Doctor Yourself

Thursday, July 5, 2012

Palatki

Honanki si Palatki sunt doua " orase" alaturate, una langa cealalta : la cativa kilometri. Ca sa ajungem la ele, trebuie sa cumparam Red Pass : 5 $ . Odata cu passul, primim si revista cu instructiuni :


 Adica lista cu interdictii ... umblati doar pe carare ! Echivalentul romanescului " nu calcati pe iarba ! "


Macar americanii au un motiv intemeiat pentru interductia asta : sa nu deranjam crusta solului, plina cu microorganisme. Ca daca zdrobim crusta, rezulta ca se disturba echilibrul pe acolo si bla-bla.


Ca sa mergem spre Honanki si Palatki, trebuie sa trecem prin Sedona : adica Mecca New Agistilor si a celor cu capul plin de misticism si "spiritualitate " . Aveau si un centru dedicat :


Revista ne instiinteaza ca 64 % dintre cei care viziteaza Red Rock Country, cauta experiente spirituale si vin pentru vortexurile de enrgie, care se zice ca se invart prin Sedona . Vortexurile se gasesc in locuri bine stabilite, iar tour operatorii se grabesc sa ia banii turistilor :
 • Cathedral Rock
 • Bell Rock
 • Airport Vortexes
 • Boynton Canyon

                                     Intrarea in Sedona : poza mare


                                                  poza mare :


Si aici muntii erau construiti in stil zeiesc : strat de piatra, strat de pamant. Poza mare.


                                             Sedona : kachina lady !


                                                  stanci sculptate :


                                                       Seamana ?


Tot in Sedona gasiti singurul Mc'Donalds din lume, care nu are simbolul galben, ci albastru :


                           Soseaua, plina cu masinutele tour operatorilor :


                              Palatki : off road cativa zecoi de kilometri


                             Asa se vede in zare, Palatki : poza mare


In parcare, era afisata lista cu interdictii : inclusiv desene cu creioane colorate, ca sa inteleaga toti copiii ...


     Ne gasim in fata unui semicerc de stanci : partea din stanga, poza mare


                                                           poza mare


Noi trebuie sa mergem pe cararea asta, ca sa ajungem in "camera " cu pictograme, bine pazita de un ghid. poza mare


                                         O parte din scobitura :


Peretii erau plini cu pictograme foarte vechi si foarte sterse. Ghidul ne-a spus cu aplomb ca au 10.000 vechime si apartin mai multor triburi ( sinagua, ansazi, hopi, navajo ). L-am intrebat daca au datat cu carbom pictogramele si asa si-au dat seama de vechime ? A zis ca ... nu ! Ca ei au calculat vechimea, dupa stilurile desenelor ( despre care numai indienii au habar... ) : adica fix dupa ureche !
poza mare
 
Crucea migratiei arata ca tribul a facut doua parti si jumatate din intreg drumul  :
                                                 poza mare :
Bear Clan, Coyote si Parrot Clan au ales sa migreze catre sud, insotiti de un mare numar de kachina. Ei nu erau oameni ci spirite care ii ghidau, luand forme de oameni normali ( Kachina Clan ).
    Sub supravegherea si indicatiile Kachina, Palatki a fost construit in 3 sectiuni, complet acoperite de un perete de stanca. Prima sectiune a fost rezervata pentru ceremonii, a doua pentru camere si camari, iar a treia era un soi de living-room pentru indieni. Sub peretele de piatra, prin fata camerelor, trecea un riu.

Sectiunea pentru ceremonii era cea mai importanta : aici nu erau kivas ( camere pentru ceremonii religioase ) ci erau doua cladiri . O cladire era destinata initierilor, cealalta ceremoniilor. La parter, Kachina ii invata pe indieni istoria si intelesurile din primele 3 lumi anterioare, distruse de zei. La etajul 1, Kachina ii invata pe oameni .... religie ( cum functioneaza mintea umana si cum Marele Spirit lucreaza cu oamenii ). Si ii invata cum sa se comporte, ca sa nu devina rai ( pacatosi ), asa cum au facut-o in cele 3 lumi anterioare.
      La etajul 2, zeii ii invatau cum functioneaza natura si ce plante sa foloseasca, cum sa se vindece.
        La etajul al 3 lea, indienii erau invatati sa faca un ceremonial asemanator cu o piramida. Li se dadeau cunostinte despre sistemul planetar, astronomie, clima, agricultura si despre structura fiintei umane. Cu ocazia asta, indienii au fost invatati cum sa-si tina "usa de deasupra deschisa", ca sa se poata conversa cu Creatorul .
    Demen de mentionat este ca Hopi au exact aceeasi descriere a fiintei umane ca si indienii : acelasi sistem de chakre, pe care zeii i-au invatat sa le foloseasca. " Usa de deasupra" este chakra din varful capului, pe care Hopi se straduiesc sa o tina deschisa si acum  ( desi in corpul fizic, fontanel se inchide la scurt timp dupa nastere ), casa comunice  prin intermediu ei, cu zeii ,in ceremonii si viziuni. Ca tot nu intelegeam eu de unde pana unde vine treaba cu viziunile, la indieni ...

