Doctor Yourself

Monday, September 3, 2012

Egalizare monetara

Raiul e impartit pe provincii si teritorii : fiecare cu legile ei, cu guvernul ei, etc. Nici macar nu iti recunosc studiile canadiene, dintr-o provincie in alta ( trebuie sa echivalezi studiile, de parca ai obtinut diploma la Sascauti si nu tot in Canada ).
     Cind insa vine vorba de bani, se termina brusc separatia asta, si banii se impart dupa reguli profund socialiste : se iau bani de la provinciile bogate si se dau .... provinciilor sarace . Pai daca tot se guverneaza singuri, de ce nu si-ar guverna si probleme economice, tot singuri ?


    De cind cu criza economica in Rai, incep sa apara in presa " nemultumiri " : pina cum nu ziceau nici " pis" ....


Rezultat : canadienii au pompat in Quebec un sfert de trilion de dolari, din 1957 si pina acum. In toti acesti 50 de ani de " egalizare", Quebecul a fost principalul beneficiar, si niciodata nu a fost contributor . Adica ... de ce sa dai bani, daca poti sa incasezi fara numar ?


Calculind cifrele, rezulta ca, fiecare quebecos, primeste inapoi 2,36 $ pentru fiecare 1 $ contribuit la programul de egalizare.


Egalizarea nu e singurul program care ia de la bogati si da la saraci : mai exista si bani pentru sanatate, pentru invatamint  si alte chestii. Cam 30 bilioane ...
Fara acesti bani primiti de la canadieni, deficitul Quebecului ar fi dublu. In loc sa zica " multam'" canadienilor, ca i-au scos din foame ... politicienii din Quebec, sunt cu coada pe sus si se bat cu pumnii in piept, despre cit de generos este modelul quebecos. Adica, despre cum plateste ajutor social pe viata, cum acorda bani pentru cresa plozilor, ajutoare pentru plata taxelor scolare si tot asa. Pai pe banii altora, e usor sa fii generos : mai ales cind banii aia, nu trebuiesc returnati ...         Adica , Quebecul traieste din pomeni, ca altfel ar fi fost de 50 de ani in faliment ...
    Si ce politicieni grozavi sunt ei .... sariti cu votu' !


     Asa arata tabloul egalizarii si al deficitului bugetar, pe provincii si teritorii :


Lista rusinii : fara egalizare, deficitul Nova Scotia va creste de 5 ori, ajungind la 1,1 bilioane dolari. Deficitul New Brunswick va creste mai mult de 7 ori, ajungind la 1,4 bilioane dolari, deficitul Quebecului va creste de la 1,5 bilioane, la 5 bilioane dolari, iar Manitoba se va tripla, ajungind la 1,7 bilioane.


Dupa 50 de ani de " toate bune si frumoase", s-au trezit si canadienii ca ceva, totusi, pute. In traducere : s-ar putea, la nivel decizional, sa se pregateasca ceva . Iar presa are misiunea de a pregati melteanu' cu usurelu', din timp ...


Astfel ca, presa ne anunta cum egalizarea, nu e nimic altceva decit premierea lenesilor, a politicienilor incompetenti care iau decizii gresite.
Wow, si ati avut nevoie de 50 de ani, ca sa va dati seama de asta ? Mda, mai bine mai tarziu decit niciodata ...


Ziarul ne spune, cum se traduce "egalizarea" pentru cetateanul simplu, in domeniul invatamintului :


E foarte simplu : tu platesti ca prostu', pentru ca, pe banii tai, studentii din Quebec sa primeasca burse de la stat si taxe scolare mici. Asta, in timp ce tu, te imprumuti de la banca cu zeci de mii de dolari, ca sa platesti taxele scolare unflate pina la cer. Dar de ce provincia in care sunt, nu ar pastra banii incasati din taxele mele, si mi-ar da mie bursa gratis, in loc sa le dea canadienilor din Quebec ?

Cifre concrete : In Alberta, un student va plati in jur de 6.000 $ taxa scolara / an. Daca cel din Alberta, se inscrie la o aceeasi facultate, dar in Quebec, el va plati tot 6.000 $ / an ( excluzind manualele, chiria, cheltuieli pentru trai ).


La fel va plati si un student din Ontario, daca alege sa studieze in Quebec : in jur de 6.000 $ / an.


Dar, un student din Quebec, care alege sa studieze in Quebec, va plati, putin mai mult de ... 2.000 $ / an, taxa scolara ( restul de 4.000 $ e platit de la bugetul Quebecului ).
 Adica, quebecosul va plati cuu 4.000 $ mai putin din buzunar,decit ceilalti canadieni, care aleg sa studieze in Quebec !
  

De ce isi permite Quebecul sa fie atit de generos cu rezidentii lui ? Datorita taxelor impovaratoare, platite de restul canadienilor ...


Conform unui studiu despre efectele egalizarii, facut in februarie, de Mowat Centre for Policy Innovation at the University of Toronto , rezulta ca celemai multe provincii, primesc bani de care nu ar avea cu adevarat nevoie. Asta, pentru ca Ottawa, nu ia in calcul ca in acele provincii, costul vietii, al bunurilor si al serviciilor, este mai scazut decit in restul Canadei.


In ciuda starii de fapt mai sus prezentata, Quebecul incepe sa fluture iarasi, ideea separararii de Canada .


Pauline Marois, cu parditul separatist Parti quebecois, spune ca daca va ajunge la putere in 4 septembrie, va face un nou referendum pentru independenta Quebecului.
    Eu ma intreb, daca Quebecul se va separa, din ce vor trai ( ca li se vor taia subventiile de la statul canadian ) ? Vo fi in faliment instantaneu ...


No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.