Doctor Yourself

Wednesday, July 4, 2012

Sunset Crater

Azi mergem sa vedem craterele vulcanilor  : mai intai la Visitor Post, sa platim taxa si sa luam harta .


In geam, era lipit un avertisment : nu faceti greseli care va vor costa ! Sa iei piatre e ilegal : 250 $ amenda + 50 $ pentru fiecare piatra !


                                               Ok, am priceput ...


Cum trecem de Visitor Post, ne si intalnim cu valuri de lava uscata : poza mare


                                Cresteau pini in straturile de lava :
 Cararea spre Lenox Crater : zice cum conul e inalt de 90 de metri. Noi am urcat in zig-zag pe cararea aia, mult mai mult.


         ... era de fapt, o carare acoperita cu un fel de zgura mai mare ( lava ) :


                        .... si care trecea printr-o padurice de pini :


Cand ajungem in varf, vedem ceva foarte dezamagitor : craterul ! poza mare


Acum, ca am ajuns in varf, ca sa ne putem uita in jos, suntem gata sa facem cale intoarsa. Cineva si-a uitat adidasii la hotel ...


Ca istoria oficiala e o mare minciuna impusa cu de-a sila , asta stim si nu ne mai batem capul cu fakuri . Istoria nefalsificata ( mituri,legende = memoria colectiva ) a indienilor Hopi, ne spune cu totul altceva .
    Indienii povestesc cum "oamenii din stele" - termenul folosit chiar de ei ( kachina, zeii ) au creat planeta ( intr-un mod foarte artificial ) oamenii si pe la inceputurile omenirii, au stat indeaproape de Hopi si i-au pastorit. Inteleg ca erau doi mari zei : stapanul pamantului si a lumii din interiorul ei, Masaw, si Sotuknag, stapanul cerului. " Resedinta zeilor " era in cele 3 piramide din San Francicso Peak .
   Inainte ca Hopi ( hopi = pace, in limba Hopi ) sa-si inceapa migratiile, ei traiau in pace si isi petreceau zilele in kiva, in satul Pivanhonkyapi . Dupa o vreme, populatia satului a crescut foarte mult, locul a devenit foarte aglomerat si au inceput sa joace jocuri de noroc, de care au devenit dependenti. Liderul satului, vazand ca situatia i-a scapat de sub control, s-a dus intr-o vizita la creaturile infricosatoare care locuiau la picioarul Sunset Crater de azi ( langa San Francico Peak ) : creaturi oribile, erau pictati cu cenusa pe fata si pe corp, aveau parul valvoi  si erau considerati Zeii Vantului. Ei "respirau" dintr-o crapatura a stancilor negre si ... evident ca stiau si il asteptau pe liderul satului sa apara !
     Zeii Vantului i-au promis ca vor rezolva problema si l-au trimis inapoi in sat, cu misiunea sa se prezinte din nou, noaptea urmatoare, cu mai multe pene pentru rugaciune.
    A doua zi, cand seful satului s-a prezentat la zei cu penele de rugaciune, acestia si-au impodobit parul cu ele . I-au spus ca ei controleaza doua din fortele " naturii " : vantul si focul, si i-au cerut sa aleaga pe care din ele sa o foloseasca. Seful satului a les focul .  Zeii l-au instruit sa mearga in sat si sa anunte ca vor urma 4 zile de densuri, in onoarea tuturor kchinas : sa se stranga tot satul ... si cand toti vor fi adunati gramada, seful satului sa le faca zeilor semn, sa fluture deasupra casei, o patura .
   Zeii cei oribili au venit in sat, au dansat la ceremonii si au plecat apoi inspre San Francisco Peak, strigand " au-au ". A doua zi, indienii au vazut doua carari de foc, coborind din varfum muntilor, si nu credeau ca e vreo problema ( nu mai vazusera si nu aveau habar ce-i aia o eruptie vulcanica ). Cararile de foc au devenit tot mai mari, aerul s-a umplut de fum si intreg satul a fost inghitit de lava, indienii au murit .
Carerile de foc se indreptau catre Oraibi, iar liderul satului a fugit la Spider Woman sa-i ceara ajutorul : bineinteles ca zeita stia ca vine si il astepta ( o fi avand sisteme de supraveghere, zeii astia ). Spider Woman a mers in sat si a construit un zid de aparare, care sa nu permita lavei sa treca .

Ruinele satului distrus de lava, se pot vedea si acum in rezervatie la indienii Hopi : indienii o sa va ceara o avere, ca sa permita accesul . Si oricum, mare lucru nu prea puteti vedea, ca nu s-au facut sapaturi ca la Pompei .
   Hopi refuza cu incrancenare sa permita guvernului sa deschida cazinouri pe pamanturile lor : ca doar i-au pedepsit o data zeii pentru pacatul jocurilor de noroc ...
            Noi ne indreptam spre originea celei de-a doua carari de foc :  poza mare


                                  Ajungem la Sunset Crater Vulcano : poza mare


Era pusa o tabla, pe care scria ca n-ai voie sa te urci pe crater ( probabil ca sa nu dai nas in nas cu zeii aia oribili .... ). Asa ca ne uitam in jur : poza mare


                                gasim si niste pietre vulcanice :
                        Mergem mai departe sa vizitam ruinele din zona :


No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.