Doctor Yourself

Wednesday, September 12, 2012

Propaganda economica

In Rai, s-a dat semnalul ca e timpul sa se schimbe foaia si sa bombardeze populimea cu stiri optimiste despre starea economiei : toata lumea trebuie sa priceapa ca in Rai lucrurile sunt ... roz .
   Inca te indoiesti de asta ? In ciuda faptului ca in iulie s-au facut concedieri de au batut recordul de cind s-a infiintat Canada , totusi, canadienii sunt foarte incintati ca au joburile .... asigurate ! Da, ei sunt convinsi ca joburile lor sunt vesnice ...
     Imi amintesc cum scriau ziarele, in vremea comunismului, despre oamenii muncii, cit erau ei de fericiti si ce trai indestuloat aveau, ( iar rafturile magazinelor erau goale ).  Fericire mare si acum in Rai .


Zice studiul facut de banca BMO, ca 41 % din canadieni cred ca, compania la care lucreaza e in crestere si va face angajari in acest an. 13 % sedeclara confortabili cu jobul care il au iar 4 din 10 persoane ( pina la 11 % ), asteapta o marire de salariu in acest an.
    Doar 22 % asteapta sa fie concediati.


Nu doar eu am impresia ce ceva pute cu surveyul asta. Cititorii ziarului o spun pe de-a dreptul : cu siguranta, au intervievat numai angajati guvernamentali ( functionari la stat ), pentru ca restul, din sectorul privat ca suntem nimic in fata corporatiilor, care daca ar putea,m s-ar muta in India si China.


De ce ies rezultate superbe la chestionar, cind ii ai ca subiecti pe angajatii la stat ? Pentru ca ei sunt o clasa privilegiata in Rai : sunt mai bine platiti decit cei de la privat, lucreaza mai putine ore si in plus, au pensii de la stat .


Costul, in medie, al unui functionar de stat , intr-un an, este 90.000 $ / an, comparat cu 70.000 $ / an, al unui angajat dion lumea reala ( la privat ). Conform cu Canadian Federation of Independent Business, functionarii de la stat, cistiga aproape o treime mai mult decit colegii de la privat.


In plus, functionarii de la stat au pensii de la angajator. Functionarul de la stat iese la pensie la 58 de ani, pe cind cel de la privat, la .... 62 de ani . Iar 87 % din functionarii publici au pensia asigurata de statul angajator, pe cind doar 24 % din muncitorii la privat au pensie asigurata de angajator. Cine are plan de pensii la privat, considera ca l-a prins pe Mnezo' de sosete ...
   Plus ca de la stat, nu pre ate concediaza nimeni ...


In plus, 82 % din functionarii de stat au beneficii mult mai mari decit cei de la privat ( adica asigurari medicale mai mari ). 70 % din functionarii de stat sunt de 5 ori mai bine platiti decitcei din privat, si in plus, ei nu trebuie sa stringa bani la ciorap, pentru pensie. Si nici nu trebuie sa contribuie nicaieri , pentru ca asigurarile ( beneficiile ) le acopera tot ( la privat.... nu prea ... )


Avind in vedere conditiile de mai sus, nu e de mirare, ca ... canadienii  asteapta mariri de salarii anul asta . Doar ca ziarul uita sa precizeze, " care" din muncitorii canadienii : clasa privilegiata de la stat, sau muncitorul de rind de la privat ?


V-ati prins : e vorba de acelasi survey facut de banca BMO ... Zice BMO bank, cum canadienii au dreptul sa se simta bine in ceea ce priveste viitorul, pentru ca rata de somaj este de doar cu 1 procent mai mica decit in USA si cu 4 procente mai mare decit in Europa.
  
Sa recapitulam : daca vecinului ii este rau, asta nu inseamna ca mie imi e bine, la numai 1 % diferenta ! In plus, Canada e cam cit europa, cu aproximatie vorbind, din care foarte mult teren nepopulat sau foarte slab populat. Practic, exista citeva mari metropole( Montreal, Toronto, Vancouver, Edmonton ) iar restul ... cam pustiu.
    Prin comparatie, europa e populata peste tot, populatie densa, nu ca in Canada. Cu toate astea.... Canada are cu 4 % mai mic somajul decit in Europa, unde se calca oamenii pe picioare ! Rezulta ca, in realitate, situatia e mult mai neagra in Canada.


