Doctor Yourself

Sunday, March 11, 2012

Job Market

In Rai, ti se face capul mare despre cum trebuie sa faci scoala canadiana, ca sa prinzi un job de mai de "D-ne ajuta ", si ca asta e singura solutie. Ce " uita" sa ti se spuna, este ca degeaba faci scoala, ca oricum nu te angajeaza nici zmeu' pe meseria ta : ca nu's joburi, ca n-ai exprienta pe meseria respectiva, bla-bla. Orice pretext e bun cand vine vorba sa strambe din nas.
  Si, in ciouda faptului ca urla toti canadienii despre cum e criza de doctori si criza de asistente medicale .... angajari NU se fac. Dimpotriva : se dau afara sistente medicale, iar doctorii imigranti, sunt soferi de taxi sau livreaza pizza ca sa supravietuiasca. Si cu toate astea, imigrantu' nauc, se buluceste sa faca scoala de asistente medicale, amagit fiind de reclama cum ca Raiul duce lipsa de asistemnte, deci ... va avea job asigurat dupa ce termina scoala. Eu personal stiu vreo 4 asistente medicale, care lucreaza prin fabrici ca necalificate, de ani de zile : dar cu datorii de zeci de mii de dolari la scoala ( ca scoala e scumpa in Rai, si o faci pe datorie ) ...

De la o vreme ( cam decand a inceput campania electorala in Rai ), au inceput sa se strecoare articole prin presa, despre situatia pietei joburilor. Si despre cum, of corse, partidele politice au aflat ele ( Buna Dimineata ! ) cum imigrantii nu isi pot practica meseriile, si vor face ceva sa schimbe situatia ( asta declara in fiecare an electoral ).

Pentru inceput, vin imigrantii si se plang ca li se vinde "educatie" canadiana pe bani multi si e perfect inutila :


Si imigrantii ( nu, nu aia romani, ca romanii n-ar recunoaste nici picati cu ceara ! ), spun adevarul in ziarele lor : despre cum majoritatea imigrantilor, fac munci sub calificarea lor, pentru ca li se pretinde experienta canadiana de catre angajatori. Si ca in loc sa-si p[ractice meseriile, ei fac pe femeia de serviciu prin blocuri si pe taximetristii.


Canada e cap de lista a tarilor cu cea mai educata populatie din lume, insa e doar o recunoastere fara valoare, pentru ca in realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Cand sustii ca ai nevoie de forta de munca calificata, si aduci imigranti pentru asta, insa le ridici bariere si ii pui la munca necalificata, apoi asta arata ca sistemul tau de imigratie este defect. Ceva nu functioneaza corect cu sistemul de selectie a imigrantilor ( sau cu sistemul de intargrare a lor, as zice eu ).


In replica, canadienii admit ca ar trebui luate masuri de indreptare a situatiei. Pana aici, suna bine.

Doar ca The Evil sta in detalii ... Asa ca, guvernul federal a anuntat noua gaselnita de a ajuta imigrantii ... sa-si echivaleze studiile ! Adica un soi de frectie la picior de lemn : fraierilor, cumparati si mai multa educatie canadiana, ca are si scolile noastre sunt in foame de bani !
   Ca sa fie lucrurile clare, " echivalarea" asta are 2 etape :
--- echivalarea academica, pe care o primesti contra a 100 $ ( si te poti sterge cu ea la coor ). Adica primesti o hartie pe care scrie ca facultatea ta romaneasca X este echivalenta cu facultatea X canadiana. Si mai scrie cu majuscule, cum NU ai DREPT de PRACTICa in Canada .
--- echivalare aprofesionala ( aia care iti da drept de practica )... canadienii ti-o refuza politicos, trimitandu-te la scoala canadiana ! Adica sa faci cursuri si ani de scoala, ca sa inveti cee ace deja stii, si sa primesti o diploma canadiana.

Guvernul cu gaselnita ce face ? Pai exact asta : continua sa refuze recunoasterea profesionala a diplomelor imigrantilor ( ca din cauza asta NU putem munci pe meseria noastra in Rai ), insa in acelasi timp, clameaza cum solutia lui va rezolva problema. Cum ? Pai .... facand scoala canadiana !
   Pai sa-si bage undeva gaselnita, ca asta nu aduce NIMIC nou : cum a fost asa ramane ! Adica ori cumperi educatie canadiana pe bani grei, ori faci pe soferul de taxi pana iti iei lumea in cap si emigrezi in alta tara . Si ajunsi in punctul asta, cercul se inchide ( vezi mai sus afirmatiile imigrantilor, despre cum faci scoala canadiana degeaba, ca tot nu te angajeaza nimeni, sub pretext ca n-ai experienta canadiana pe meseria respetiva ).
    In concluzie : solutia nu este sa ma pui sa fac din nou scoala, ci sa-mi dai dreptul de a-mi practica meseria pentru care deja am diploma. Si daca chiar nu ai incredere in aptitudinile mele, pai da-mi un test practic-teoretic, sa te convingi ca sunt bun in meseria mea. Dar sa ma pui sa repet scoala, dupa care sa-mi spui ca nu te pot angaja, ca n-ai experienta canadiana pe meseria aia, e o mizerie.


