Doctor Yourself

Tuesday, May 22, 2012

Carente medicale

Spune ziarul spitalelor dinTorontesti, ca ar trebui sa modernizam sistemul medical din Rai, si sa-l aducem la nivelul celorlalte tari civilizate din lume.
Ar trebui adoptat Carta Drepturilor Pacientului , cu o sectiune independenta, care sa aplice legea : asa se argumenteaza in Canadian Medical Association Journal.


Carta ar ajuta pacientii sa-si rezolve ingrijorarile si plangerile si sa fie anchetate de catre un obmbudsman ( un soi de avocatul poporului romanesc ) sau un comisar. E nevoie de o carta care sa contina drepturi clare si articulate.


Niste drepturi ale pacientilor exista deja, insa sunt imprastiate peste tot prin legi, in diferite parti : dreptul pacientului sa aiba acces la dosarul medical, la intimitate, etc. Insa, ia incearca sa te plangi de un doctor : teoretic, poti sa o faci la asociatia lor. Practic, sa-mi spuneti si mie cand ati obtinut mai mult de mustrarea data doctorului ( exceptand cazurile extrem de grave , in care chiar nu se poate trece cu vederea ).
    Multe tari ca Noua Zeelanda, Norvegia, Finlanda, Anglia, Israel, au deja aceste carte ale pacientilor. In Rai, Quebecul este singurul care are carta respectiva.


Alberta a adoptat o carta, insa ii lipseste organismul independent care sa o aplice ....


Mai grav este ca mai mult de 900.000 din Ontario ( aproape 1 milion ) de pacienti, nu au doctor de familie ( pentru ca nu ii primeste nimeni ) : asa zice Ontario Medical Association. Din acest 1 milion, 132.000 sunt plozi . Doctori nu sunt suficienti : ei sunt mult prea preocupati sa supravietuiasca, facand pe taximetristii in Rai ( nu le sunt recunoscute diplomele obtinute in tarile de origine ) ...


Presedintele OMA, declara ca ingrijorarile cresc, din cauza ca guvernulimpune taieri de bugetul doctorilor iar ca efect, va scadea capacitatea provinciei de a recruta si retine doctori.

Ca urmare, mai multi pacienti nu vor mai putea gasi un doctor de familie si vor sfarsi in sala de urgente, chiar daca nu e caz de urgenta.


Mai mult, guvernul a decis sa inghete salariile doctorilor. Eu sunt foarte de acord, pentru ca au salarii excesiv de mari ( raportat la rezultatele muncii lor ) : 325.000 $ / an pentru un oftalmologist, 150.000 $ / an pentru un doctor de familie, etc.
   E jenant, in conditiile in care ei sunt doar niste drug -dealeri care prescriu niste pastile ce nu te vindeca, ci doar iti imbunatatesc nitel simptomele bolii. Si atunci, pentru ce sa iei un morman de bani, daca nu ma vindeci ? Ca o lista cu boala si pastila-doza prescrisa, pot si eu sa citesc  ... Inteleg perfect ca medicina moderna se preface ca cerceteaza, inteleg si ca are nevoie de eecuri nenumarate ( ca altfel n-ar putea exista si face profit ), insa de ce sa platesc la supra-pret .... un esec ?


Spune ziarul ca in medie, un doctor e platit in Ontario cu 385.000 $ / an, iar multe specializari sunt platite de doua ori mai mult ( sau chiar mai mult de atat ).


                          Asa ca au aparut brusc, reclamele-avertisment in ziare !


Le taie doctorilor din salariu, deci pacientii vor ave ade suferit... In plus, mai fac si taieri din bugeet : mai mult de 1 bilion ! Eu totusi cred ca problema nu sunt fodurile, ci administrarea lor. Insa, atat vreme cat nu reorganizeaza sistemul sanitar, ci doar taie din fonduri, e perfect adevarat : asta nu va face decat sa afecteze pacientul si sa inrautateasca situatia ( care deja este extrem de proasta ).


1 comment:

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.