Doctor Yourself

Saturday, July 28, 2012

Medicina

Datele problemei : intr-o tara democratica, cu pretentii de " the best country of the world", adepta economiei de piata, a proprietatii private, libera concurenta si bla-bla ... se dezbate public daca ar trebui sa permita aparitia spitalelor private, sau sa continue cu interzicerea lor.
   Nu, nu vorbim despre Cuba ( ca aia au sistemul medical mult mai bun ) sau alta tara totalitara, ci .... despre Canada !

Institutul Fraser, ne spune ceea ce toti cei care traim in Rai ( mai putin aplaudacii romani ) stim deja : ca se asteapta cu lunile si anii, ca sa te vada doctorul specialist, sau ca sa iti faca o analiza, o tomografie.
   Si cind trebuie sa astepti luni in sir in dureri, sau cind rist sa mori, ori sa devii invalid, faci ce fac toti canadienii care au ceva banuti in conturi : dezertezi din Rai, si pleci in tarile alea mult hulite din lumea a 3 a, ca sa iti cumperi ingrijire medicala.
Institutul Fraser spune ca se duc canadienii cu sutele, in masa ...


Raportul Fraser spune ca in 2012, 46.169 de canadieni s-au dus sa te trateze in tari mai prietenoase. In unele cazuri, au fost nevoiti sa plece, din cauza ca spitalele din Rai, nu aveau dotarile si tehnologia necasara.
    Ce inseamna asta, tradus in limba canadeza ?
Inseamna ca din Rai, se scurg anual, milioane de dolari, care vor intra in economia altor tari. Nu-i asa ca ar fi mai bine daca banii respectivi ar intra tot in economia Raiului ? Concluzie : ar fi bine sa gasim o solutie pentru asta .Cum facem asta ? Pai incercam sa eliminam legea care interzice infiintarea de spitale private. Ambalam totul intr-o prosteala stralucitoare, aceea a grijii pentru populime : cica sa dam posibilitatea canadienilor sa aiba acces la ingrijire medicala . Lipseste un singur cuvint din toata povestea asta ( ala esential ) : sa dam posibilitatea canadienilor ... CU BANI ! ( clasa medie, aia care se tot subtiaza in Rai ).
   Exact : canadianu' de rind, nu va avea acees la ingijirea medicala privata, pentru ca nu are banii jos, cu care sa plateasca. Iar daca isi face asigurare privata, la o terta persoana ( firme de asigurari ), stim deja ce se intampla in USA : si f... si cu banii luati ...
  

Pretextul perfect s-a ivit in Alberta, unde s-au trezit sa se intrebe ( dupa n'spe mii de ani de functionare a legii ), daca legea care interzice ingrijirea medicala privata e .... constitutionala ! Da' cind ati adoptat legea asta, nu v-ati intrebat daca e contitutionala ? Sau macar daca nu cumva contrazice piata " libera"  ?

" Intrebarile" au pornit de la cazul a doi canadieni ( cu bani, clasa de mijloc ), care s-au dus si s-au operat in USA, pentru ca trebuiau sa astepta mult prea mult in Canada.
Intorsi in Rai, au cerut statului canadian sa le returneze banii platiti pentru operatii ( ca doar au platit taxe statului, insa n-au beneficiat de serviciile medicale ). Evident ca au fost refuzati, pe motiv ca serviciile medicale respective, sunt oferite si de spitalele din Rai . Unde dai si ... unde crapa !
   Pai n-a fost vorba nici o secunda ca spitalele canadiene n-ar oferi asemenea operatii, ci ca .... n-ai acces la ele ! Sau ca ai acces la ele dupa ce mori, sau dupa ce ramai handicapat ...


Aplicatiile au fost ale unui dentist care a suferit de dureri de spate, la un accident de hokey. Dupa ce a asteptat 2 ANI pe lista de asteptare, a platit 77.503 $ pentru o operatie in Montana, USA.
Celalat aplicant , un afacerist din Calgary, a platit 24.236 $ pentru o operatie la spate, in Arizona.


