Doctor Yourself

Saturday, March 24, 2012

Calea ferata

                                       In Rai a deraiat un tren : se mai intampla.


Nu va imaginati ca prin Rai zboara TGV-uri, ca pe aici tehnologia e cu mult inapoia tarilor civilizate. Prin Rai circula doar trenuri d'alea pe motorina : calea ferata electrificata, nu s-a inventat in Rai.


Da, trenurile din Rai sunt conduse manual, ca pe vremurile demult apuse... Si cu ocazia deraierii trenului, s-a pus problema ca daca am avea un sistem computerizat, ar fi mult mai bine, ca ar putea reduce deraierile.


Un expert in calea ferata, spune ca ar fi cazul sa introduca si ei sistem computerizat de conducere a trenurilor, asa cum au alte tari, inclusiv USA . Mda, asa ma gandeam si eu, ca ar fi cazul sa nu mai conduceti trenurile ca pe carute, ca suntem in mileniul 21 ...


Nu, nu e singura deraiere : a mai fost mai demult in Quebec , din aceleasi motive ca si acum in Ontario.

Expertii care au7 anchetat cazul, spun ca, Canada e mult in urma altor tari, inclusiv USA, in ceea ce priveste obligativitatea folosirii tehnologiei mai noi, cu potential de salvare a vietilor.
Cu alte cuvinte, e cazul sa ne modernizam trenurile, daca vrem sa nu ne mai rasturnam cu ele...

Cand canadienii vorbesc despre tehnologie moderna, nu va imaginati TGV-uri ! Ganditi-va la un sistem care permite ca trenul sa franeze singur, cand se depaseste o limita de viteza si atat !

5 comments:

 1. Deci să înţeleg că până şi România are căi ferate şi sistem mai bun decât Canada? Mira-m-aş.
  Totuşi în România 80% din căile ferate sunt electrificate (şi alţi 10% în curs de electrificare).
  Trenurile sunt conduse de către mecanici din motive foarte simple: Relieful României nu e chiar cel mai sigur de pe planetă şi oricând se poate schimba structura înainte ca un computer să se actualizeze.
  Personal am mai multă încredere ca un tren să fie condus de un mecanic de locomotivă decât de un computer.

  ReplyDelete
 2. Pai ... mira-te, ca in Rai noi n-avem cale ferata electrificata ! Eu asa avea mai multa incredere daca un tren ar fi condus de un mecanic, prin intermediul computerului.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ah... dar locomitvele românești, cel puțin jumătate dintre ele, au și sistem computerizat și oricum există sistem gps și luminoscent (sistem intern al căilor ferate de localizare în timp real a tuturor trenurilor din România - inventat de un român și perfect funcțional de 35 de ani) pentru trenurile regio (vechile personale) cu locomotive mai vechi sau care circulă pe porțiunile neelectrificate.
   Sincer sunt surprins să aud că în Rai sistemul de siguranță a trenurilor e net inferior celui din România, o țară care totuși e mult în urma restului Europei la capitolul trenuri (doar Ucraina, Bulgaria, Serbia, R. Moldova, Grecia și Muntenegru stau mai rău ca noi).

   Delete
 3. Nu trebuie sa fii surprins : e fapt binecunoscut ca tehnica e mult ramasa in urma in Canada, comparativ cu alte tari.
  Romania are internetul mult mai bun decat Canada, de exemplu. La noi inca e foarte comun internetul ala prin telefonul fix : cablul optic e o chestiune recent aparuta , foarte scumpa si foarte rara. Citeam lunile trecute in ziare, cum cablul optic e ultimul racnet de tehnologie, introdus acuma, in Rai.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Şi în România este, (ca de altfel în toate ţările din top 5 ţări cu cel mai bun Internet de pe planetă - în ordine - China, România, Coreea de Sud, Japonia şi Olanda) este foarte comun Internetul prin telefon fix pentru că Internetul prin linie telefonică este cu siguranţă cel mai stabil.

   Contrar percepţiei neavizaţilor în telecomunicaţii, Internetul prin cablu UTP (cel pe care lumea îl numeşte eronat "fibră optică") este cel mai instabil, chiar dacă punctual, între anumite noduri de reţea poate oferi viteze mari.
   Internetul prin fibră optică (adevăratul Internet prin fibră optică) vine tot prin linie telefonică şi oferă viteze de până la 100Mbps (adică 12,5MB/s în download real).

   Cât despre faptul că SUA şi Canada sunt în epoca de piatră în ceea ce priveşte acoperirea şi viteza la Internet în comparaţie cu România, asta ştiam deja. Îţi pot enumera din memorie 50 de sate izolate din jud. Cluj unde am cablat cu mâna mea Internet în ultimele 3 luni şi în care netul merge cu siguranţă mai bine decât în peste 95% din teritoriile pe care se întind SUA şi Canada.

   Delete

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.