Pe cand Palatki proaspera, Raul a aparut in zona. In acelasi timp cu "Raul ", au aparut la Palatki si Spider Clan, care se intorceau din migratia de la Cercul Polar, unde au incercat sa-si foloseasca puterile daruite de zei ( tehnica avansata ), ca sa topeasca Polul. Din acest motiv, le-a fost refuzata intrarea la Palatki, asa ca, in una din zile, clanul a atacat orasul.
   Una din Kachina femeie ( Warrior Modher Kachina ) , s-a grabit sa apere orasul, aruncandu-si hainele, arcul si parul . De atunci, in ritualurile religioase ale Hopi, se regaseste si episodul asta.  Alta KachinaCha'kwaina a fost impuscata de sagetile inamicilor si doar sunetul scos de kachina, se regaseste in ritualurile Hopi ( hu-hu ).
    Dupa 7 zile de rezistenta, deodata, Spider Clan a inceput sa "taie" raul, si sa depriveze Palatki de apa. In Palatki s-a intrunit sfatul, si au decis sa sape un tunel sub riu, ca sa poata scapa din oras toate clanurile. Asa a decis Kachina liderul. Iar Kachina vor ramine in Palatki, ca sa le tina spatele, in timp ce clanurile de indieni vor scapa prin tunel, noaptea.
    Tot liderul Kachina, le-a spus atunci indienilor ca apreape si-au terminat migratiile si e timpul ca toate clanurile sa se reuneasca si sa traiasca pe pamantul destinat de zei. Iar pentru Kachinas, inca nu a sosit timpul sa se reintoarca pe planeta lor cea de departe , pentru ca "steaua" inca nu a venit . Asa ca se vor intoarce pe muntii cei inalti, unde au resedinta ( San Francisco Peak ) si vor astepta mesajul de care au nevoie. Le-au mai spus indienilor ca ei sunt spirite si ca nu vor mai fi vazuti niciodata de indieni, darca trebuie sa-si aminteasca sa imbrace mastile si costumele si sa tina ceremoniile religioase, atunci cand se apropie timpul ( au un calendar, in functie de datele astronomice, dupa care tin ceremoniile ).
    Kachina, asa cum Hopi stiu, sunt spirite de pe alte planete si stele, iar muntii inalti care directioneaza mesajele indienilor catre Kachina, sunt San Francisco Mountain, la sud de Oraibi, langa Flagstaff.

Acum trebuie sa mergem pe cealalta carare, catre peretele din dreapta : poza mare


Chiar la mijlocul stancilor, un zeu strajuieste intrarea : exact deasupra grotei : poza mare


                                                              zeul :


Asta e scobitura in stanca. Ghidul spune ca erau vreo 80 de camere. Istoria indienilor spune ca erau cateva sute de camere, etajate pe peretele de stanca :


                               Ne intalnim cu o stanca taiata feliute :


                             Mai e cineva pe sus, care sta de veghe :


Aici ghidul era un mosulica alb, darcare purta bijuterii cu insemnele Bear Clan ( hopi ). O fi fost vreun amestec .... Cert este ca il manca limba, da' nu avea voie sa spuna, ca e obligat sa recite turistilor, dogma istorica si nu adevarul istoric.
    Asa ca omul, a gasit calea de mijloc ! Ne spunea ca, stiti, cand stai singur in pustiul de aici ... incepi sa vezi lucruri ! Si vi le arat si voua.... just for fun ! Vedeti stanca aia ? ( poza mare )


            Acum uitati-va pe hartia care ne-o arata el : ce vedeti aici ?


Adevarul e ca langa Tuba City, pe marginea soselei, exista urmele unei vechi sculpturi  in stanca : "Elephant Feet " ! Adica doua picioare de elefant enorme : cat un bloc cu 10 etaje !
    Pe alta parte, am inteles ca elefantii totusi au trait in zona, pentru ca un prof de la Universitatea din Arizona, scria pe net, ca au sapat in cativa tumuli de langa Tuba City, si au gasit schelete roz ( adica iradiate ! ) de uriasi cu parul rosu si schelete de elefanti . Bineinteles ca s-a facut cover-up instantaneu .


                                        Vedeti stanca asta ?


                                                    Seamana ?


                                        Vedeti stanca asta ?  poza mare


Acum uitati-va pe plansa mea : e o familie de indieni ! Barbat, femeie, copil .


Explicatiile ghidului s-au oprit in acest punct. Dar noi, sa recapitulam sculpturile, in ordinea in care apar ele pe peretele de stanca : elefant, zeu , maimuta, oameni !
Istoria originii omului, in 3 cuvinte, sapata de zei, in piatra : gene de zeu + gene de maimuta antropoida = om  Inteligenta zeilor e de-a dreptul sclipitoare .

Elefantii probabil erau animalele foarte apropiate sau utile oamenilor, in vremurile alea .
Stim din istoria indienilor, ca Palatki si Honanki au functionat ca scoala, in care indienii aflati in migratie, erau instruiti de catre zei in diferite domenii. Iar initiatii, aveau acces la cunostinte despre astronomie, structura eterica a fiintei umane si originea omului - istoria omenirii din toate cele 3 lumi anterioare ( create si distruse de zei )
  Cum nu avem voie sa ne apropiem de constructia din stanca ... dam un zoom : poza mare.2 comments:

 1. Eu ma minunez la cite parks, sites, etc ai putut vizita in 10 zile! Cit timp ti-a luat doar sa planifici toata excursia?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Exact 6 luni cu toate detaliile cap-coada. Cel mai mult a durat sa gasesc ce locuri sa vizitez.

   Delete

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.