateasca - remember : si parintii sunt plini de datorii, rate la casa, etc ).
    Spune ziarul, ca in medie, un student care termina facultatea, va avea mai mult de 20.000 % datorie .


Caz concret : absolvent la anu', de MBA la University of Toronto's Rotman School of Management, se asteapta sa aiba o datorie de 100.000 $. Are 28 de ani si deja s-a imprumutat cu 35.000 $ de la familie si are 47.000 $ imprumut pentru studenti : pina la anu', se fac 100.000 cu totul.
   

Omul spune ca ii va lua 10 ani ca sa-si plateasca datoria : colegii sai, sunt in aceeasi situatie. Intre timp, mai adaugati si creditul pe care o sa-l faca, daca vrea sa-si cumpere casa lui ( in jur de 400.000 / casa ) . O sa plateasca la rate si dupa moarte !

Partea interesanta abia acum vine : UNII dintre ei, isi gasesc joburi dupa absolvire, dar nu pe meseria pe care s-au calificat, ci ... joburi de supravietuire.  Pentru ca datoria e scadenta, iar ratele trebuiesc platite ...


Majoritatea absolventilor canadieni, termina scoala, impovarati cu datorii. Macar romanii, cind termina facultatea, sunt liberi . Un survey facut pe 1.018 studenti post secundari, facut de Bank of Montreal, arata ca 58 % studenti, se asteapta sa aiba o datorie de 20.000 $, iar 21 % vor avea 40.000 $.
 Aici trebuie facuta o mentiune : studiul a fost facut in Quebec, care are celemai mici taxe scolare din Canada, si unde statul iti mai da si bursa. Restul Canadei face datorii la banca si plateste de se rupe.

    Intrebati daca isi vor putea plati datoria in urmatorii 5 ani, doar 44 % au fost de acord. Eu nu inteleg de ce mai fac studiile alea, din moment ce nu isi pot gasi joburi pe meseria pentru care s-au pregatit ? Doar asa, ca sa se bage in datorii si sa spere ca undeva, cinva, vor gasi pila necesara, care sa le faciliteze accesul la jobul mult visat ?
   Eu cred ca e doar efectul spalarii de creier la care au fost supusi : scoala canadiana e un soi de "Sesam deschide-te ", cu care o sa-ti faci o viata minunata, o sa ai jobul viselor tale, o sa rupi Canada in doua ( tu si alte milioane de fraieri platitori de taxe scolare ). Fabricile de diplome, functioneaza perfect : dupa exact aceleasi principii ca si cele din Romania ! ( cu diferenta ca, pentru o diploma canadiana mai trebuie sa si inveti ).
    Ca Fabricile de diplome, te intoxica cu propaganda, asta pot sa inteleg : fiecare isi vede interesul. Ca tinerii sunt naivi si nu inteleg realitatea in care traiesc, si asta pot sa inteleg : inca sunt mici si prosti. Da' parintii, ce problema au ?
Oh, parintii sunt niste ipocriti care ne umplu capul cu gogomaniile lor ( oare chiar cred in ele ? ) : despre cum generatia copiilor, o sa reuseasca ceea ce ei n-au putut, cum copiii o sa aiba o viata mai usoara, ce viitor minunat vom avea noi copiii, cum diplomele sunt cheia succesului in viata si etc.

Fiecare generatie a fost dresata cu gogomanii de soiul asta. De unde le scot ... nu stiu ! Realitatea e ca istoria se repeta la fiecare generatie de sclavi, care vor munci pe brinci, luptindu-se pentru supravietuire,  pentru ca cei din varful piramidei sociale, sa devina si mai bogati. Este irelevant ca sclavului i se permite acum, sa-si ia pe datorie o masina in plus, ori o casa si 1 vacanta pe an. Macar, generatia arintilor nostri, au avut norocul sa prinda perioada economica mai buna, in care s-a permis existenta unei sclase de sclavi mai instariti : clasa de mijloc, acum pe cale de disparitie chiar si in Rai.
    Deci da : sa ignoram complet realitatea, sa platim diplome ultra-scumpe, cu care ne vom angaja la Mc'Donalds si sa continuam sa credem gogomaniile cu care ne-au umplut capul parintii si propaganda. Vom avea o viata minunata : daca nu noi, atunci cu siguranta ... copiii nostri ! Istoria se repeta, iar prostia e fara de sfarsit .

Studentii din restul Candei, se asteapta la ce e mai rau : 25 % dintre studenti spun ca vor absolvi, impovarati de o datorie de 40.000 $ si doar 30 % se asteapta sa-si poata plati datoria, in urmatorii 5 ani. Eu cred ca viseaza cai verzi pe pereti.
   

De regula, dupa ce isi iau un job ( chiar si de supravietuire ), vor sa-si cumpere casa. Astfel, vor mai adauga un credit, la cel pe care deja il au, cel pentru taxele scolare. La care mai adaugati un credit pentru masina, vacante, etc. Ca de asta suntem " the best country of the world ", ca sa dam fraierilor, iluzia ca traiesc in bunastare : pe datorie, evident ....
   Daca, canadienii au trebui sa traiasca doar dupa veniturile care le au (cit castigi, atit consumi ), i-ati vedea traind in bordeie si plimbindu-se cu bicicleta .

 Doar ca exista o problema : trebuie sa dea un avans de vreo 5 % . Cash !Sa stringi 5 % din valoarea casei, este o problema, in Rai. asa zice un survey facut ede T.D.Bank.

Canadienii au spus ca le ia in jur de 2 ani ( vorbim de familii ), ca sa economiseasca 5 % din valoarea casei, si au nevoie de 1-5 ani ca sa economiseasca 10-20 % pentru avans.


Canadienii spun ca nu mai este atit de simplu ca in anii 1980, sa economisesti bani. Valoarea medie a unei case canadiene e 295.000 $. Asta inseamna ca 5 % sunt exact 16.000 $ , pe care o familie ii va economisi in 2 ani, dupa cum au declarat mai sus.
    Ca sa plateasca avans de 10 %, vor trebuie sa economiseasca 31.000 $ , in 1-5 ani.

Economistul sef de la BMO Capital Markets, spune ca in rindul familiilor cu venit mediu, rata de economisire e doar de 4 %, la o familie cu venit mediu, de 70.000 $. Iar ei vor economisi in jur de 2.800 $ pe an.
     Canadianul de 34 de ani, care isi cumpara casa prima oara, va economisi si mai putin decit familia aia cu venit mediu. Bazat pe aceste cifre, omul spune ca suspecteaza ca in medie, canadienilor le ia 5 ani, ca sa economiseasca acei 5 $ din valoarea unei case ( 16.000 $ ).


No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.