Doctor Yourself

Tuesday, March 13, 2012

Imigratia fucked up

Umbla vorba prin targ, cum ca vor sa schimbe regulile de imigrare : cica pentrru o mai buna integrare pe piata muncii, a noilor veniti. Asa zice ministrul imigratiei.


Momentan, se inghesuie o gramada de aplicatii pentru emigrare, la portile Raiului : iar acum intarzierele in  procesarea dosarelor sunt foarte mari ( de ce oare ? ). Atat de mari sunt intarzierile, incat peste 1 milion de aplicanti asteaptasa le fie analizate dosarele de emigrare. In 2006 se astepta pentru Quebec in jur de 1 an ( chiar si mai putin ) : acum, am inteles ca asteapta lumea in jur de 2 ani pentru Quebec.


Iar ministrul imigratiei spune ca este esential sa elimine intarzierile in procesarea dosarelor de emigrare. eu sunt curioasa, ce o sa faca cu proaspetii imigranti, in conditiile in care piata muncii e la pamant ( chiar si pentru joburile de supravietuire ) ?


I-ati vazut pe romanii din Rai cum se dau de ceasul mortii si urla din toti bojocii pe forumul Cantarea Canadei, cum in Rai numai cine nu vrea nu reuseste si n-are job pe meseria lui ? Si cum echivalarile alea sunt  floare la ureche, niste cursuri si gata, ai drept de practica ?
   Ei bine, ministrul imigratiei vine si declara in presa ... exact opusul : despre cum sunt selectati profesionistii din tarile in curs de dezvoltare, si cand ajung in Rai gasesc NUMAI bariere impenetrabile, in cale, si care ii impiedica sa isi ia licenta canadiana si sa-si gaseasca job in meseriile lor.


Acesti profesionisti imigreaza in Rai cu mari sperante si de mult prea multe ori, sfarsesc in joburi de supravietuire ( munca necalificata ), fortati de nevoia de a putea pune mancare pe masa si a supravietui.
  Bine ca a recunoscut cineva in mod oficial realitatea, ca romanii din Rai n-ar recunoaste asta nici fata de ei insissi ... nici picati cu ceara. Daramite sa mai spuna si celor ramasi in Romania, despre cum stau treburile prin Rai !

Da' eu totusi mai am o "nedumerire " : de ce se recunoaste asta ( adevarul ) in presa din Rai, si nu se sufla cuvintel in intrunirile alea publice, " de informare",  tinute in tarile in care canadienii isi cauta sa agate noi potential imigranti ( si Romania printre ele ) ? De ce nu le spune ce-i asteap[ta dupa aterizarea in Rai ?


 Ministrul imigratiei pune degetul pe rana : " ceva nu merge bine si trebuie reparat " . Asa ma gandeasc si eu, ca sistemul de imigratie e fucked up, insa ma intreb de ce le-a luat canadienilor atata vreme ( zeci de ani, de cand au imigratie ) pana sa o recunoasca ? Si oare  cat timp le va mai lua, pana vor lua masuri concrete si eficiente ? 
   Dati-mi voie sa ma indoiesc profund ca e in interesul Raiului sa dea imigrantilor drept de practica pe meseriile lor .


Zice ministrul imigratiei, ca una din marile probleme este ca meseriile in Rai sunt " regulate" ( cuvantul in romana reflecta perfect realitatea din Rai ) de 45 de asociatii profesionale : adica un fel de bresle cu circuit inchis, cum erau in Europa Evului Mediu. Fiecare asociatie are propriile ei reguli, mai mult sau mai putin stupide : cum ar fi " Lord of the Rings" in cazul inginerilor, care au adevarate ritualuri de investire in meseria de inginer ... le da un inel de otel, ca semn de acceptare in breasla. "Oh, my precious ! Precious! Gone, gone, gone! Smeagol is FREE!!!...."
   Nah, si regulile astea de acceptare in breasla sunt destul de dure, "parca " anume facute ca sa impiedice imigrantii ... desigur, e doar o impresie ... nici nu ne putem gandi ca ar face canadienii asa ceva ...

Tot ministrul imigratiei afirma ca daca un inginer se muta din Bulgaria in Pol;onia, el poate munci in ziua urmatoare. Daca insa, un inginer ( canadian ) se muta din Ontario in Quebec, el nu va mai putea munci ! De ce ? Pentru ca trebuieste regulat de catre asociatia inginerilor din Quebec !
   Nu, nu conteaza ca scoala canadiana e una si aceeasi ... daca te muti dintr-o provincie in alta, nu mai ai dreptul de munca si trebuie ... sa-ti echivalezi studiile, de parca ai veni dintr-o tara straina ! Mda : e ca si cum te-ai muta in Romania dintr-un judet in altul, si te-ar pune sa-ti echivalezi studiile, de parca ai fi studiat ingineria in Somalia si nu tot in Romania .


Ca hibele sunt multe in Rai, stim asta. Vrem sa stim ce rezolvari propune ministrul imigratiei : sa imite sistemul de imigratie australian ( da' pana acuma ce v-a impiedicat ? ). Australienii iti echivaleaza studiile in procesul de imigratie, astfel ca atunci cand primesti viza, esti in regula si cu studiile.
  Acuma, Devil sta in detalii : CE FEL DE echivalare vor sa faca canadienii ? Ca daca o sa-mi faca echivalarea academica, aia formala, o sa ma pot sterge la coor cu echivalarea lor, pentru ca nu ma lasa sa profesez.
Ma indoiesc profund ca le convine sa-mi faca echivalarea profesionala ( adica sa-mi dea drept de munca pe meseria mea ), fara sa trebuiasca sa platesc bani grei la scolile canadiene, sub pretextul ca imi refac studiile. Ca daca le-ar fi convenit sa imi dea drept de munca , ar fi dat dreptul sa-ti profesezi meseria si gata . Simplu.


