Doctor Yourself

Sunday, September 23, 2012

Cosmetizarea economiei

Asa cum ziceam, in Rai au inceput sa ne indunde stirile bune, despre ... orice. In special despre starea economiei : ca nu cumva sa intre populimea in panica . Stati linistiti la locurile voastre, ca autoritatile vegheaza pentru voi !
    Astfel, suntem anuntati cum s-au infiintat luna trecuta, 34.000 de joburi in economia canadiana.


In august, economia canadiana a adaugat 34.000 de joburi, zice Statistic Canada. Economistii au prevazut o crestere de 11.000 joburi, insa viata bate filmu' si joburile s-au umflat ca laptele pus la fiert.
   Acuma e momentul sa va dezumflati : joburile alea, in majoritatea lor, sunt ... part-time ! Adica nu's cu adevarat joburi, ci doar citeva ore de munca 2-3-4 / zi ... Joburile part-time sunt platite cu minimul pe economie : n-ai cum satraiesti din ele, mai ales ca nu muncesti 8 ore / zi. La un moment dat eu am avut un job de ... 2 ore / zi, dar eram cu mindrie, raportata in statistici ca avind job ! In plus, tot job se cheama si cind angajatorul are nevoie de zilieri ( on call ) : te duci si muncesti cind te suna, cite ore au ei nevoie . Dar in statistici, este considerat job .


Zicde aceeasi Statistic Canada, ca joburile full time ( de 8 ore / zi ), de fapt erau doar ... 12.000 de bucati in toata Canada ! Rata de somaj este de 7,3 % .
    Eu cred ca in realitate, e mult mai mare, pentru ca ei nu considera ca esti fara job, daca ai depasit 4 saptamini de cind nu mai cauti job. E ca in Romania : daca nu mai primesti ajutorul de somaj, nu esti luat in calcul, chiar daca nu ai job. Plus ca ei considera zilierii ca avind joburi ( cind in realitate... n-au ! )


Peste toate astea, creste pretul petrolului intr-o veselie. Bunul simt si logica elemntara, ne spun ca asta inseamna cresterea preturilor la mincare si ...la orice !
Ei bine, autoritatile si ziarul cosmetizeaza realitatea, ca sa para roz si sa nu crape lumea imaginara in care populimea traieste : stati linistiti ca totul e in favoarea noastra ! Daca avem preturi mari la petrol, asta este in beneficiul ... Canadei ! E de bine ...


Banca Nationala aCanadei si-a facut calculele, si rezultatul e pe plus ( desi , mie imi da cu virgula ) : cresterea pretului petrolului, NU dauneaza Canadei !


De ce nu dauneaza ? Explicatia e de-a dreptul halucinanta : Intr-o lume in care totul e foarte scump, e mai bine sa avem asta, Cercetarile Bancii Nationale a Canadei, arata ca preturile mari, indiferent de cauza, sunt bune pentru Canada " . Paisa le spuneti asta si milioanelor de canadieni, care blocheaza granita cu USa, in disperarea de a merge sa cumpere de acolo .... orice,. ca-i mai ieftin ! Cine stie, poate o sa-i convingeti ca e mult mai avantajos sa cumpere de acolo de unde sunt preturile maimari si viata mai scumpa ...
    In realitate NU ni s-a explicat de ce e mai bine ca totul sa fie foarte scump, insa se face apel la autoritate : aveti incredere in vorbele celor de la Banca Nationala a Canadei.
    Cit de imbecil trebuie sa fim, ca sa consideram ca e mai bine sa platim 3 $ pe o paine, in loc sa platim 1 $ ?


Poate pe populime o duc cu presul, insa pe firmele private ... nu ! Astia stiu exact cum stau lucrurile in realitate, si nu isi conduc afacerile dupa cum bate vintul propagandei . Cele citeva firme de asigurarimedicale, care detin monopolul, ne-au anuntat ca nu mai vor sa plateasca pentru medicamentele de brand. Nu mai vor si gata : iti convine sau nu, esti la bunul lor plac ( pe banii tai ... )


Asa au hotarit companiile de asigurari : daca exista generic brand disponibil, ei refuza sa plateasca medicamentele de brand, ca's mai scumpe. Las' ca pentru sarantoci, merg si astea generice !
   Diferenta de pret, evident ca e foarte mare : in medie, un brand costa 72 $, iar un generic ... 27 $ .


Singurul motiv pentrucare companiile de asigurari refuza clientilor accesul la medicamente de brand, este ... pretul ! Si vorbim de asiurari private, platite din buzunar ... ca in Rai, statul nu iti plateste medicamentele. Sa platesti din buzunar, e un vis frumos, pe care numai bogatasii si-l permit : iara stia, de regula se duc in USa sa se trateze, ca in Canada asteapta luni in sir, ani, pina sa le vina rindul sa-i vada un doctor specialist .

Cum obtii un medicament brand name in Canada ? Doar cu recomandarea scrisa a doctorului, ca exista un motiv medical ( trebuie sa-l indice ), pentru car emusai trebuie sa folosesti medicamente de brand.
    Compania de asigurari Mr.Jones are 3,2 milioane de asigurari medicale. Impreuna cu Great West, cele doua firme administreaza jumatate din asigurarile de sanatate din Canada.


Si pentru ca economia Raiului, infloreste, e foame de bani la buget. Cum facem rost de bani ? Inventam taxe noi ...


Mai intai, ii spalam bine pe creier cu povestea " green " : cum poluam noi atmosfera cu emisii de dioxid de carbon si cum acestea duc la incalzirea climei. Asa ca inventam o taxa pe carbon, convinsi fiind ca asta ... va raci clima la loc.

Liderul NDP, Thomas Mulcair acuza pe prim ministrul Harper si pe conservatori, ca mint, cind spun ca nenea Thomas sustine taxa pe carbon. Nenea Thomas sustine taxa cap-and-trade, care oficial , nu este taxa pe carbon - in realitate este tot o taxa pe carbon, dar cu alt nume.
   Adica avem parte de un circ ieftin ( politic ), care sa confuzeze prostimea .


Sub taxa pe carbon, populimea plateste mai mult pentru cele mai multe bunuri si servicii, prin taxe mari.
Sub taxa cap-and-trade, publicul plateste mai mult, pentru cele mai multe bunuri si servicii, prin preturi mai mari.
Prin ambele taxe, guvernul isi creste veniturile, iar populimea va plati mai mult pentru bunuri si servicii : adica ricum facem, magareata cade tot pe popor.

Nenea Thomas, declara ca sub taxa sustinuta de el ( cap-and-trade ), poluatorul plateste : adica , corporatiileproducatoare de petrol si gaz. In realitate, sub ambele taxe, prostimea plateste si e considerata poluatorul ( pentru ca foloseste bunurile si serviciile produse de corporatiile respective ).


No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.