Doctor Yourself

Friday, August 10, 2012

Mc' Job

In Rai, tinerii absolventi se confrunta cu realitatea : nu sunt joburi. Si cele care sunt, 80 % nu se anunta public, ci sunt hidden-jobs : conform cu declaratiile oficiale ( le-am pus mai demult pe blogul asta ).
Statistica zice asa : in 2011, procentul tinerilor fara job a fost de 14,2 %, in Canada. Trebuie sa tineti cont ca statistica, canadiana, nu considera ca esti fara job, daca muncesti ca zilier ( on call, cum se poarta aici ), sau daca a trecut mai mult de 4 saptamani de cind iti cauti job ( am scris mai demult despre asta pe blog ). In realitate, procentul de tineri fara job, ar trebui sa fie cu multmai mare.
    In Ontario, tinerii fara job sunt in procent de 15,8 %, iar in GTA ( Torontesti + oraselele satelit ) este 16 %.


Ca din intimplare, apar prin presa, articole de convingere a naivilor, despre cum au ei numai de cistigat, daca isi iau un job de necalificat, la Mc' Donalds : cu salariul de aici, cu siguranta iti vei pute aplati zecile de mii de dolari, pe care i-ai imprumutat ca sa-ti platesti studiile ...
   Articolul de propaganda, are dublu avantaj : reclama pentru Mc'Donalds ( isi mai spala putin imaginea ) si lamurim tinerii sa-si reduca pretentiile si sa-si mareasca .... sperantele ! Optimismul e pentru prosti, se stie asta ...


Nicole Forrester si-a luat un job de vara la Mc'Donalds, si in citeva minute, s-a pricopsit cu o noua cariera : sportiv de performanta. Ca l-a vazut un nene implicat in business-ul cu sportivi, si l-a intrebat daca l-ar interesa : ca are picioare lungi, si e potivit sa sara.
   Si care sunt sansele sa-l intilnesti pe Mecena la Mc' Donalds ? Care sunt sansele sa fii tu omul potrivit pentru o cariera de sportiv ? Mai degraba ai sanse maxime sa imbatranesti slugarind la Mc'Donalds pe bani de inghetata, si asteptind sa apara salvatorul ...  Mentalitate de looser .

Si apoi, cine ar vrea sa-si suprasolicite organismul si sanatatea, in niste antrenamente istorvitoare si concursuri  fara sens ? Ce om normal la creier, ar fi interesat sa afle si sa se uite la cine sare mai sus, cine aleraga mai repede si alte stupiditati de soiul asta ?


Ce este un Mc'Job, ne spune ... dictionarul : un job prost platit, care nu cere cunostinte si insusiri speciale, dar care iti ofera oportunitati de avansare " .
     Tradus in limbajul realitatii, Mc'Jobul e un soi de " multa scoala nu se cere / sa fii prost, sa ai putere " ...  Cit despre posibilitatile de "avansare", o sa vedem putin mai jos, cum avanseaza angajatii, cu mariri de salariu de 25 centi pe ora ...

Ms.Block, MP ( parlamentar ) in Saskatoon, a lucrat part-time si doar pe timpul vacantei de vara, la Mc'Donalds in '78, cind avea 16 ani, iar experienta i-a fost foarte folositoare ( sustine el ) ...


La ce i-a folosit ? Zice ca a invatat sa comunice cu oamenii cu respect, chiar daca avea opinii diferite. Asa ma gandeam si eu : ca in timp ce alerga contra cronometru cu comanda de cartofi prajiti, statea la taclale filosofice cu clientii ... ocazie cu care a invatat cum sa serveasca oamenii. Pentru ca se stie, Mc'Donalds pretinde ca are standarde ridicate ...
   Pai si ce are sula cu prefectura ? Ca una e sa-i pui omului pe masa, hamburgerul si sa-i zimbesti standard, si cu totul alta e sa servesti comunitatea in calitate de parlamentar ( sa iei decizii corecte ). Continuind rationamentul imbecil, rezulta ca toti chelnerii sunt calificati pentru meseria de parlamentar, si toate femeile sunt curve.
    In concluzie : nu conteaza ca ati absolvit facultatea : dati fuga si angajati-va la Mc'Donalds ( ca joburi de calitate, oricum nu sunt pe piata muncii ), ca sa ajungeti .... parlamentar ! Se stie doar, ca Mc'Donalds ofera posibilitati de avansare...


Ms. Mc Adams, cunoscut ca The Notebook si sterlock Holmes, a lucrat la Mc' Donalds 3 ani,
si s-a luptat sa primeasca o avansare intr-un an : 25 centi pe ora, in plus la salariu ! Ocazie cu care, s-a prins si el ( dupa 3 ani ), ca are nevoie sa-si ia o dilpoma si un job serios ( noroc ca pe vremea respetica existau oportunitati ).
   Deci a simtit pe propria piele, ca e nevoie sa-si ia o diploma, ca sa scape de munca de jos. Ei bine, generatia de azi, a simtit pe propria piele, ca degeaba isi ia o diploma, ca tot nu scapa de munca de jos ...

     Apoi' e grav daca nu a reusit sa intelega pe ce lume traieste, si a fost nevoie sa se dea cu capul de pragul de sus, ca sa priceapa ! Pentru majoritatea, realitatea se reduce la propriile experiente : daca lor nu li se intimpla .... nu exista ( rationamentul strutului ). Daca lor le merge bine .... tuturor le merge bine, lumea e minunata ( si viceversa ).
   Ok, ca n-a reusit sa inteleaga ce-i cu el si ce se intimpla in jurul lui, asta e de inteles, ca nu toata lumea are acelasi IQ. Da' sa mai faci asta public la ziar .... te faci singur de cacao .Chiar daca ai doctorat si predai la universitate.


No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.