Brusc, si-au dat seama si canadienii ca sistemul lor medical e o gluma proasta pe banii platitorilor de taxe, si in Alberta ( ca doar aia s-au desteptat ) au inceput sa faca demersuri legale pentru ridicarea interdictiei de a infiinta spitale private. Sub pretext ca poporul sufera asteptind cu anii, in dureri, sa primeasca ingirjire medicala ( de stat, ca aia privata e "evil " ).
Si ca daca vom avea spitale private, asta va reduce timpii de asteptare in spitalele de stat : da' ce are sula, cu prefectura ?


N-au cum sa reduca timpii de asteptare, daca infiinteaza clinici private : cei care isi permit sa plateasca acum in USa, vor plati pe viitor in Canada. Insa restul, populimea care traieste de la un salariu la altul, ei sunt cei multi, si ei sunt cei care nu isi permit asigurarile private. In concluzie .... cum a fost, asa ramine...
   La fel spune si dr. Tom, profesor de healt policy si management la Universitatea Calgary : in locurile care au asigurari private in ce amai mare masura, se asteapta cel mai mult. Ca extinderea asigurarilor private, nu va reduce timpii de asteptare, iar asta a fost deja dovedita in UK si Australia .


Dezastrul din sistemul medical e total : de la un cap la altul ... Daca ai nevoie de un loc intr-un centru de ingrijire pentru batrani .... astepti cu anii .


Are 105 ani, sufera de dementa si a asteptat 6 ani pe lista de asteptare, si i s-a spus ca mai are de asteptat cam inca.... 2 ani. Daca nu moare pina atunci ...


Intotdeauna am considerat ca sunt suficienti bani in sistemul sanitar, doar ca sunt prost administrati. Exista o problema de organizare.


Veteran de razboi, 85 de ani : i s-a recomandat sa-si verifice tensiunea de doua ori pe zi, timp de o luna.


Cind a cerut masinaria de la Veteran Affairs, i s-a spus ca nu vor plati cei 135 $ pentru masinarie. In schimb, i s-a spus ca i se va returna costul calatoriei cu taxiul pina la clinica doctorului de familie, care sa-i verifice tensiunea.
   Sa recapitulam : au preferat sa puna batrinelul pe drumuri, de 2 ori /zi, sa-l faca sa astepte cu orele la doctorul de familie, in loc sa-i plateasca cei 135 $  .


Si mai interesant este ca cele doua calatorii pe zi, timp de o luna, costau ... 600 $ . In continuare, au preferat sa plateasca 600 $, in loc sa cumpere masinaria, cu 135 $.

Pe alta parte, doctorii sunt platiti exagerat de mult : exagerat, in comparatie cu rezultatele muncii lor. Asa cum am mai spus, exista citeva domenii in care medicina intr-adevar este eficienta : chirurgie, anestezie, trauma, urgente ( posibil sa-mi fi scapat ceva ).
    Restul doctorilor, sunt doar niste drug dealeri, care prescriu droguri toxice si ineficiente, dupa scheme fixe. Motiv pentru care ar trebui tratati in exact aceeasi maniera ca si drug-dealerii de la coltul strazii , si nicidecum platiti cu milioane de dolari pe an.


Drug-dealerii au incarcat factura sistemului de sanatate, intr-un mod uimitor : 6,4 milioane intr-un singur an pentru un singur doctor din topul listei celor mai bine platiti doctori din Ontario !
    Urmatorii doctori de familie, au fost platiti cu sume intre 3,1 milioane $ si 4,5 milioane $ . Pe bune, ce munca au depus oamenii aia, incit sa valoreze 4 milioane de dolari p[e an ? Au vindecat pacienti pe banda rulanta ? Ma indoiesc ...
Si daca nu poti vindeca oamenii, pentru ce sa-ti platesc milioane de dolari ? O sa te platesc ca pe orice vinzator de la taraba ( egal ca vinzi pastile sau morcovi ....)


