Doctor Yourself

Monday, July 23, 2012

5 centi

Veste buna in Rai : atit de buna, incait e prea frumos ca sa fie adevarat ...
 Supermarketul Loblaws ne anunta ca va interzice toti colorantii artificiali din brandul lor ( President's Choise ), pina la sfarsitul lui 2013. Pe motiv ca asa considera ei ca e corect. Acuma dati fuguta si cumparatimizeriile din supermarket, pentru ca un singur produs, nu mai are coloranti !
      Cu ce ma ajuta ca scoti colorantii, insa pastrezi MSG-ul , conservantii si restul de chimicale ? Ca oricum nu iti voi cumpara produsul.
    Inteleg ca trucurile astea ieftine, de prostit canadienii, prind la populime.


Asta si brainwash-ul cu corporatiile care mor de grija populimii : si isi fac reclama in toata media, despre cum se implica ele in viata societatii si cum sponsorizeaza tot felul de concerte si evenimente sportive ( care in mod real, nu ajuta cu nimic societatea ). Dupa care, iti trimit survey-uri in care te intreaba ca nu-i asa, compania X e social responsabila, ca ii pasa de consumatori si alte prostii de tot risul.
   Chiar exista ametitii care isi inchipuie ca daca o companie sponsorizeaza un eveniment, insa vinde produse toxice .... ii pasa de oameni ?


Moneda se bate pe 3 chestiuni : sponsorizari de evenimente, donatii caritabile si green... Despre teapa cu organizatiile de caritate si organizatii de tot felul , am mai scris pe blog, s-a scris pe larg si in presa. Si cu toate astea, ele sunt generos sponsorizate de la bugetul primariei !
   Cind s-a votat la primarie citi bani sa dea organizatiilor cu programe comunitare, primarul Ford a votat impotriva acordarii banilor. Din nefericire, a fost singurul !


Ford nu doar ca a votat sa nu se acorde fonduri de la bugetul primariei, dar a votat si impotriva acordarii de fonduri federale pentru un proiect de prevenire a bandelor de cartier.
   Atita vreme cit organizatiile astea, traiesc de ani de zile din sponsorizari si fonduri de la stat, insa nu vin cu rezultate concrete, nu vad de ce li s-ar da bani.
Sa fim seriosi ! Chiar vor sa cred ca nu se vor mai impusca pe strada, doar pentru ca vin niste voluntari zgribuliti si le impart fluturasi in care ne spun ca nu-i frumos  ?

Nenea Ford spune lucrurilor pe nume, intr-un interviu la radio : ca aceste granturi sunt bani gratis, platiti din taxele cetatenilor, si care merg catre programe dubioase si inefective, care nu merita suportul primariei.


Si cu toate astea, organizatiile respective inghit o gramada de bani si de la stat, si de la corporatiile preocupate sa dea bine in ochii prostimii : cica ar fi social responsabile, ca sunt green si bla-bla ...

 Mai anii trecuti, in toate supermarketurile din Rai pungile de plastic le primeai pe gratis, ca doar era ambalaj. Dupa care, s-a trezit fostul primar sa impuna o lege municipala, prin care pungile de plastic erau declarate "evil " . Pentru ca ... polueaza ! Si daca nu sunt green, trebuiesc platite : 5 centi bucata ... si a disparut poluarea ca prin farmec !

Trucul e ieftin : ca suparmerket, nu o sa declar never, ever ca vreau sa fac bani din vinzarea ambalajelor, pentru ca asta arata ca o actiune indreptata  fix impotriva clientului. Si nu vrem sa aiba o impresie negativa despre noi, ca o sa-l pierdem .
 Asa ca, inventam o scuza care sa dea bine la prostime, si sa-i facem sa se alieze cu noi ... impotriva propriilor interese ! Asadar : esti green ? Vii cu pungi de acasa ( ca prea putini fac asta ). Nu esti green ? E cazul sa platesti, pentru ca poluezi ...
Dar nu, nu propunem noi asta ( supermarketul ) : ca sa nu atragem dezaprobarea clientilor non-green ! Mai bine ar fi sa ne oblige o lege municipala, sa vindem pungile .... sub pretext " green". 

