Doctor Yourself

Sunday, March 4, 2012

Bula imobiliara

In Rai, bula imobiliara e in plina expansiune : o casa a ajuns in medie, la jumatate de milion de dolari in ianuarie ! Cand spun " casa ", ganditi-va la baracile alea de placaj, in care stateau muncitorii, pe santierele de constructii din Romania : cartoane care mereu trebuiesc carpite, reparate, sa nu se darame sandramaua. Exista deja poze pe blog, nu mai pun altele .


Din 1980, pretul caselor a crescut cu 88 %. Din 2000, preturile au crescut aproape fara intrerupere. O posibila explicatie ar fi, ca imobiliarele sunt folosite drept asigurare de viata : cand pensia nu-ti ajunge sa traiesti, cand n-ai strans bani pentru batranete ( ca n-ai avut cum ) ... ai casa pe care o vinzi si cu banii aia traiesti pana mori. Asta, in cazul fericit in care ai terminat de platit rata la banca, pana ai iesit la pensie ( ca de regula, nu prea se intampla. Mai ales in cazurile imigrantilor, care deja au o varsta cand isi fac creditul la banca ).


Oficial, cresterea de 60 % din 2001 - 2010, se pune in carca cresterii populatiei. Alte posibile cauze oficiale : descretsterea numarului creditelor imobiliare ( trebuie sa fii cu capu' sa dai sute de mii de dolari, platibile dublu-triplu la banca, pentru o baraca de carton ), etc. Orice pretext este plauzibil, nu mai sa nu punem degetul pe rana si sa recunoastem ca avem de-a face cu o bula imobiliara.


                                Avem si grafice, pentru cei care se pricep :

Prin comparatie, piata americana vinde exact aceleasi cartoane, insa la preturi acceptabile pentru niste cartoane. 


Si o privire mai de aproape, peste preturi ( cu toate astea, taxele de proprietate o sa va rupa ).

                          Preturi din Arizona, reclama in ziarele canadiene :

7 comments:

 1. In cacanada aveti o ditamai buloaca_care a inceput sa fasaie. Trioul Australia, Canada, China va face un poc sincron.

  Zic ca a inceput sa fasaie... inca din 2008, dar populatiile fabian society sunt ceva mai cretine decat cele specifice capitalismului salbatic pentru sclavi... si capitalismului domestic pentru corporatii.

  In ciuda populatiei mai cretine, clociada romaneasca a plesnit din lipsa acuta de... bani.

  Petrecerea globala continua, iar "nanny states" se vor duce naibii.

  Din nefericire pentru libertarienii on-line, statele astea sunt nanny pentru corporatii, iar financiarismul socialist n-a avut catusi de putin vreo aplecare asupra... oamenilor.

  Zic, bine ca si dracii... se duc cand se duc.

  ReplyDelete
 2. Ar fi cazul sa crape, ca prea sunt niste preturi aberante ! Ai perfecta dreptate, statele astea sunt mamicile corporatiilor ( le lasa mana libera ). Micii intreprinzatori sunt vai steaua lor ... intra in faliment pe banda rulanta.

  ReplyDelete
 3. Habar nu aveti ce e ala 'nanny state'...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nu, nici nu se numeste protectionism, faptul ca toate corporatiile sunt tinute in brate si li se da mana libera. Am pus destule exemple pe blog ( vezi monopolul providerilor de telefonie, intenret ).
   Nu, statul nu e chiar deloc mamica grijulie a marilor coporatii ...

   Delete
  2. @Gongu

   nani steit e si atunci cand un cretin ia credit sa pune caramide prin supradispozitie, iar cand edificia e gata si na-re cu-i sa vinde, vi-ne nani steit cu diferse solutie:
   1. Surventie la rata cretinacului qualificat
   2. Avans spre ni'ca la luarea primei edificiu
   3. Pasuirea cretinului care a luat credit sa pune caramide prin supradispozitie pana da faliment... Grecia. :D

   P.S. Daca esti retardul cu argint... te iert. :)

   Delete
 4. Libera concurenta nu e deloc libera in conditiile in care marile corporatii sunt stimulate de catre stat prin subventiile acordate.

  ReplyDelete
 5. Nu doar ca sunt stimulate cu subventii, insa firmelor care incearca sa intre pe piata lor, li se da la cap ( vezi cazul Wind ).

  ReplyDelete

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.