Rezultatele ... se vad : in 2010, 27 de doctori din Ontario, au primit mai mult de 2 milioane $ fiecare, pentru serviiciile prestate. In total, 74 milioane .
In opinia mea, avem doua mari probleme : medicina si doctorii indolenti ( nu's toti asa, ci doar o gramada ). Atita vreme cit medicina va refuza cu incapatinare sa admita care sunt cauzele bolilor, nu va exista nici vindecare, pentru pacienti.
    Atita vreme cit se vor investi milioane in cercetarea despre cum sa suprimi - ameliorezi simptomele bolilor, nu va exista vindecare pentru pacienti : pentru ca un tratament gresit, ramine doar un tratament gresit, indiferent citi bani ai investi in asta.

In concluzie : doctorii nu te vor vindeca, pentru ca nu i-a invatat nimeni cum sa o faca, si nici nu se deranjeaza sa invete singuri. Majoritatea " invata" doar instructiunile de folosire a medicamentelor si cam atit. Si chiar daca ar stii sa vindece, nu mai au voie sa o faca fara sa-si piarda licenta ( am mai povestit pe blog despre asta ).
   Cine stie sa vindece, pe lumea asta ?  Dupa cunostintele mele, vechii igienisti ( si cine le-a studiat cartile ) de pe vremea in care medicii erau invatati si chiar le era permis sa vindece.
Si mai stiu sa vindece ... veterinarii. Veterinarii cunosc o gramada de informatii, despre care doctorii specialisti ( pt. oameni ), habar n-au. Random, ce imi vine prima oara in cap ( astea's informatii verificate de mine, nu's basme ) : doctorii umani, considera fibroza chistica avind cauze genetice si nu putem face nici preventie, nici vindecare ( neinvaziva ).
Intrebati un bun veterinar, si o sa va spuna cum carenta de seleniu este cauza fibrozei chistice, si o preventie excelenta se face suplimentind cu seleniu, mincarea animalelor. Asa rezolva ei problema : simplu si eficient.

Intrebati un doctor specialist, care e cauza artritei, cum se poate preveni si din ce cauza se macina articulatiile, incit e nevoie de hip replacement. O sa dea din umeri : mister. Triunghiul Bermudelor.
   Veterinarul o sa va spuna ca ei practica preventia cu rezultate excelente, o sa va spuna si cauza artritei si cum se vindeca. Ba mai mult, o sa va spuna si cum fac ei sa regenereze cartilagiile animaleor bolnave : metoda neinvaziva, simpla.
Si exemplele pot continua : medicina umana e incapabila sa previna si sa vindece bolile degenerative ( cica nu stie... ). Medicina veterinara o face de zeci de ani, cu succes.

Eu as fi interesata sa-mi spuna, cati pacienti au vindecat, din aia 74 milioane de dolari . Ca asa ar trebui sa faca OHIP : sa verifice cati pacienti vindecati are fiecare doctor. Si in functie de rezultat, deconteaza cheltuielile ... sau nu ! De ce as plati cu milioane de dolari pe an, un doctor ineficient ?
   Pai daca nu se pricep la medicina, trebuiesc concediati ! Si inlocuiti cu veterinari priceputi ...

Cit castiga in medie, un doctor de familie in Ontario ? In jur de 385.000 $ / an. Ce face pentru banii aia ? Vinde pastile, dupa o schema fixa ! De unde rezulta logic, ca ar trebui sa castige cit vanzatoarea din supermarket, care si aia vinde lucruri.

