Doctor Yourself

Sunday, July 22, 2012

Credite neperformante

Situatia economica din Rai e din ce mai trista : de produs, produce prea putin, in schimb datoriile pe cap de gospodarie si bula imobiliara ingrijoreaza OECD. Cu atat mai mult cu cat canadienii nu au venit cu solutii concrete .


Economistii sunt ingrijorati ca pe termen lung, economia Raiului se va duce direct in Iad !

In mare parte, asta se intampla din cauza ca se fac foarte putine cercetari si investitii in dezvoltare, comparativ cu alte tari ( Korea si Japonia ).
Asa cum se specifica in cartea pentru cetatenie, in principal, economia Raiului, se bazeaza pe vanzare de servicii ( imigrantilor ). Doar ca acum imigratia s-a prabusit, canadienii nu mai au bani si traiesc pe datorie, la cumparaturi se duc in USA ca-i mai ieftin ... viitor de aur economia noastra are ! Iar OECD s-a simtit dator sa traga un semnal de alarma .


Comparat cu USa, productivitatea din Canada e foarte slaba ( pentru ca sunt costuri de productie enorme ). In ultimii 20 de ani, USa a cerscut productivitatea cu 30 %, insa Canada a devenit .... mai putin productiva, incepind cu 2002.
    Realitatea arata asa : au crescut veniturile provinciilor care traiesc din exploatarea resurselor naturale,insa au scazut veniturile provinciilor care traiesc din manufactura ( Ontario, Quebec ). De cind cu intrarea in criza, fabricile din Ontario abia supravietuiesc, cu toate ca au dat afara o gramada de muncitori.


       Asa ca, nu-i de mirare ca datoriile canadienilor au atins nivele record .


In primul sfert al anului 2012 , datoria pe familie canadiana a ajuns la 152 $, comparat cu 150 % in sfertul anterior, conform Statistics Canada. Si asta, in ciuda faptului ca, canadienii au inceput sa taie din cheltuieli !
   Nu pot sa-mi imaginez pe ce cheltuie canadienii banii : mancare au, haine au, vacante scumpe nu fac ( se duc in tarc la alal inclusive, in insule, unde e foarte ieftin ). Ce dracu' fac astia cu banii, ca n-ai ce sa cumperi cu ei ( in afara de carti si mancare ) ?


                Statistica despre cresterea alarmanta a datoriilor canadienilor :


Imbecilitatea rasei umane  e infinita : astia isi iau credite imobiliare ( in plina bula ! ) si au de platit rate pana dupa moarte. Nu-i intereseaza, nu le pasa, nu gandesc.
Asa ca guvernul, s-a vazut silit sa puna stavilar vitelor incaltate : a limitat creditul imobiliar la 25 de ani , de frica sa nu se trezeasca in situatia USA , cu credite neperformante.
Tare ma tem ca s-au trezit cam tirziu ... Pentru ca stiu o gramada de romani care abia au aterizat in Canada, muncesc in joburi necalificate, dar banca le-a dat credit de sute de mii de dolari pentru case. Aia, maine raman fara mizeriile lor de joburi ( unii muncesc in doua joburi, doar ca sa-si poata plati rata la banca ).
   
Majoritatea romanilor aici , muncesc pe 12 - 14 $ / ora ( putin peste salariul minim pe economie ), insa sunt toti sclavi la banca pana dupa moarte, si trimit celor ramasi in Romania, poze cu casa lor cu piscina si le povestesc ce minunat e sa fii " proprietar" in Rai , la doar 1-2 ani de la aterizare. Pai proprietar e banca : tu esti doar tolerat in casa bancii, atita vreme cat iti poti plati rata lunara . Daca reusesti sa o platesti intreaga ta viata ...
   Pe banii altuia ( ai bancii ), orice sarantoc poate fi " proprietar" in Rai, ca banca e generoasa ...

Ministerul de finante spune ca reforma pune stavila canadienilor care isi cumpara case pe care nu si le pot permite . Pai problema nu sunt imbecilii care isi iau credite care nu le pot duce : problema sunt bancile, care le acorda credite neperformante ! Daca vrei sa rezolvi problema ... fa o reforma bancara adevarata, nu ajustari merginale, ca asta cu limitarea la 25 de ani a creditului ...


De frica sa nu se trezeasca cu cartoful fierbinte in brate si cu spargerea bulei imobiliare ( foarte profitabila pentru unii ), guvernul a redus lungimea creditelor : de la 30 de ani, la 25 ani. Refinantarea a fost redusa de la 85 % la 80 % .
No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.