Doctor Yourself

Tuesday, June 26, 2012

Navajo National Monument

Aproape de Canyon de Chelly, unde locuia pe vremuri, Spider Woman :
N-am intrat in canion, insa am trecut pe langa niste munti sculptati . poze mari


Ajungem iarasi la un castel sculptat in stanca. Din pacate, nu stiu ce reprezinta : indienii stiu, dar nu spun. Par a fi tumuli.


                                                    detaliu :


Stancile din zona sunt toate sculptate dupa modelul cu care ne-am obisnuit ...
 Si ajungem la Betatankin Ruins : avea 150 de camere si a fost construit de Fire Clan ( Hopi ). Majoritatea triburilor de indieni au avut migratii ( inclusiv Hopi, Navajo, Payute, Cherokee, etc ). Toti povestesc cum au migrat insotiti de zei : Hopi ii numeau Kachina Clan, ca erau numerosi .
     Pe timpul migratiei, zeii au avut grija ca indienii sa nu se intalneasca unii cu altii ( asta era si ideea ). Dupa cum stim, zeii sunt foarte eficienti si foarte bine organizati, asa ca din loc in loc, au construit in drumul migratorilor .... hotele ! Adica niste locuinte sapate in stanca, de regula in canioane, in locuri complet inaccesibile. Acolo, indienii se odihneau, imi reimprospatau stocurile de apa si mancare si cultivau porumb, sa aiba de drum. Si apoi mergeau pana la urmatorul loc de popas indicat de zei .
    Bineinteles ca " hotelurile" erau folosite rand pe rand, de mai multe clanuri sau de alte triburi de indieni : istoria o demonstreaza.


Ruinele erau asezate, dupa tipic zeiesc .... in canioane. Cu cat mai inaccesibile, cu atat mai bine !


                  Noi trecem pe la Visitor Center, sa platim taxa de intrare :


                                                       Primim si pliant :


Pliantul ne anunta cum Navajo salveaza timpul si e cu o ora inaintea unor localitati din Arizona. Mda, m-am tepuit deja. Cat am stat acolo, niciodata n-am stiut cat e ceasul cu adevarat.


Asa arata intrarea in canion : un platou de piatra, din care cresc copacei !Cum sa creasca pomi in placi de teracota ? poza mare


O tablita intr-un picior, ne anunta ca exista urme de dinozaur imprimate in piatra :


                                                         a inflorit desertul :


Avem de mers 3 kilometri prin desert . Ca sa ne faca viata mai usoara, indienii Navajo, ne-au pus tablite pe drum si ne invata cate ceva despre plantele lor .


Pare a fi o specie de pelin, folosit la calmarea durerilor de stomac , de cap si raceala .

Limba soacrei ( cactus opuntia ), ale carui fructe ( pere ) se mananca uscate sau cruide. Fructele se culeg cu o penseta de lemn .                                Buffaloberry trateaza iritatiile ochilor oilor.                                      Am gasit o floricica superba :


Yucca : indienii mananca fructele, din frunze rasucite fac franghii, iar  radacinile zdrobite sunt folosite in loc de sampon.                                                     Yucca inflorita :


Ceaiul mormonilor : pentru probleme de stomac, afectiuni ale rinichilor, boli venerice si tuse.
Ienuparul de Utah : indienii fac birnele care sustin acoperisul, fac focul , etc. O bautura din frunze e folosita ca laxativ. Fructele de ienupar se mananca.
Ajungem aproape de canion, si ... teapa ! Gasim niste table explicative si drumul blocat : vizitatorii n-au acces la ruine ! Dar pot sa se uite gratis, prin niste binocluri, de langa table :


                             Asezarea e foarte mare. Incepe asa :poza mare


                   si se continua aici, cat e canionul de lung ( poza mare )


                     Ruinele constructiilor sunt asezate in principal in grota asta :


                                            Cu zoom, arata asa :


                        Asta a fost tot, asa ca ne intoarcem la Visitor Center :


In centru, vindeau carti despre indieni ( scrise de albi, of corse .... adica maculatura ). au scos carti si despre aportul indienilor Navajo la razboiul mondial : codurile se transmiteau in navajo, si n-a reusit nimeni sa le sparga .
2 comments:

  1. Imi plac foarte mult articolele de calatorii ca acesta, le citesc zilnic! Imi plac si pozele, tine-o tot asa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. multumesc ! si mie imi place sa calatoresc, as face asta incontinuu, da' nu-i posibil ...

      Delete

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.