Si cum educatia e scumpa in Rai, guvernul aloca 18 milioane de dolari, pentru a ajuta imigrantii sa-si plateasca din examene . ( Da, daca esti pe ajutor social, ai dreptul sa faci niste cursuri scurte, gratuite, platite de stat. Un fel de reconversie profesionala . Cand o sa va angajeze cineva datorita acelor cursuri, sa ma anuntati si pe mine ).
   Daaar, banii nu merg direct la beneficiar ( imigrantul sarac ), ci ... merg la intermediari : ca trebuie sa aiba si gura lor ce manca ... Adica, incaseaza banii, comunitatile ( un fel de asociatii care toaca bani de la buget si care se ocupa de " intagrarea" noilor veniti. Adica te invata sa iti faci un Cv, te lasa sa folosesti cimputerele lor, sa dai un telefon gratis, etc ).


Ministrul imigratiei recunoaste ca sunt prea multe ordine ( bresle, care functioneaza exact ca breslele din istorie ), care si-au creat procedee de acceptare in ordin, prea birocratice si mult prea consumatoare de timp. In plus, exista intrebari daca ordinele chiar dau imigrantilor o corecta incercare de a fi acceptat in ordine.
   Pai stii, iti gasesc o chichita sa te respinga si cu ocazia asta esti obligat sa mai faci un curs, sa mai platesti o data examenul de admitere in ordin, si tot asa ... Profitabil ...


In timp ce absolventii de scoli canadiene se vaieta ca nu-i angajeaza nimeni, ca nu sunt joburi si etc , piata muncii mai are o surpriza : batranii care nu pot iesi la pensie ( ca nu vor mai avea cum sa supravietuiasca ). Asa ca vin si ei sa se bata pentru joburile de supravietuire din Rai : alaturi de imigranti si de proaspetii absolventi de scoli canadiene !


Autoritatile din Rai, par a fi rupti de realitate, si au anuntat cu veselie, cum Canada a iesit din recesiune, (chiar aproape inainte de a incepe ) ...  in iulie 2009 !


Economistii bancilor canadiene ( tD Bank ) au alta parere : despre cum batranii sunt blocati pe piata muncii, fapt pentru care au devenit varsta dominanta in angajari pe piata muncii.

El spune ca a urmarit miscarea de pe piata muncii, incepand cu 2009. De atunci, canadienii de peste 60 de ani , au luat 30 % din joburile nou create pe piata muncii din Canada. Adica 8 % din joburile de pe piata muncii, cee ace este un procent surprinzator, pentru ca noii angajati au fost mai in varsta de 70 de ani !
  Mda, povestea aia cu canadienii pensionari care stau cu burta la soare in Florida, ramane.... o poveste ! Muncesc bietii canadieni pana la moarte, ca sa aiba ce manca ( of corse, clasa de mijloc, din ce in ce mai subtire, face exceptie ).


Acuma, nu e cazul sa va bucurati prea mult ca joburile alea nou create pe piata muncii sunt dovada ca economia isi revine ! Daca ne uitam mai atent, cei mai multi angajati au fost in joburi prost platite si majoritatea lor erau part-time, temporare sau self employment ( adica zilieri - te cheama cand au nevoie ).
    Aceste este un semnal ca batranii canadieni NU isi pot permite sa se opreasca din munca : ei nu au economii la banci, nu au pensii private ( cu aia de la stat nu poti supravietui ) si au .... datorii ! ( multi au inca datorii la creditul de la casa - am pus statistici pe blog, mai demult ).


In mod normal, joburile part-time si cele prost platite, erau luate de tinerii absolventi si de imigranti. Acum, vad ca sunt luate in marea lor majoritate, de batrani. Ca pana la urma, daca esti in pielea angajatorului, pe cine preferi sa angajezi : un batran care fara jobul asta nu ar supravietui, sau un tanar care are varianta de back-up sa locuiasca fara chirie in casa parintilor si sa manance din frigiderul familiei ? 
   