Mai spune ministrul imigratiei, cum se consulta cu angajatorii canadieni, ca sa le afle nevoile : pentru a putea conecta imigratia cu nevoile pietei muncii.
Pai nu cu angajatorii trebuie sa va consultati, nenea ministru, ci cu imigrantii ! Cine stie mai bine decat Stan Patitu' ? Imigrantu' o sa va insire instantaneu adevaratele probleme care nu il lasa sa munceasca pe meseria lui : recunoasteti-le studiile si experienta in munca, fara atata birocratie si mofturi, iar piata muncii se va regla de la sine.
    Pentru ca daca sunt bun, angajatorul ma va angaja, daca am dreptul de practica ( dreptul desemnatura ). Pentru ca acum, imigratului nefiindu-i recunoscute studiile, deci n-are drept de semnatura, angajatorul , oricat de tare si-ar dori, NU il poate angaja ca inginer, de exemplu, pentru simplu fapt ca nu are dreptul sa semneze actele si sa profeseze ca inginer.

Si atunci e nevoit sa apeleze la subtrefugii : angajeaza un inginer imigrant fara dreptul de semnatura, dar care face intreaga munca pe bani foarte putini ( ca doar nu poate semna actele ). Si pentru a semna actele , in calitate de inginer, pune un canadian, care nu face altceva decat sa semneze actele pentru n'spe mii de imigranti.
   In consecinta, pentru angajator e extrem de convanabil : va angaja imigranti care vor face munca de inginer, dar vor fi platiti ca muncitori cu 10-12 $ / ora ( salariul minim ). Pai nu-i pomana curata ? Ce, o fi prost angajatorul sa renunte la asta ? Nu !


Don Davies, criticul sistemului de imigratie, din parte apartidului NPD , spune ca o foarte mare bariera in calea imigrantului, este recunoasterea studiilor. Si arunca pisica moarta in curtea guvernului, pentru ca ar putea face mai multe pentru rezolvarea problemei si spune ca introducerea programului pilot, la care face areferire ministrul imigratiei, nu este suficient.
   Spune ca sunt de departe, prea multi oameni care nu sunt regulati ( licentiati ) de breslele profesionale.


Spune nenea Don, cum sa lasi 450 de asociatii de capul lor, sa caute solutii, este nerealistic, pentru ca ele isi vor proteja propriile interese.
Mda, foarte inteligent sa pui lupul paznic la oi ...

4 comments:

 1. Ma indoiesc ca se va schimba ceva in bine, pt ca locuitorii cu vechime isi vor apara mereu interesele. si interesul lor nu este ca imigrantii sa aiba drept de munca...
  Nu o sa inteleg de ce au totusi nevoie de atatia imigranti, daca nu le pot oferi o viata mai buna, asa cum se lauda...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Au nevoie de imigranti, pentru ca fara ei, economia s-ar duce dracu' ( economia e bazata pe servvicii in Rai ).
   Sa vedem : imigrantu' plateste taxe consistente pentru a primi viza, apoi vine cu sume consistente in Rai ( majoritatea isi vand casele din tarile de origine ). Toti baniia stia intra in economia Raiului.
   Ajunsi in Rai, imigrantu' cumpara chirie ( super scumpa ), cele necesare in casa ( inchiriata goala ), haine, gradinita-cresa ( supers cumpe ) si apoi face imprumut ca sa plateasca scoala pentru ei ( refacuta cap-coada ). Intre timp, munceste munca necalificata : mana de lucru super calificata, la pret de necalificata. Avantajos.

   Dupa ce isi termina banii, isi da seama ca tot n-are sanse sa isi gaseasca un job bun si isi ia lumea in cap : in locul lui va veni alt naiv cu bani, care ia cheltuielile de la inceput.
   Statistica spune ca 40 % din imigranti pleaca in primii 5 ani. Eu cred ca in realitate sunt mai mult de atat. Acuma, de cand cu criza, s-ar putea sa fie mai multi imigranti blocati in Rai : pentru ca e greu sa gasesti job in alta tara in plina criza, si nu pentru ca le-ar placea munca necalificata din Rai ...

   Delete
 2. Atunci e un marketing nenorocit, si mai rau este ca multi romani vor sa credem ca ei o duc mai bine acolo decat aici in Romania!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Da' tu ce iti imaginezi, ca Raiul e societate de binefacere, careia i se rupe inima de bietii oameni amarati prin tarile lor de origine ?
   Chiar si asa, cu un job de necalificat in fabrica, nivelul de trai din Rai e maimare decat cel din Romania : macar nu mai faci foamea si frigul ...

   Exista si imigranti cu joburi mai bune : in special cei care au avut pile si s-au angajat cu multa vreme in urma. Sau cei care au facut stomatologia si apoi si-au deschis cabinet.
   Sau cei care au prins ( tot cu pile ), joburi de mici functionari pe la spitale si asociatii.

   Delete

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.