Doctor Yourself

Thursday, February 16, 2012

Statistici cosmetizate

Va imaginati ca numai statul roman numara oamenii fara joburi, din doi in doi si falsifica rezultatele ? Ca pentru statul roman, cei care nu mai primesc ajutor de somaj, ajutor social ... nu sunt oameni fara joburi, si nu sunt pusi la socoteala.
   Ei bine, si in Rai, modalitatea de numarare a oamenilor fara joburi e tot una " speciala", a carui rezultat este unul ... roz !


 Nenea Miles Corak, profesor de economie la Universitatea Ottawa, ne demonstreaza cum sunt cosmetizate statisticile, ca sa dea bine. Ca deh, stim cu totii, ca imaginea conteaza.
 Statistic Canada, numara oamenii fara joburi, intr-un fel foarte ... aparte. Adica, intreaba un esantion de canadieni daca au facut ceva concret ca sa-si caute job, in ultima perioada de 4 saptamani . Daca nu ti-ai cautat job in ultimele 4 saptamani ... nu esti pus la numaratoare, chiar daca n-ai job ! Pur si simplu, nu esti considerat a fi persoana fara job.

Nu se iau in considerare nici oamenii care asteapta un raspuns de la un angajator, nici cei care asteapta raspunsul la aplicatiile deja facute, nici cei care au renuntat sa mai caute, pentru ca nu gaseau nimic. Nici cei care lucreaza part time, insa au nevoie si vor de un job full time, nu se calculeaza .

In plus, demisiile analistilor de top, angajati la statistic Canada , se inmultesc. Zilele trecute a demisionat economistul sef ...


Economistul sef si-a dat demisia, citand ingrijorari despre dezbateri interne in agentie. El s-a ocupat cu ciclurile economice din Canada, si le-a pus intr-un context istoric.


El spune ca e consternat, in ceea ce priveste manipularea recensamantului, este un alt motiv al demisiei. Mai spune ca schimbul liber de idei de la agentie se micsoreaza si ca disidenta interna nu mai este tolerata de manageri , in special cand e vorba despre recensamantul din 2011 si  sondajul despre veniturile si datoriile pe familie .

    In 2010 a demisionat fostul sef de la Statistic Canada, pentru ca nu s-a inteles cu guvernul, in ceea ce priveste recensamantul si mutarea resturilor de la recensamant, la sondajul despre veniturile si datoriile pe familie.


Proaspatul demisonar de la Statistic Canada, spune carata de eroare a mers in jos, ca agentia face lucruri bune si bla-bla. Dar ...face si erori : cum ar fi in cazul sondajului despre venituri si datorii pe familie .
    Rata de raspuns a sondajului, 69,3 % este bazata pe o treime din gospodarii , ceea ce inseamna ca sondajul se bazeaza pe raspunsurile la 1 cincime din populatie. Si este inca neclar, care segmente ale populatiei lipsesc din esantion.

 Accentul pe ratele de raspuns, ignora intrebarile despre calitatea si distributia raspunsurilor , iar discutarea acestor probleme, este limitat de catre insistenta managementului, cum ca sondajul ala este un succes.


Ce inteleg eu de aici ? Ca realitatea arata mult, mult mai rau decat ne este prezentata ( cosmetizata ) oficial ...

3 comments:

  1. Eu inteleg ca totul e un balon de sapun gata sa se sparga in orice moment chiar daca oficialitatile prin declaratiile lor fac tot posibilul sa dovedeasca contrariul. Si mai inteleg ca acum e cel mai prost moment sa-ti cumperi o casa. Preturile sunt umflate cu pompa si la un moment dat se va intampla ce s-a intamplat in multe tari nu cu putin timp in urma. Asta daca nu cumva Canada e mai speciala. We will see. Parerea mea...

    ReplyDelete
  2. Tot asa inteleg si eu ...E un fel de Fata Morgana toata povestea asta cu " the best country of the world" ( imagine bine intretinuta, cu mari investitii in imagine si tot tacamul ).

    ReplyDelete
  3. Cum e cu statistica... http://abciconomics.blogspot.com/2012/01/dezinformare-statistica.html

    ReplyDelete

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.