Doctor Yourself

Monday, May 14, 2012

Saptamana nebuniei

In Rai s-a sarbatorit saptamana sanatatii mentale si s-a facut mare tam-tm prin ziare


Cei de la CAMH ( ii cunoastem de aici  http://filosofiepebordura.blogspot.ca/2012/05/occupy-psichiatry.html  ) au pornit o campanie destinata sa incurajeze canadienii sa invete maimulte despre propria sanatate mentala si in acelasi timp sa castige Air Miles si sa aiba fun. Asta cu fun-ul e cuvantul magic in Rai : fara fun, nimic nu se vinde pe aici. Presupun ca au facut o obsesie pentru distractie.


Pentru mai multe detalii, intra pe Facebook si evaluata-ti singur sanatatea mentala :


Ni ce dau si niste cifre, ca sa avem idee de amploarea afacerii cu sanatatea mentala : costa 4,9 bilioane / an ( vorbim de Ontario doar ) ...


    Alt 1 bilion e cheltuit pe vizite la spital, taxe catre doctori si medicamente.


Pe alta parte, in aceeasi saptamana luminata, apare un articol ( ma mir ca a "scapat" in presa ), care pune la indoiala povestea cu sanatatea mentala .


Avem o lista de simptome ( normale, as zice eu ) :
-- ai avut chef sa dai iama in mancarea interzisa, mai mult de cateva ori pe luna ? ( pai care baga doar jeguri in ei, cum sunt ? Au deja dunga rosie in buletin ? )
-- esti extrem de depresat timp de 1 luna sau doua, dupa ce ti-a murit mama ? ( si ce ar trebui sa fac, sa sarbatoresc ? )
-- plodul tau de 7 ani face crize de isterie ? ( pai poate ar fi cazul sa incepi sa-l educi ! )
-- esti capricioasa inainte de ciclu ? ( PMS se numeste, si scapati de ea cu vitamine )
-- Uiti mai multe lucruri decat obisnuiai ? ( esti sigur ca nu te-ai indragostit ? Ca nu esti obosit ? )

Daca ai raspuns pozitiv la intrebari, fii pe faza ca astea pot fi simptome de Tulburari de mancare, Depresie majora, tulburare bipolara, deficit de atentie premenstuala, dezordini neurocognitive. Toate povestile sunt insirate in DSM, biblia pseudologialor si a psihiatrilor.


Unul din liderii celor care critica DSM-ului, allen Frances, profesor emerit la Duke Univeristy spune ca avem de-a face cu o inflatie de diagnostice ( eu as zice ca foarte multe diagnostice sunt imaginare ) si ca suntem supradozati si supramedicati.
   Nenea Frances spune ca sunt atatde diluate criteriile dupa care se fac diagnosticele, incat in unele cazuri chiar s-au pierdut : cum e cazul autismului. Daca inainte erau caractristici foarte clare in cazul autismului, acum limitele s-au extins si a fost inventat asa zisul " spectru autist ", in care sunt bagate la gramada orice persoane mai nesociabile : nu iti place in mijlocul turmei de imbecile, automat esti clasificat cu tulburari de spectru autist.
   Nenea Frances spune ca rata autismului a crescut de mai mult de 20 de ori, de cand folosesc metodele " imbunatatite" de diagnoza.

Situatia se poate constata si de catre un habarnist : daca iti duci plodul la 10 pseudologi sa il evalueze, vei avea 10 diagnostice diferiote, bazate toate pe aceleasi teste. Adica e un soi de abureala, in care nimeni nu stie despre ce vorbeste, dar incaseaza bani grei pentru asta.
  


ADHD-ul s-a triplat . Copiii au nevoie de un diagnostic, pentru a avea acees la clasele speciale . Parintii cu astfel de plozi, sunt disperati dupa orice speranta , iar doctorii de familie ( drug-dealeri ) se grabesc sa le prescrie medicamente : 80 % din medicatia psihiatrica e  data de retetele doctorilor de familie .
   Dar ce competenta au doctorii de familie sa diagnosticheze bolile psihice si sa aplice DSM-ul  ?

De regula , doctorii de familie petrec doar cateva minute cu un pacient si asta nu se poate numi expertiza psihiatrica. In acelasi timp, industria farmaceutica a inventat si patentat medicamente extrem de profitabile, care sunt promovate agresiv. Astfel, ADHD-ul a devenit o afacere de bilioane de dolari .


Dr. Frances spune ca, companiile farmaceutice vor face tot posibilul sa exploateze piata plozilor ( ADHD-ul e banal ca raceala, pe aici prin Rai ). Celmai nou moft este bipolar disorder, car edescrie alianta dintre companiile farmaceutice si psihiatrii fantezisti de la Harward. Aceasta boala era rara : acum e de 40 de ori mai intalnita .

Cresterea folosirii de antipsihotice e problematica, pentru ca medicamentele au efecte secundare grave, ca diabet, boli de inima, ingrasare dramatica, etc.
Ironia este ca oamenii normali sunt diagnosticati gresit ca bolnavi, iar cei cu adevarat bolnavi, care au nevoie de tratament .... nu sunt diagnosticati ! Doar jumatate din oamenii cu depresii severe primesc tratament.


ziarul spune ca a inceput sa crasca numarul oamenilor si numarul de profesionisti care s-au trezit din transa si considera ca industria psihiatrica si-a pierdut credibilitatea. Iar oamenii normali sunt furiosi pentru ca sunt etichetati de psihiatrie cu " aberatii mentale", pentru ca sufera si sunt in doliu dupa persoana iubita : la doar 2 saptamani de lamoartea persoanei !


Continuand in acest fel, psihiatria va trata cu medicamente, chiar normalitatea existentei. Problema nu e ca ei incearca sa te indoape cu medicamente, ci ca oamenii cred in doctori ca in Gizas : cred si nu cerceteaza, dar se indoapa cu pastilelel lor.
   Ce se intampla cand un plod mai dificil e etichetat cu dezechilibre chimice sau cand uitarea normala, e etichetata ca dezechilibru mental ?
Stupizenia este ca ei decid ca un creier este in dezechilibru chimic, in baza .... comportamentului pacientului ! Adica la fel de bine pot sa ghiceasca diagnosticul in globul de cristal ( ca nu exista analize care sa arate carenta creierului pentru o anumita substanta ). Da; nu conteaza, ca ei oricum prescriu Ritalin ca pe bomboane, desi nu au nici o dovada cum ca , creierul are deficit de ....Ritalin !


       Da, suntem mana in mana si ne sprijinim reciproc : ca asa se fac banii ...


2 comments:

  1. Aha, deci sa tin minte: data viitoare cand moare mama, sa fiu deprimata maxim saptamana. oh...wait...alta mama nu mai am...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu m-as mira sa inceapa sa prescrie antidepresive asa, preventiv ... la cat sunt de disperati sa vanda cat mai multe ! Nu mai e demult medicina, ci business ...

      Delete

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.