Doctor Yourself

Wednesday, May 2, 2012

Canadian retail

                           Au inceput sa scada vanzarile in retailul din Rai  :


                                       Au scazut si vanzarile de masini :


Singurii care au vandut mai mult si care prospera, sunt magazinele pentru saraci, tip Dollarama : orice obiect la 1,50 -2 $ ( in vremurile bune, era totul la 1 $ ). Adica un fel de magazine romanesti, cu marfa 3 la 10.000 lei .
Profitul Dollarama a crescut cu 51 % ,adica aproape 500 de milioane.  Atat de important a fost succesul de la Dollarama ( in timp ce comertul din Rai se prabuseste ), incat Wallmart-ul a anuntat ca vrea sa infiinteze un raion tip Dollarama, la ei in lantul de magazine. Ca vor si ei o felie de tort ...


Cumparatorii nu se inghesuie doar la Dollarama, ci si la reduceri ( cazuri rare in Rai ) : reduceri adevarate, nu reduceri tip "Romania", cum se practica de regula si prin Rai. Ziarul zice ca s-a adunat multimea ca la urs, cu cateva ore inainte sa decshida magazinul .


Astfel, s-a trezit canadianu' cu cartoful fierbinte in brate : bizonu' nu mai vrea sa cheltuie banii in disperare, si intr-un fel sau altul, trebuie convins sa o faca ! Insa cum sa-l convingi, cand cifrele ne arata o realitate cruda : bizonu' scoate banii din buzunar doar pentru lucruri ieftine ?
   Ori in Rai, se stie ca totul e ultra-scump. Fapt pentru care, canadianu' s-a trezit la realitate : din ce in ce mai multi oameni refuza sa mai cumpere si prefera sa cumpere din USA. Statisticile arata cifre ingrijoratoare.


Un chestionar de la Conference Board of Canada, a gasit ca, canadienii raman precauti sa faca cheltuieli importante in aprilie ( asta dupa ce au scazut vanzarile in februarie, pe neasteptate ).
Retailerii canadieni nu sunt optimisti ca vor creste vanzarile in acest an.

De ce e atit de importanta treaba cu serviciile ? Pentru ca economia Raiului se bazeaza in principal pe vanzarea de servicii ( asa scrie in cartea pentru cetatenie ). Numai sectorul deretail, are mai mult de 2 milioane de angajati si mai mult de 45.000 magazine in Rai.
 Si cum bizonu' nu mai vrea sa cumpere, sau cumpara din USA ... avem o mare problema ...

De musai ca de voie buna, canadienii au fost fortati de situatie, sa caute solutii la  faptul ca in Canada totul e mai scump decat in USA ( pana acum, ignorau cu gratie faptul ). Atat de grava e situatia, incat s-a pus problema in Senat si s-a adoptat metoda mioritica : s-a infiintat o comisie, care sa se ocupe cu problema asta.
      Oficial, s-a pus problema in Senat, pentru ca s-au plans consumatorii canadieni, ca platesc mai mult decat americanii. Neoficial .... canadienii se plang de preturi mai mari, de cel putin 6 ani, de cand am aterizat eu in Rai : si banuiesc ca si inainte de asta, situatia era tot neschimbata.

Canadienii platesc cu 10-50 % mai mult decat in USA, pentru ca cei care aprovizioneaza reiailerii canadieni, ii taxeaza mai mult decat pe cei din USA : asa spun retailerii canadieni .


          O comparatie lamuritoare, intre preturile canadiene si cele americane :


 Consecinta fireasca ? Cei care pot, calatoresc in USA, ca sa-si cumpere orice. Cu cat criza se devine mai grava, cu atat canadienii merg in numar mai mare la cumparaturi in USA. Deja numarul lor devine suficient de mare incat sa afecteze economia Raiului : asa zice raportul din Senat.
Raportul spune ca in fenruarie, cand au cazut vanzarile in Rai .... au crescut cu 8 % plimbarile canadienilor in USA pentru cumparaturi ( 2,6 milioane de calatorii ) : cel mai mare nivel, atins din 1997 ! Deci e grav .
    Zice raportul ca se duc canadienii sa-si cumpere pana si mancare in USa : exact la fel cum se duc romanii in Ungaria, sa-si cumpere salam mai ieftin. Canadienii isi cumpara unt, pui, oua, lapte si tot ce e mai nevoie prin camara.


In concluzie : ce ne facem fetelor, ca s-au speriat clientii si au fugit la concurenta ?
Voi ati vazut vreun cuvintel despre " hai sa scadem preturile in Canada, ca sa aducem clientii inapoi " ? Nici eu !

No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.