Doctor Yourself

Wednesday, August 8, 2012

Haos spitalicesc

Haosul din spitalele din Rai, l-am constatat deja : vazut cu ochii mei ! Ar fi o naivitate monumentala sa imi inchipui ca exact in spitalul in care m-am dus eu, lucrurile merg prost si dezorganizarea e maxima, iar in restul spitalelor, e o minunatie nemaipomenita ( asa cum sustin aplaudacii ).
     Constat ca se mai scurge si prin presa cite o stire despre haosul din spitale. Poate ar trebui mentionat, ca spitalele din Rai sunt de stat . Si stim cu totii cum merg lucrurile la stat, in plina birocratie : cainii latra, caii trec ...


   Un studiu pilot, in 11 spitale canadiene, a descoperit mii de erori foarte grave in procesul transfuziilor de singe. Erori, din cauza carora sufera pacientii si se iroseste singe si bani .
Studiul a fost facut de Public Agency of Canada . Eu as vrea sa stiu daca au fost concediati managerii spitalelor, in care au loc asemenea erori grave : ma indoiesc sincer !
Multe erori implicau etichetarea gresita a probelor de singe luate de la pacienti pentru testare, de unde crestea pericolul sa fie administrata pacientului, o grupa gresita de singe.


Raportul spune ca mai mult de 6.000 pacienti au trebuit sa li se ia din nou singe pentru re-testare, motiv pentru care transfuzia de singe a fost aminata. Din cauza ca s-a produs haos in probele de singe, s-au distrus produse de singe in valoare de aprroape 800.000 $.
Eu as vrea sa stiu cine dintre cei vinovati, a platit din buzunarul propriu acesti bani ?
Raportul face un calcul aproximativ : cele 11 spitale monitorizate, fac transfuzii de mai putin de 10 % din cit se face la scara nationala. Daca 11 spitale au facut pagube de 800.000 $, raportat la scara nationala , rezulta o risipa considerabila. Pe banii cetatenilor platitori de taxe, desigur.


Ce spun expertii ? Ca de obicei, bat cimpii : in ciuda realitatii, ei sustin ca transfuziile de singe sunt cea mai safe zona din medicina canadiana , in ciuda miilor de erori facute !  Ah ! Pai in cazul asta, ma gandesc cu oroare, cum e in celelalte zone ale medicinei canadiene ... alea mai putin safe !


Asa ca, stati linistiti la locurile voaste, ca, Canada are cel mai safe sistem de transfuzii din lume !  Oh, cunoastem poezia propagandei : despre cum Canada e " the best country of the world " si tot ce misca in tara asta, riul, ramul, sunt cele mai bune din lume.
    In realitate, pe dinafara e vopsit gardu', pe dinauntru e leopardu' ...


Dr.Callum ne spune ca de cind cu scandalul din 1980, cind miilor de canadieni li s-a administrat singe infectat cu SIDA, acum sunt mult mai precauti. Motiv pentru care, in ciuda miilor de erori care se fac, transfuziile sunt cea mai sigura zona a medicinii canadiene.
  Adica, un soi de : Si se jura ca nu fura, dar l-am prins cu rata in gura ...


Cit de mare e rata ? Enorma ...
Raportul a analizat 11 spitale, in 3 ani : 2005 - 2007 . A identificat 31.989 erori , din care doar 3.000 erau foarte grave, cu potential de a rani pacientii. Raportul spune ca 23 pacienti au fost raniti ( reactii alergice, febra, dupa ce au primit transfuzie cu grupa de singe gresita ). N-a murit nimeni : noroc ca transfuzia cu o grupa de singe incompatibila e rareori mortala ( conform spuselor Dr. Callum ).


Alt studiu canadian, publicat la inceputul anului, nu mai e atit de soft : spune ca una din cele mai mari cauze ale transfuziilor sfairsite cu decesul sau imbolnavirea, este ca au facut transfuzia cu grupa gresita de singe, pacientului gresit.
    Dr. Nancy Heddle of McMaster University in Hamilton, a intervievat personalul a 72 de spitale din 5 tari si a indicat factorii care contribuie la erori, inclusiv  volumul mare de munca, distragerile si intreruperile. Eu cred ca principala cauza este dezorganizarea si haosul total din spitale.


Pacientii au alta parere decit personalul medical . Un cititor spune cum voia sa doneze singe, dar i s-a spus ca nu se poate, pentru ca l-au identificat cu Hepatita B. Omul s-a dus la Mount Sinai Hospital si s-a testat din nou : n-avea hepatita, nici antibodies, nimic. Zice ca a fost asa de dezgustat, incit nici nu s-a mai deranjat sa anunte primul spital, ca n-are nici o hepatita B.


No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.