Doctor Yourself

Wednesday, September 26, 2012

Evaziune fiscala

Atunci cind taxele sunt mari, saracia e si mai mare, inevitabil, apare evaziunea fiscala si munca la negru. Asa zice si ziarul : ca majoritatea canadienilor au platit cash si fara chitanta, ca sa evite taxele.


Conform unui chestionar facut de H-R Block Canada, pe 1500 persoane, cei multi canadieni au platit cash, ca sa evite plata taxelor. Ba mai mult ... ei nu se simt prost din cauza asta.
Rezultatul esteca 84 % au admis ca au platit cash, ca sa evite taxa pe vinzare. Cind li s-a prezentat 2 variante, de catre contractor : plata cu cec sau plata mai mica, cu cash si fara taxe ... 55 % din canadieni au spus ca vor alege varianta cash.

Ziarul spune ca numai 30 % din canadieni au simtit ca fac ceva gresit, ca nu platesc taxele. Eu zic ca 30 % e un procent mare, totusi ...
Calculat pe virste intre 18 - 34 de ani, doar 17 % spun ca platesc cash ca sa eviote plata taxelor. La virsta de 65 de ani, s-au mai trezit la realitate, si 43 % spun ca platesc cash ca sa evite plata taxelor.
    In special barbatii, spun ca nu vad nimic gresit sa evite plata taxelor.

Pedeapsa pentru companiile care fac evaziune fiscala merge de la plata a 50 % - 200 % din suma nedeclarata, pina la inchisoare.


Conform datelor declarate de guvern, economia la negru din Canada, a fost estimata la 36 bilioane dolari in 2008, din care, cheltuielile personale pentru bunuri si servicii erau 24 bilioane dolari in total.
   Raportul guvernului, spune ca cele mai des intilnite evaziuni, sunt in domeniul constructiilor si vinzarii de bunuri industriale.


Un recent audit al Canada Revenue Agency despre venitul cistigat de 145 de chelneri in St. Catharines, Ontario, a aratat ca n-au raportat 1,7 milioane dolari, obtinuti din bacsis si gratuitati. Iar bacsisul lasat de client, trebuie declarat, ca sa fie impozitat.


Canadienii comenteaza pepagina articolului din ziar, si suprinzator pentru mine, mare amajoritate sunt pentru evitarea platii taxelor si foarte suparati pe guvern.
Unul spune ca mai bine pastrezi banii pentru tine, decit sa-i dai guvernului sa-i risipeasca.

Tot ei, vin cu solutii si identifica problemele ( de administrare, bineinteles ) : poate ca guvernul ar trebui sa nu mai risipeasca taxele noastre, pe servicii civile in general nefolositoare si sa inceteze sa doneze bilioane de dolari pentru ajutorare apopulatiei in tarile straine, sa inceteze sa mai risipeasca bilioane de dolari anual pentru CBC. Poate atunci, canadienii vor alege sa nu mai faca evaziune.

Pai daca nu ar mai dona bilioane de dolari anual, pentru saracii din Africa... cum si-ar mai putea intretine imaginea de tara super bogata, in care totul e lapte si miere ? ( avem bani de dat si altora ) Ca imaginea conteaza : aduce imigranti ( adica bani gramada ) ... reclama, sufletul comertului ...


Oamenii spun ca taxele sunt mari : calculat, ajung la 54-56 % din venituri. Enorm.


Nu stii ce poti face tu ? Canadienii te invata : cea mai eficienta forma de a vota este ... sa faci evaziune fiscala si sa cumperi de pe piata neagra !


De ce sa faci asta ? Canadienii spun, pentru ca tara asta are nevoie de o revolta a platii taxelor, d'aia de moda veche, o clisma politica ...


Si mai spun ca atunci cind oamenii nu isi mei permit sa plateasca taxele, evaziunea si piata neagra, e singura cale.


Nu stiti cum se face ? Canadienii n edau reteta de succes : doar intrebi vinzatorul care e pretul daca platesti cu cash. In unele locuri, tranzactiile cu cash sunt aproape jumatate din afacere.
    Sa stiti ca reteta functioneaza : am testat-o. Cind l-am intrebat daca iti poate face un pret mai bun daca platesc cu cash , s-a oferit sa-mi scada taxele !

Va imaginati ca numai firmele mici si amarite fac evaziune fiscala ? Se intimpla si la case mai mari ...


Doua studente nigeriene, de la Universitatea din Regina, se ascundeau intr-o biserica, pentru a evita deportarea. Vina este ca au muncit la Walamrat fara permis de munca : adica ... la negru !
    In ultimii 3 ani, fetele au fost studente, insa anul trecut au muncit pentru 2 saptamani in magazin. Studentii internationali nu au drept de munca in afara campusului, fara permis de munca.


Studentele au fost arestate si programatre sa fie deportate in 19 iunie. Este " neclar" cum au fost angajate fetele, fara permis de munca . Reprezentantii Walmart spun ca investigheaza si au refuzat sa dea detalii .


Cititorii ziarului, au tras concluzia de bun simt : daca deportati fetele pentru ca au incalcat legea muncind la negru, pai deportati si Walmartul, ca a incalcat aceeasi lege, angajind la negru !

2 comments:

  1. Tzipi citeste aici!
    http://www.montrealgazette.com/news/Charbonneau+Commission+Montreal+closed+market+Lino/7310840/story.html

    ReplyDelete

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.