Doctor Yourself

Wednesday, May 9, 2012

Canada - Franta

Am vazut cu totii, la mine pe blog, ce crize si spume faceau romanii aplaudaci de pe aici, sustinand ca sistemul de sanatate e minunat ( doar nu degeaba traim in " the best country of the world" ) : trebuie sa-i intelegem, ca mititeii de ei, traiesc si's dusi cu pluta prin Rai, deci n-au nici o legatura cu realitatea din Canada.
  
Mult mai util este sa ne luam informatiile direct de la sursa credibila : ziarul spitalelor, din Torontesti .

E mult mai interesant ce ne povesteste presedintele interimar al Bruyere Continuing Care :


Omul se intreaba retoric, de ce tot comparam sistemul medican din Canada, cu cel din USA si Anglia ( tari recunoscute penrtu dezastrul din sistemul sanitar ), si de ce nu ne comparam cu alte tari din lumea civilizata ?
   Poate pentru ca sa nu ne facem de cacao, si sa nu strivim corola de minuni a Raiului ? ( zic eu ... )

CEO-ul face ce trebuie facut : refuza sa foloseasca dubla masura, si compara Canada cu alte tari civilizate .... Franta si Germania, tari considerate ca avand celemai bune sisteme sanitare din lume ).


Ca sa nu existe loc de subiectivism, omul pune statistica si cifrele pe masa : ca aritmetica nu minte .
Conform cu OECD, Canada cheltuieste 11,3 % pentru sanatate. Germania 11,6 % , iar Franta 11,8 % . Deci cheltuielile sunt similare.


Cheltuiala publica A Frantei, pentru o persoana, este 3.100 $, iar a Germaniei, 3.242 $. Aceste doua tari au spitale si doctori privati , insa asta nu reduce cheltuiala publica facuta pentru fiecare pacient. In plus, tarile respective au populatia mai imbatranita decat cea a Canadei, plus urbanizarea e mult mai scazuta. Noi in Canada nu avem spoitale si doctori privati, ca-i ilegal.
( Prin comparatie, in Canada exista cateva metropole inconjurate de orasele satelit, si sate. Iar in rest .... pasune, pustiu ).


Cifrele pentru afirmatiile de mai sus : populatie urbana 74 % in Germania, 78 % in Franta si 80 % in Canada.
Populatie peste 60 de ani : 26 % Germania, 23 % Franta, 20 % Canada.


In 2000, World Helath Organization a considerat ca Franta acorda cea mai buna ingrijire medicala din lume, la care ai acces fara sa astepti. Si Germania e clasata printre primele locuri din lume.
   Unde e Canada in acest clasament ? Pe locul .... 30 !


Aceste 3 tari ( Canada, Franta, Germania ) au aceeasi speranta de viata, rate de supravietuire infantila si accesibilitate a vaccinarii. Chiar aloca aceeasi suma de bani / persoana, pentru ingrijirea medicala .
  Marea diferenta este timpul de asteptare cu care ai acces la specialisti sau la aparatura de diagnostic.
CEO_ul ne povesteste ca a trait in Franta 3 ani, intre 2004 - 2006 si a avut oportunitatea sa foloseasca sistemul de sanatate francez, de cateva ori.


CEO-ul a putut sa isi faca programare la un doctor de familie in 2 zile si la un ortopedist in 24 de ore ( ceea ce, pentru Canada, e utopie ).
   De 2 ori a sunat la SOS Medecines, un numar de servicii private, si a avut un doctor acasa, intr-o ora. Cand a avut nevoie de operatie de cataracta, totul a fost gata in 2 saptamani ( in Canada astepti cu anii ).
Un amic de-al meu are nevoie de o mica operatie de tendon, la un picior. I s-a spus ca cel mai apropiat termen pentru operatie, este peste ....2 ani !

Daca ii intrebati pe aplaudacii romani de prin Rai, o sa se jure pe rosu ca asa ceva nu exista in Rai : n-au vazut, n-au auzit, nici usturoi n-au mancat, nici gura nu le miroase. Si ei de cate ori au avut nevoie de doctor, au fost serviti instantaneu. Unora mai norocosi, li s-a intins chiar covorul rosu ....

CEO-ul a crezut ca pentru ca era strain si trebuia sa plateasca pentru servicile oferite, va avea acces rapid la ingrijire medicala. Dar, cand a sunat, nimeni nu l-a intrebat daca era asigurat in sistemul de sanatate francez.
   Discutand cu prietenii care locuiau acolo, a invatat ca este acelasi nivel al serviciilor, si pentru francezi, si pentru strainii care platesc din buzunar asistenta medicala.


Singura diferenta a fost ca a trebuit sa plateasca 100 % costurile servciilor primite. Pentru francez, asigurarea de stat plateste 70 % , iar restul il va plati ori din buzunar, ori cu asigurarea privata oferita de la serviciu.


Aritmetica nu minte : numarul de doctori la 1000 de locuitori in Germania este de 3,6, in Franta 3,3 iar in Canada 2,4.
Paturile de spital la 1.000 locuitori, sunt in Canada 3,3, in Germania 8,2, iar in Franta 6,6.


Aceste doua tari au un sistem de sanatate privat, dar au o asigurare de sanatate cu acoperire universala.
Noi in Rai avem doar sistem public, de stat ( ca ala privat e ilegal ). In Canada, nu avem acoperire pentru medicamente, ingrijire dentara, ingrijire pentru ochi . Sistemele din Franta si Germania, desi sunt publice ca si al nostru....le acopera !


CEO-ul spune ca nu propune sa adoptam sistemul de sanatate francez sau cel german, dar ca ar trebui sa incetam sa ne mai comparam cu tarile care au un sistem de sanatate mult mai prost decat al nostru.
 Ca facem ca in bacul cu piticul ala care se bucura atunci cand vede pe altii mai mici decat el ...

2 comments:

 1. ma intreb de ce nu pleaca romanii de acolo in alte tari, daca e asa de rau. ca mi se par destule motive sa cauti ceva mai bun.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Multi traiesc cu impresia ca au ajuns in Rai : cu bani putini isi umplu frigiderul cu mancare prosta, isi permit o vacanta in Cuba si traiesc mai bine decat in Romania. Mai bine sarac in Canada, decat sarac in Romania. Ei compara mereu Romania cu Canada, ca sa se autoconvinga cat de bine le este in Rai ...Daca le pui realitatea in fata, intra in crize si isterii, cum au facut la mine pe blog, cu ceva vreme in urma.

   Alta categorie sunt cei care se tem de a doua emigrare. Raman aici ca sa se "sacrifice" in numele bunastarii plozilor : ca sa-si faca plozii un viitor. ( plozii, cand cresc, nu stiu cum sa fuga mai degraba in Europa ).

   Alta categorie sunt cei care pleaca. E mai greu de plecat acuma in plina criza: mai greu de gasit job.

   Delete

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.