Doctor Yourself

Thursday, September 20, 2012

Exploatare la singe

Ca in orice colonie, exploatarea e de baza, pentru prosperitatea unora. Un studiu facut de Fundatia Metcalf spune ceea ce stie toata lumea, de foarte multa vreme : ca emigrantii veniti cu contract de munca sunt exploatati de angajatori.


Care sunt categoriile de muncitori exploatati ? Cei care fac munca de jos, of corse : muncitorii in agricultura, bonele, cei care spala vase in restaurante, etc.
De ce sunt exploatati ? Pentru ca nu exista un cadru legal clar, care sa le protejeze drepturile . E foarte interesant cum, exact in problemele cheie ale societatii, brusc,legea devine gri, in doi peri, si lasa loc de interpretari : exact ca legile din Romania, din care , fiecare poate intelege ce ii convine mai mult ...
     Zice raportul, ca datorita lipsei reglemetarilor legale clare, creste numarul emigrantilor veniti cu contract de munca in Rai, care sunt supusi exploatarii sistemice si insecuritatii permanente.


Autorul studiului, avocat si profesor adjunct la Osgode Hall Law School in Toronto spune ca asta e o problema " made in Canada" , si ca ar trebui luate in serios conditiile si riscurile in care muncesc acesti oameni , pentru ca ele le creeaza o suferinta reala.


Raportul mai spune ca numarul emigantilor cu contract de munca in Canada s-a triplat in ultimii 10 ani, crescind de la 25.000 in anul 2.000, la 88.000 in 2010.


Autorul studiului, vine si cu exemple : Liliane, emigranta din Uganda, a venit in Toronto in 2008  spune ca familia care a angajat-o, i-a confiscat pasaportul si permisul de munca. Mai mult, a obligat-o sa locuiasca in camera cu plozii de care avea grija, fortind-o astfel sa munceasca non-stop, sa nu aiba spatiu si timp privat.
    Cind a vrut sa se duca la coafor, angajatorul i-a spus ca nu are voie sa iasa din casa pe cont propriu, si daca o va facde, vor suna la Imigrari si ii vor da 2 saptamani ca sa paraseasca tara.
    Dupa 2 ani in conditii de sclavie, a fost platita , in total, cu 2.100 $.

Autorul studiului spune ca acestcaz nu a fost selectatca sa ilustreze celmai grav scenariu. Exploatarea nu este un caz izolat, ci este endemica. E sistemica, iar profunzimea abuzurilor este degradanta.


Subiectul a fost preluat si de restul presei : alt ziar, alte exemple de abuzuri, ca avem de unde ...

Unui nene din India, i s-a promis 15 $ / ora sa lucreze ca bucatar intr-un restaurant din Toronto. In schimb, el a primit doar 8 $ / ora, si a fost pus sa locuiasca intr-un beci ( subsolul caselor din Canada ), sa lucreze fara vacanta si fara zile libere.
    Asta cu dormitul in beci, e crincena ( stiu pe multi care au facut-o ) : frigul tine 8 luni / an , casele canadienilor sunt mari, si clantani de frig in ele ( costa enorm sa le incalzeasca adecvat ). Am vizitat canadieni, romani si alte natii, in case d'aste ade carton ( izolate cu un strat de vata de sticla si atit ) : am stat cu haina groasa pemine ! Primavara, le-am cerut o haina mai groasa decit geaca mea, ca tremuram, iar ei imi spuneau ca e cald , ca avem 20 C in casa !
    Eh, in beci e si mai frig decit in casa ! Sa dormi in beci, e boala curata. Plus ca, in foarte multe beciuri, e si umezeala .

Un alt migrant din Tanzania, Juma, taxidermist, in acte, se p[resupune aca va cistiga 16,08 $ / ora in Canada. Seful sau, ii scria 3.168 $ in fiecare luna, dar juma, era obligat sa retraga imediat din cont bani, si sa-i dea inapoi sefului, ca sa ii plateasca angajatului, " taxele ".


Cititorii articolului spun si ei, ce stim cu totii in tara asta ( mai aputin aplaudacii, ca ei traiesc in Raiul lor inchipuit ) :
" Ce e nou cu asta ? Canadienii au inselat emigrantii, inca de cind am venit in tara asta. Ca e o lege nescrisa, cu consimtamintul guvernului federal si provincial, sa ti se spuna ca nu ai experienta canadiana. Deci, tu nu poti sa-ti iei job ( pe meseria ta ), sau, daca tot vei primi, vei fi platit mai putin. Un angajator mi-a spus in raspuns : tu esti platit in acord cu standardul TAU de viata.
   Iar eu l-am intrebat : Cum stii tu, care-i standardul meu de viata ? Nici un raspuns.


Nu doar emigrantii veniti cu contract temporar de munca, sunt exploatati. Si imigrantii sunt exploatati in joburile de supravietuire, exact din acelasi motiv : pentru ca se poate ! Legea e o zona gri, si domeniul asta ...

Nu, pe tine nu o sa te exploateze astia : asta se poate intimpla numai altora ... niciodata tie. Tu emigrezi in Canada pentru o viata mai buna, si o sa-ti gasesti job bun rapid : nu o sa faci multi purici in joburi de cacao ... nu.
In plus, tu gindesti pozitiv si visezi cai verzi pe pereti .


