Doctor Yourself

Monday, May 28, 2012

Cetateni de mana a 2 a

Inteleg ca oamenii se impart in doua : rezidentii Raiului si restul. Si pana ajungi in Rai, te mananca sfintii !

S-au dus demult, vremurile de aur, in care aplicatia pentru rezidenta iti era procesata rapid, si in 11-12 luni aveai deja viza. Acum dureaza ani in sir . De curand au anulat toate aplicatiile trimise inainte de 2008 ( in jur de 100.000 ), pe motiv ca erau intarzieri mari la procesarea dosarelor , si ... aplicati din nou ( daca va mai incadrati in cerinte, ca intre timp au schimbat si conditiile de aplicare ).


In total, 280.000 de persoane care au aplicat sia u asteptat ani in sir, cuminti la rand, vor fi afectate. Si pana la urma, daca ai niste angajati incapabili sa-si faca munca, de ce nu-i concediezi, in loc sa concediezi .... clientii ?
  

Canadienii spun ca le vor da inapoi oamenilor, taxa de aplicatie . Iar ziarul spune asta e o rusine, pentru ca oamenii au cheltuit de sute de ori mai mult pentru aplicatia aia. Foarte multi aplicanti au cheltuit mii de dolari pentru consultatii la avocati, agentii de plasare forta de munca, bani pe care niciodata nu ii vor mai vedea inapoi.
   Apoi, cei care au aplicat singuri, fara consultanta, oricum au cheltuit pe traducerea si legalizarea dosarelor, pe verificari de securitate si verificari medicale ( in functie de stadiul in care se aflau cu dosarul ) : bani pe care niciodata nu ii vor mai vedea inapoi.

Daca ti se pare ca ai fost tratat incorect de canadieni, inca inainte de a pune piciorul in Rai ... imagineaza-ti cum vei fi tratat dupa ce vei ajunge aici ! Conform ziarului, vei fi tratat preferential ( sau nu ) , in functie de ... locul din care vii !


Recent, Ottawa a anuntat schimbari in Programul Muncitorilor Straini Temporari , care le permit angajatorilor, sa-i plateasca cu pana la 15 % mai putin decat pe canadieni, iar aplicatiile lor, vor fi procesate mai repede.
    Ce inteleg eu de aici ? Ca in Rai vor fi doua categorii de oameni : first class = rezidentii canadieni , platiti cu mai mult, si second class = imigrantii veniti cu viza de munca, platiti cu pana la 15 % mai putin decat cetatenii first-class .


Ziarul puncteaza ca, permitand angajatorilor sa-i plateasca mai putin pe imigrantii veniti pe contract de munca, guvernul considera ca imigrantii pe contract de munca, nu  sunt egali cu ceilalti muncitori din Rai.


Sa platesti imigrantii cu mai putin, doar pentru ca au statut temporrar, este discriminatoriu si incorect. Aceste reguli vor institutionaliza exploatarea.


 De departe, cel mai greu o duc muncitorii straini, temporari , care lucreaza in fermele din Rai. Majoritatea sunt mexicani, locuiesc in baracile de la ferma si fac munca cea mai grea, pe salariul minim pe economie ( in cazul cel mai fericit ). Ei sunt echivalentul capsunarilor romani din Spania.


S-a editat si o carte despre situatia muncitorilor din ferme : Farm Workers si Fraser Case, editata de avocatul Fay Faraday si profesorul Eric Tucker si Judy Fudge.

            Cartea vorbeste despre cei mai vulnerabili muncitori din Canada :


Zic autorii cartii, cum muncitorii din agricultura muncesc in conditii extrem de grele, pentru bani putini, iar in Ontario le sunt refuzate drepturile de baza ale omului ( sa-si faca sindicat ). Asta e povestea despre straduinta lor de a obtine drepturile de negociere colectiva si cum aceste drepturi le-au fost refuzate de Curtea Suprema.

 Nici femeile nu o duc prea bine in Rai : din punct de vedere economic, egalitatea femeilor cu barbatii, e la secole distanta in Rai ...


Kathleen Laheys, profesor de drept, la Queen University, spune ca femeile n-ar trebui sa se astepte sa se poata bucura de egalitate cubarbatii, pentru urmatoarele 6 secole.
   Femeia a calculat numerosi factori, incepand cu 1997 pana in prezent, si a determinat xa femeile nu vor putea sarbatori Ziua Egalitatii Femeilor, inainte de 2593 sau 581 de ani, de aici inainte.
 
De ce ? Pentru ca femeile sunt mai mult de jumatate din forta de munca neplatita din Canada si fac aproape jumatate din munca platita din Canada, paritatea economica este departe. Iar rata shimbarilor a fost aproape inexistenta, din 1997 incoace.


3 comments:

 1. Am vazut la TV ca au fost arestati 60 de studenti din Quebec. Nu dadeau detalii, dar te intreb pe tine :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Au fost arestati mai multi, in diferite zile. Am scris pe blog, cum au scos lege noua, sa nu mai poata protesta spontan, ci sa anunte la p[olitie traseul, bla-bla. S-au cam batut cu politia, au protestat fara sa le pese de noua lege, etc.
   Momentan e liniste ca se negociaza cu guvernul. Ma indoiesc ca se va rezolva ceva ( e aceeasi greva a studentilor, care a inceput in februarie ).

   Delete
  2. s-a rezolvat de nu se poate : i-=au arestat pe liderii studentilor, care au negociat http://news.nationalpost.com/2012/05/29/tuition-talks-to-resume-in-quebec-after-84-arrested-following-education-minister-meeting/

   Delete

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.