Doctor Yourself

Friday, June 15, 2012

Monument Valley

Drumul spre Monument Valley trece, bineinteles pe la Mc' Donalds ! Astia au restaurante si in gaura de sarpe ! Da' ce WC-uri excelente au ...


Monumentele alea sunt munti in toata regula : asa se vad de la mare departare !
poza mare :


Megalitii sunt atat de impresionanti, incat te fura peisajul si nu mai vezi soseaua pe care trebuie sa intri la monumente : si te duci, te tot duci, mile intregi, pana te prinzi ca ai trecuit demult de ele . N-am fost singurii : era plina soseaua de turisti derutati, cu masinile oprite, incercand sa ceara indrumare unii de la altii !
   Noi am patit la fel : am reusit sa gasim locuri care nu erau notate pe harta, insa Monument Valley nu l-am gasit ....

poza rezolutie mare


Asa cum ne-am obisnuit deja, si monumentele sunt construite dupa tipicul zeiesc : strat de pamant, strat de piatra. Doar ca straturile de piatra sunt mult mai dese, ca sa poata sustine ditamai muntele ...

poza rezolutie mare :


Nu doar monumentele sunt construite in stil zeiesc, ci tot platoul, toata zona !
poza mare :


poza mare :


poza  mare :


poza mare :


In sfarsit, gasim intrarea catre Monument Valley ( teritoriu Navajo )
poza mare :


                                       La intrare, luam brosura cu harta .


Indienii nu se dezmint : albilor le spun ce vor ei sa auda ! Adica minciuni ! Zice indianul ca muntii aia i-a suflat vantul, pana au rezultat niste statui in toata regula : una langa alta .... Si indianul are dreptate : daca esti atat de incult incat habar n-ai pe ce lume traiesti, indianul nu o sa-ti faca tie educatie ad-hoc ! Adica, daca tu nu te deranjezi sa te educi, de ce te-ar educa indianul ?
    Si iti spune indianul cum bietul de el, e salbatic si irecuperabil de tampit, incat  se inchina la niste bolovani batuti de vant !  Iar aiuritii ii cred : ei cred orice, oricum , cu conditia sa li se se spuna de catre o autoritate ...


Pentru cei de-ai lor, indianul le spune istoria adevarata, asa cum a fost inregistrata in memoria colectiva : cum poporul Navajo ( sau Dine ) se afla in a 4 a lume si a trecut prin fiecare. In a 4 a lume au fost creati cei 4 munti sacri, in cele 4 directii : Navajo, La Plata, Blanca si San Francisco ( aici erau zeii poporului Hopi. Deci au ceva zei comuni ).
   Primul Barbat si Prima Femeie din lumea a 4 a, au gasit o fetita, care a crescut rapid ( adica nu era rasa umana ) si a devenit Changing Woman, care s-a imperecheat cu Soarele si a avut doi gemeni. Pentru ca lumea a 4 a era infestata cu monstri, ea s-a temut pentru viata lor, asa ca i-a ascuns intr-o groapa sapata sub hogan ( casa ) , de care nici tatal gemenilor n-avea habar.
   Intr-o zi, Gemenii au descoperit o alta groapa adanca, in care locuia Spider Woman ( zeita pentru Hopi ). Spider Woman locuia in Canion de Chelly : locul e marcat si in ziua de azi, cu o stanca numita Spider Rock ( locul e sacru, se intra numai sub insotirea indienilor, turul e super scump )


Spider Woman i-a placut pe Gemeni si le-a dat " puteri" speciale, invatandu-i rugaciuni si cantari cu care sa dovedeasca monstrii . Gemenii au mers acasa la Changing Woman si i-au blestemat pe monstrii , transformindu-i in muntii de piatra din Monument Valley.
    Tradus in limbaj contemporan, mie imi rezulta ca au fost ceva batalii intre zei, iar cei casapiti, au fost inmormantati acolo, au pus megaliti peste morminte, pentru a marca locul victoriei si aducere aminte .

La intrare in vale ... of road ! poza  mare


Drumul ducea in zig-zag printre morminte, si nu stiu cum se facea, ca tot mereu ne aflam intr-un cerc format din megaliti.


Pe mormintul din stanga, e sculptata o flacara. Pe mormintul din dreapta, e sculptata o mana cu semnul victoriei.  Am facut poze mai de aproape, din pozitii multmai bune, insa nici o poza nu ne-a iesit : nici mie, nici Omului Meu ( cred ca ne-a injurat zeul ... ).
poza  mare


                                              Un pietroi intr-un picior :

poza rezolutie mare :


poza rezolutie mare :


rezolutie mare :


Vreti sa calariti calutii din tarc ? Vreti sa cumparati suveniruri ? Acceptam si carti de credit ! poza rezolutie mare :

 


poza rezolutie mare :


poza rezolutie mare


poza rezolutie mare :


                          Peste tot erau semne de trecere ( sau rugaciuni ? ).


Nu sperati ca o sa va spuna vreun indian ce inseamna ! Am intrebat vreo 20 de indieni, din mai multe orase, si toti se jurau ca nu indienii le construiesc , ci ... albii vizitatori ! Si bineinteles, faptul ca numai pe pamanturile indienilor apar constructii d'aste ade pietricele, e pur si simplu o conincidenta ...


poza rezolutie mare :


In poza asta, se vede mai bine cum sunt construiti megalitii : cu straturile de piatra si pamant suprapuse.


Stancile astea arata de parca ar fi fost sculptate cu model : poza rezolutie mareLa iesirea din Monument Valley, era o expusa o mostra de hogan : poza rezolutie mare.


Un cutu trecea alene printre autocarele cu turisti :


No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.