Doctor Yourself

Thursday, April 26, 2012

Green cenzura

Zice ziarul, ca guvernul pune botnita cercetatorilor care vor sa vorbeasca despre amenintarile la adresa mediului inconujurator din Canada. Adica, daca esti ceva mai green decat e oficial aprobat ca ar trebui sa fii ....avem o problema ! Una de .... "comunicare" ....


 Zice ziarul ca cercetatorii care trebuiau sa participe la o intalnire in Montreal, au primit de la Enviroment Canada ... instructiuni pentru intarcationarea cu mass-media. Si ca guvernul isi baga nasul peste tot in conferintele tinute pe problemele de mediu : pe orice subiect. De la pasarile marine, pana la gheata arctica.

Instructiunile de la Enviroment Canada, spun ca daca iti este solicitat un interviu de catre presa , cere-le cartea de vizita si spune-le ca o sa revii pentru un interviu. Trimite un email contactelor tale din media, si ei vor organiza un interviu. Ei, cel mai probabil, vor fi cu tine si te vor asista in timpul interviului si vor inregistra totul. Apoi, inregistrarea va fi trimisa la oficiul central al departamentului de relatii cu media din Ottawa.

Ziarul spune ca nu e prima oara cand se pune pumnul in gura celor care vor sa vorbeasca ce nu ar trebui : in octombrie, dr. David Tarasick a publicat ca a descoperit deasupra Arcticului, una din cele maimari gauri de ozon care a fost vreodata descoperita. Dar Enviroment Canada a pus prohibitie cercetaorilor stiintifici, sa nu sufle o vorba in presa despre asta.
   Kristi Miller a fost in mod similar redusa la tacere in interviuri, despre propriile ei cercetari despre un virus care poate omori somonii din British Columbia, in ciuda a ceea ce s-a scris in prestigiosul jurnal " Sience" .


Tot ea , declara ca oamenii de stiinta, artistii, scriitorii, de fapt, oricine a avut tupeul sa vorbeasca si sa nu fie de acord cu liderul nostru, au fost hartuiti si pusi pe lista neagra, ca sa-si tina gura inchisa.
Corect : populimea nu trebuie sa auda stirile nagative. In Rai totul trebuie sa fie roz si frumos. Populimea trebuie sa gandeasca pozitiv : sa nu le stricam pozitivismul, cu stiri ingrijoratoare despre mediul in care traim ...

Interesante sunt reactiile canadienilor, postate la comentarii, in josul articolului :
--- Unul zice ca daca un jurnalist pune o intrebare despre o problema de stiinta, unui politician, va fi trimis elegant la departamentul de stiinta. Departamentul de stiinta, iti va spune ca numai politicienii pot raspunde la intrebarile tale. Viitor luminos ...

--- Altul zice ca Raiul e comunist si ca se afunda tot maimult in cacat.

--- Altul zice ca, conservatporii care sustin cenzura stiintei, ar trebui sa invete din istorie , sa vada ce s-a intamplat in tarile  Uniunii Sovietice  si in anii 1930 in Germania.
Eu cred ca , omul asta de a comentat, are asteptari mult prea mari : pai multi canadieni nici macar n-au aflat ca nu mai exista Uniunea sovietica ! Am auzit eu, cu urechile mele, un fost membru in Parlament. care a amintit URSS ca tara din care primim imigranti ...

--- Altul spune ca, Canada a pierdut controlul asupra guvernului, iar guvernantii care nu sunt controlati de popor, nu sunt democrati.
Eu cred ca oamenii astia sunt infiorator de naivi, daca ei chiar cred ca stiinta " la vedere" nu este o dogma impusa cu de-a sila si cu pumnul in gura cercetatorilor care au incercat sa o contrazica cu dovezi. Desigur, asa ceva nu poate exista in Canada : cum ati putut sa va imaginati ca despre Rai vorbesc asa ?

Vancouver Sun si-a scos manusile de catifea pe care le-a folosit Yahoo, si le zice pe de-a dreptul :


Sa ai bagatorul de seama care iti aranjeaza interviurile si apoi trimite inregistrarile la Ottawa, asta este o ramasita a metodelor sovietice, folosita de agentii KGB in conferintele pe care oamenii de stiinta le sustineau in timpul Razboiului Rece.  E un afront adus democratiei si ca controlul exercitat de guvern este excesiv.
  

Purtatorul de cuvant al Enviroment Canada spune ca nu e nimic neobisnuit si ca e o practica standard si face parte din politica de comunicare guvernamentala.

Un cercetator stiintific senior, care a lucrat pentru enviroment Canada, declara sub anonimat ( spune ca se teme sa nu fie identificat si sa aiba parte de repercusiuni din partea Ottawa ) ca instructiunile trimise de Enviroment Canada , sunt clare si sunt destinate sa intimideze cercetatorii stiintifici. Si ca treaba asta nu este etica si este enorm de jenanta pentru comunitatea internationala a stiintei.


No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.