Drept urmare, in minunatul Rai in care criza a plecat cu 3 ani in urma .... rata de neangajare a tinerilor s-a dublat ! Asta, conform statisticilor oficiale, alea care nu numara pe cei care nu si-au cautat job in ultimele 4 saptamani ... 
  Oficial, s-a ajuns la 14,5 % . In realitate, suspectez ca cifra e mult, mult mai mare.


Parerea mea, e ca, sa te apuci sa faci scoli canadiene ( pe zeci de mii de dolari imprumutati sau din buzunarul propriu ), in conditiile cumplite de pe piata muncii , ( cu recesiunea in oase si lipsa crunta de joburi ) ... trebuie sa fii  rupt bine de realitate. Asta ca sa nu zic ca tre' sa fii cu capu' ... Cu sanse la fel de mari, ai putea sa-ti joci banii la loterie ...
Merita sa faci scoala, doar daca esti deja angajat pe jobul respectiv, si ti se cere scoala pentru avansare. Sau daca ai pile si jobul iti este pus deoparte pentru cand vei absolvi scoala.  Ca daca nu .... ai sanse mari sa patesti ca si tinerii astia canadieni : o sa lucrezi din doi in doi ...


Tinerii absolventi canadieni, ne spun cum aproape toti cunoscutii lor, nu au joburi stabile full-time, insa muncesc pe ici pe colo, cand sunt chemati sau lucreaza part-time.

Tot tinerii canadieni ne spun cum conditiile de munca ale parintilor nostri au fost un lux la care noi nu ne putem permite nici sa visam : adica securitatea joburilor, joburi full time, asigurari de sanatate de la job, planuri de pensii de la job , etc.
   Acum  sa-ti schimbi joburile ca pe sosete si sa sa n-ai asigurari medicale si nici un alt beneficiu , au devenit normalitatea.


Ziarul o zice mai soft decat mine : ca pe termen scrut, e bine ca mananca si gura batranilor muritori de foame in Rai. Dar pe termen lung, tinerii raman neangajati sau nu vor fi angajati pe meseria pentru care s-au pregatit, ceea ce este pierderea Canadei : va avea creiere neexploatate . Pai in Rai, sunt creiere si talente neexploatate gramada, si pe vremea cand nu era recesiune  : imigrantii . Asadar .... nimic nou  !


Ziarul arunca pisica moarta in curtea guvernului : ca nu e nici un semn cum ca guvernul ar fi pregatit pentru situatia creata. Ca ei sunt doar preocupati cum si de unde sa taie din deficitul bugetar si ca nu pot vedea mai departe de atat.


Educatorii trebuie sa-i invete pe tineri sa isi fac afacerea lor. Ideea ar fi ok, daca marile corporatii nu ar beneficia de protectionism ( vezi cazul Wind Mobile, al carui patron isi expune scarba peste tot prin presa ). Si daca , consumatoru' canadian nu ar avea comportament de oaie : adica el merge si cumpara doar de unde stie el ( de la firme mari ) : nu conteaza ca e mai scump, ca e mai prost calitativ. El va cumpara de acolo de unde a fost dresat de reclame ( ei chiar cred in reclamele comerciale. Pusesem pe blog mai demult, un poll, cum 70 % din canadieni declarau ca le cred ).
    In aceste conditii, sa iti deschizi o firma, este foarte riscant in Rai. Majoritatea dau faliment in primii 3 ani. Chiar si firmele care au succes, rareori pot asigura o viata stabila patronilor.


Astfel, generatiile de adulti de astazi, vor pierde sansa de a-si vedea copiii si nepotii stralucind - zice ziarul.
Eu i-as intreba, ce merita un om care condamna alt om la sclavie pe viata ? ( nascandu-l intr-o societate profund sclavagista). Eh, pai astea fiind faptele parintilor, eu zic sa se bucure daca  vor fi scuipati cu dispret : sa fii sclav si sa accepti sa-ti nasti copiii in sclavie, e de neiertat.
" Dragostea " parinteasa sa si-o bage in coor, ca ea e pretextul pentru care suntem condamnati la sclavie pe viata.

2 comments:

  1. "" Dragostea " parinteasa sa si-o bage in coor, ca ea e pretextul pentru care suntem condamnati la sclavie pe viata. " - Amin!
    Voi n-aveţi pro-liferi p'acolo prin Rai?

    ReplyDelete
  2. Ba cum nu ... avem ! Aici plozii sunt ridicati la rang de sfinti : daca ai un plod in brate, toata lumea ti se inchina si iti rabda orice marlanie in public.
    Mamicile singure ( de regula imediat ce termina colegiul...daca il termina )sunt eroinele natiunii ( baga guvernul o gramada de baniin coorul lor ).

    ReplyDelete

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.