Sa vedem ce declara ministrul finanelor, despre economia canadiana : ca europenii sunt de vina si ei trag in jos economia canadiana !  Bineinteles ca intotdeauna altii sunt de vina ...
    Deci, europenii sunt de vina ca, in Canada nu se produce mai nimic, si traieste din vinzarea de servicii populatiei si banii adusi de imigranti ...


Ministrul Finantelor, blameaza euro care impiedica economia Canadei sa se dezvolte ... si spune ca, cheia problemei este Europa si euro care se prabuseste : ca europenii inca nu rezolva criza economica ! Si de aici, euro trage in jos intreaga economie mondiala : rusinica nasului si obrazului europenilor !

Dar eu imi amintesc cum criza a fost declansata de americani : cineva chiar nu vrea sa spuna asta cu voce tare ? Inteleg ca nu doar romanii "se inchina" la Marele Licurici ...


Si mai zice ministrul finantelor, ca, economia canadiana e mai buna decit cele mai multe tari.
Mda, aici exista o eroare de rationament : " bun" e un termen ambiguu, din care fiecare intelege exact ce vrea. Daca ma compar cu economia Haiti, economia canadiana e Raiul pe pamint. Dar asta nu inseamna ca economia nu e proasta, comparindu-ne cu .... normalitatea ( asa cum ar trebui sa fie  ). Fapt pentrucare este irelevantca cele mai multe tari o duc mai rau decit canadienii : relevant este ca, canadienii o duc din ce in ce mai prost, conform realitatii ( si concedierilor record din ultima vreme ).

Si mai spune ministrul finantelor, cum economia Canadei s-a recuperat si da pe dinafara de atitea joburi ...


                     Sa vedem cum sta economia Canadei cu exporturile :


Manufactura si industria auto a fost grav lovita de criza, in ultimii ani : asa zice seful bancii nationale. Exporturile Canadei au fost pe locul 2 in topul celor mai proaste vinzari din tarile G 20 in ultimii 10 ani cu numai 9 % exporturi care s-au dus spre India si China.


Expoirturile s-au prabusit, vinzarile pe piata interna la fel, deci .... economia canadiana infloreste pe zi ce trece !
Cum considera autoritatile sa puna pe picioare economia ? eu cred ca se inspira de la romanii aia saraci, care isi vind lucrurile din casa, pe ziar, la marginea drumului : canadienii vor sa vinda si ei ce gasesc prin ograda ... resursele naturale ...


Exploatarea resurselor naturale reprezinta 20 % din activitatea economica din Canada, conform anuntului guvernului federal. Din acestea, 3 sferturi vin direct din sectorul de exploatare, iar un sfert sin activitati indirecte .


Ei considera ca resursele naturale pot fi catalizatorul pentru o noua era de joburi si prosperitate pentru canadieni. Guvernul estimeaza ca pina la 650 bilioane de dolari pot fi investiti in proiecte majore, in urmatorii 10 ani.


Cititorii ziarului spun lucrurilor pe nume : in traducere din limbajul de lemn canadian, exploatarea resurselor naturale, inseamna exact ca guvernul habar n-are cum sa guverneze si sa scoata tara din gaura, asa ca ei vind Canada peste granita.
Parca am mai auzit cindva lozinca asta cu " Noi nu ne vindem tara" ...


Alt cititor spune ca strategia guvernului de redresare economica prin ciopirtirea padurilor, extragerea petrolului si vinzarea lor in USA, va avea ca rezultat ca, Canada nu va mai avea economie deloc, iar moneda curenta vor fi banii de la Canadian Tire ....
( Canadian Tire e un magazin prost si scump , care si-a tiparit banii lui, pe care ii accepta atunci cind cumperi de la ei , pe linga dolarii canadieni ).


No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.