Zice ziarul, ca la o statie de benzina, un SUV a incercat sa plece fara sa plateasca. Vinzatorul, nenea Prajapati, a alergat dupa el, incercind sa-l opreasca . A fost prins sub masina, si amurit. Suv-ul a plecat, si acum il cauta politia.


                        Politia a ajuns repede, insa a fost prea tarziu :


Mr. Prajapati avea o diploma de master in chimie aplicata si de cind a ajuns in Canada, si-a petrecut ultimii 6 ani incercind sa gaseasca un job pe meseria sa. In schimb, a gasit doar joburi de nacalificat ( ca asa se intimpla cind nu gindesti pozitiv ) : vinzator de benzinarie. El continua sa spere ca intr-o zi, undeva, cindva, canadienii o sa-l bage in seama, si va fi acceptat pentru un job pe meseria sa ( desigur, platit mult mai putin decit un canadian, ca el n-avea diploma si experienta canadiana ) ...
    Sotia lui, lucreaza ca muncitor temporar ( adica zilier, cind o suna ca au nevoie de ea ), iar cuplul are si un plod de 11 ani.


Intrebarea cheie este : de ce a alergat dupa masina, si a incercat cu disperare sa-l opreasca ? Nu era mai simplu sa sune la politie ?
Pentru furturile de la benzinariile Shell, responsabil este firma care vinde. Legea din Ontario, interzice angajatorilor sa ii puna pe angajatii vinzatori, sa plateasca pagubele facute de hotii de benzina.
     Dar, exista modalitati de a  ocoli legea , spune nenea Colle, local Membru in Provincial Parlament : dai angajatilor doar citeva ore sa munceasca. El mai spune ca asta e o practica gri, ( dar legala, ca legile in Rai, sunt asa cum stim .... neclare si cu " scapari " care permit sa le ocolesti ) si ca va incerca sa-i puna capat.
    Si face apel la constiinta .... hotilor de benzina, care trebuie sa inteleaga ca nu fura de la Shell, ci de la amaritul ala angajat cu 10 $ / ora.

Nenea Colle a iesit in fata, cu declaratii pe la toate ziarele, si a spus cum in teorie, este impotriva legii sa obligi angajatii sa plateasca din buzunar pagubele, daca nu reusesc sa opreasca hotul de benzina, insa in realitate, ei iti vor opri bani, direct sau indirect.
    Ce inteleg eu ca face canadianu' angajator : obligi angajatul sa plateasca din buzunar pagubele. Iar amaritul ala, a murit pentru o factura de 110 $, bani pentru care el ar fi muncit aproape 2 zile ....
Sa montezi camere la fiecare pompa, ca sa iei  poza cu numarul de inmatriculare al hotului, sa depui plingere la politie, sa-l chemi in judecata ca sa-ti recuperezi 100 $ .... prea mult zgomot pentru nimic. Mai mult pierzi decit cistigi. Las' sa ne recuperam paguba din buzunarul angajatului, fara probleme.
      Si ce daca moare alergind dupa hot ? In fiecare zi, vin valuri de imigranti in Canada ... Fiinta umana e cea mai mare resursa de pe planeta asta : si orice e de gasit la fiecare pas, e lipsit de valoare... asta-i legea economiei ( cu cit mai rar, cu atit mai valoros ).

   Intrebarea mea este : daca cunoasteti atit de bine, cum sunt abuzati angajatii, de ce n-ai modificat legea, ca sa nu mai permita astfel de ocolisuri ? Inteleg ; e nevoie sa moara cineva, pentru ca sa DECLARATI ca veti lua masuri ( ca dela vorba la fapta ... )


Credeti ca vor modifica legea muncii ? Ei as ! .... Vor sa introduca doar obligativitatea clientului, de a plati inainte de a alimenta cu benzina : ca sa nu mai fie nevoiti angajatii, sa alerge dupa masini si sa fie omoriti.


Asa zice nenea MPP, ca va introduce un proiect de lege, care sa suspende permisul de conducere al oricui este gasit vinovat de furt de benzina, si se va asigura ca patronii de benzinarii, nu vor mai putea sa-si recupereze pagubele, din buzunarul angajatilor.

Cititorii ziarului, spun ca angajatii au declarat ca ei trebuie sa plateasca pentru pagubele facute de hotii de benzina. Familia decedatului a declarat ca ultima oara cind cineva a furat benzina, paguba s-a scazut din salariul angajatului. Asa ca nu e nevoie sa blamam victima.
Da, e ilegal, dar cui ii pasa ? Te duci si reclami seful ca te abuzeaza ? La scurt timp, vei ramine fara serviciu, si nu vrei asta, ca trebuie sa -ti platesti chiria si sa supravietuiesti...
 Iar joburi chiar si de necalificat, nu gasesti pe toate drumurile ... Si chiar daca gasesti alt job de necalificat , ghici ce ? Va fi exact la fel, pentru ca anagajatorii stiu ca nu de prea mult bine, accepti sa muncesti pe bani de inghetata, fara asigurari medicale, in celemai proaste conditii. Asa ca ... un abuz acolo, chiar nu mai conteaza . Ca sa-ti intretii familia si sa supravietuiesti, esti dispus sa inghiti orice, cind nu ai alternativa  ...


Alt cititor, spune ca a vorbit cu angajatii de la benzinarii, si toti au spus ca trebuie sa plateasca din buzunar, benzina furata de clienti. Daca nu platesti, iti pierzi jobul, iar asta e mai rau decit orice. Practic, nu ai alternativa : accepti sa fii abuzat, ori mori de foame.

No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.