Doctorii indolenti sunt alta specie des intilnita : sunt sigura ca fiecaruia ii e plin podul cu povesti despre doctori dezinteresati de meseria lor.
Just for the fun : merge un amic de-al nostru, la Omida ( doctora aia de familie, care mi-a zis ca daca refuz  pina cind i-am zis ca-i proasta ). Baiatu' vomita orice minca, fara alte simptome, nimic altceva. Omida s-a uitat lung la el, si i-a pus diagnosticul : stomach flu ( adica atunci cind nu stim de ce iti e rau.... stomach flu ). Recomandarea : sa manince orez ( pai vomita tot ) si sa bea ... Gathorade pentru electroliti.
   Continuind logica imbecila a Omizii,  rezulta ca poate recomanda linistita haburgerii de la Mc'Donalds pentru carnivori : pentru ca au proteina ! Iar veganii isi pot asigura necesarul de proteine, din amanita Muscaria ! Ca are o gramada de proteina ...
 
O prietena de-ale mele, disperata ca incontinuu copilului ii curgea singe din nas si doctorul specialist i-a recomandat cauterizarea vaselor de singe, pentru ca sunt prea fragile.  Si o intreb, are copilul bubite rosii ( iritatii ) la radacina firelor de par ? Are. Singereaza gingiile cind se spala pe dinti ? Da.
  Pai astea's semne de scorbut subclinic ! N-ai vrea, sa-i dai copilului, citeva grame de vit C in fiecare zi, si sa vezi daca dispar simptomele ? Ca nu e nimic de pierdut ...
De atunci s-a rezolvat problema si a scapat plodul sa-i prajeasca nasu' .

Nu, ca nici doctorii specialisti nu's mai breji ! Merge Omul Meu la dermatolog, cu o mica eczema. Primeste o crema, nu functioneaza. Primeste alta crema... nimic. Ia proba, face analiza, prescrie alta crema ... nimic.
Moment in care doctorita, isi intreaba senina pacientul : Da' tu ce crezi ca ai ? Raspunsul a sosit prompt : Ceea ce iti lipseste tie ...


Cu toate ca in ultima vreme au crescut timpii de asteptare la doctori, au crescut si cheltuielile anuale : de la 5,9 bilioane, la ... 11 bilioane ! Aproape s-au dublat cheltuielile, insa calitatea actului medical a scazut drastic. In mod cert avem o problema de organizare - administrare a banilor si a serviciilor.


Concluzia e una singura : daca vrei sa te vindeci, studiezi singur si gasesti o cale ( ca exista ). Sa te lasi pe mina doctorilor, e wrong way. Apelati cu toata increderea la un ... veterinar care isi cunoaste bine meseria.

Un amic de-ai nostri : boala cronica, disperat ca doctorii nu l-au putut ajuta. M-a intrebat daca am vreo idee : aveam . Iar el a fost cuminte : dupa 1 an si jumatate, doctorii l-au declarat complet sanatos, si au vrut sa stie cum a facut. Da, cred ca o sa ma duca si aduca de la aeroport, toata viata ( glumesc ) ....

Next : boala autoimuna, imunosupresoare in mod regulat ( ca sa nu se sinucida din cauza durerilor uriase ), plus un pumn de calmante zilnic.
Rezultat : nu mai are dureri, nu mai ia nici un fel de medicament ( nici imunosupresoare ). Nici macar o Aspirina. Se recupereaza, iar eu il  monitorizez. Ca i-am promis ca voi gasi o solutie ca sa-l scap de dureri si de medicamente.
Cum  medicina o tine sus si tare ca boala respectiva are cauze genetice, deci ...no hope. ... inteleg ca medicina latra la poarta gresita.

Concluzie : Daca eu, care habar n-am de anatomie, n-am studii in doemniu medical, am obtinut rezultatele astea, rezulta fara dubiu ca medicina, cu posibilitatile care le are, ar putea fi foarte eficienta ( la bolile degenetartive ma refer ).Plus ca preventia care s-ar putea face, ar putea goli spitalele pe termen lung.


No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.