Desigur, ca sa te prinzi ca povestea n-are nici o legatura cu poluarea, e nevoie sa gandesti : ori masele nu gandesc .... ele au doar simtiri. Iar simtirile pot fi extrem de usor manipulate : fii mindru ca esti green si responsabil !
    Daca pungile sunt evil , atunci de ce nu le interzici, daca tot vrei sa fii eficient ? Daca nu le interzici, ci doar le vinzi ... faci doar bani si atat . Presa ne-a inundat cu articole despre cum au fost gasite pungi de plastic pe ravinele din jurul        Torontestiului : deci pungile sunt evil. Pai nu pungile sunt de vina, ci cei care trebuiau sa curete ravinele, si cei care le arunca acolo !
Si daca plasticul e atit de evil, de ce nu interzici toate produsele din plastic ? De ce nu incetezi sa mai produci plastic, pur si simplu ? Ca nu se intampla nimic, din punct de vedere ecologic, daca vinzi pungi de plastic si inunzi piata cu produse de plastic. Care-i eficienta greeen ?
  
Ei bine, manevra asta de a vinde pungi de plastic, in loc de a le da gratis, a fost larg sustinuta de media si populatia greenwashed, organizatiile green si bla-bla. N-am vazut in presa vreii nici macar un articol, o fraza macar, sa puna in discutie eficienta masurii luate. Nimic. Omerta !
 Asa au ajuns populimea din Toirontesti, sa plateasca ca fraierii , pungile de plastic, ce in alte orase si in USA ti le dau gratis la magazin. Cind a venit Ford la primarie, una din primele masuri a fost impotriva pungilor de plastic : acum s-a abolit legea care obliga supermarketurile sa vinda pungile de plastic. De la 1 iulie.


Si chiar daca nu ii mai obliga legea, suparmerketurile continu sa vinda pungile, cu 5 centi bucata ... ( spre exasperarea primarului ).
Pretextul este ca doneaza banii ( o parte din bani ! ) .... fundatiilor de caritate ! Ca ei sunt social responsabili ( pe banii altora ) ...
Dar pe mine nu ma intrebi daca sunt de acord sa donez banii aia .... daca tot imi bagi mina in buzunar cu de-a sila ?


Farmacia Shoppers Drug Mart, declara ca doneaza " ceva" bani din vinzare apungilor, pentru asociatiile de caritate pentru sanatatea femeilor. Restul banilor, sunt folositi pentru amenajarea magazinului .
    Reporterul i-a intrebat daca nu se vor derajna clientii, insa i s-a replicat ca .... sunt doar 5 centi ! Pai daca sunt doar 5 centi si nu conteaza, de ce nu renunti tu la ei si sa dai gratis pungile ?

Desigur, magazinele au dreptul sa vinda ambalajele ; insa asta nu da bine la clienti. Daca insa spui ca donezi din bani ( NU spui si ce procent, poate fi 1 % ), prostimea s-a calmat : ca esti social responsabil, iti pasa de ei, bla-bla.
   Insa este jaf la drumul mare sa umfle pretul la pungi, doar pentru ca sa ne poata arunca praf in ochi ca doneaza banii. Si chiar daca  doneaza bani, de ce banii mei si nu ai lor ? Pai sa doneze procent din profit, daca tot mor de grija societailor cxaritabile, insa sa nu ma oblige pe mine sa dau banu' !
Corect ar fi sa imi spuna la casa : punga costa 1 cent (sau e gratis cum era odata). Daca vrei sa donezi pentru asociatiile de caritate, punga va costa 5 centi.
Dar nu ! Acum esti facut la buzunare, sub un pretext nobil : ca mor corporatiile de grija altuia ...

2 comments:

  1. Jaf in toata firea. La Loblaws am vazut ieri un anunt mare, de genul "Noi va taxam in continuare 5 centi pe punga pentru ca salvam environmentul".

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daca n-au scris " ca sa salvam planeta " , tot degeaba ! Parca nu ma pot simti Superman-ul buruienilor !

      Delete

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.