Doctor Yourself

Wednesday, February 29, 2012

Punctul pe " i "

Din cati romani cunosc eu prin Rai, nimeni nu citeste ziarele romanesti din Canada. De ce ? Pentru ca nu ni se adreseaza noua ( desi ele, asa isi inchipuie ) .

Vrei tiraj mare ? Atunci spune-mi ceva cu in care sa ma regasesc ; spune-mi ceva care sa ma intereseze. Vorbeste despre realitatea canadiana si ar fi bine sa dai dovada ca ai coloana vertebrala, daca vrei sa te mai citesc si a doua oara.

Ca stirile din Romania le citesc direct din ziarele nationale ( n-am nevoie sa mi le reproduci ). N-am nevoie nici sa-mi tiparesti bancuri ( pentru asta exista saituri dedicate ). Nu ma intereseaza nici articolele gen " Stiati ca ? " ( pentru asta exista scoala generala, cultura generala ). Nu ma intereseaza nici articolele gen "Scanteia reloaded ", in limbaj de lemn , pe care mi le servesti.

M-ar interesa in schimb, daca ai prezenta realitatea din Rai : asa cum este ea . Ce " realitate" canadiana imi picteaza ziarele romanesti ? Pai una....roz ! Da : capul ce se pleaca, sabia nu-l taie ...  Citesc despre ce scriu astia despre Canada si ma minuzez : ma jur ca nici reclamele la imigratie, nu reusesc sa picteaze Canada in culori mai induiosatoare !
E clar : astia's din alt film ! Pai realitatea in care noi traim arata cu totul altfel, exista probleme, chestii : nu regasesc nimic din astea in ziarele diasporei din Canada . Pai daca tu nu te adresezi mie, problemelor cu care ma confrunt, eu de ce te-as citit ? Si de ce as plati ca sa-si citesc fituica rupta de realitate ? Cui dracu' se adreseaza astia, ca imigrantului roman cu siguranta nu : n-am regasit in ziarele lor, problemele imigrantului sau ale Canadei.
   Ok, refuzi sa scrii despre realitatea din Rai ( din motive numai de tine stiute )....ok. Pai atunci numeste-ti ziarul ziar de literatura S.F , si poate daca o sa ma intereseze, o sa te citesc. 
   
Singurele probleme ale diasporei , amintite prin ziarele romanesti, ( pe care eu le-am citit ), au fost alea despre " networking " si " experienta canadiana ". Din pacate, au fost doar amintite in treacat : nici pomeneala sa spuna in clar ce-i cu ele, astfel ca un cititor din Romania, n-ar fi inteles in veci ce-i cu ele. Erau niste chestii nesemnificative.
    In schimb, am citit articole despre cum, in spitalele canadiene, asistentele vin sa-ti faca conversatie si daca vrei, iti fac si coafura ! ( am pus jegul ala mincinos ala de articol, la mine pe blog, mai demult  ). Exact : nici un cuvant despre cum mori cu zile asteptand sa-ti vina randul sa te vada un doctor specialist, cum astepti cu lunile sau cu anii pentru asta, sau pentru o analiza ! Nope !
    Pai si atunci, daca tu ma prostesti in fata ( cand eu sunt Stan Patitul ), de ce ti-as citit ziarul ? Ca sa ma simt umilit si a doua oara cand voi citit despre mirificul sistem de sanatate canadian, in care curge lapte si miere ?

Eh, pai in cazul asta, sa vi-l bagati undeva ! Si sa nu va mirati ca lumea nu va citeste. Sau, daca va citeste, o face doar ca sa rada de prostiile care le scrieti ( cum am facut eu pe blog ). Mda, acuma sunt dezamagita, ca in ultimele 2 aparitii, n-au mai tiparit anunturi matrimoniale : mi-a disparut principala resursa de fun ...

Va imaginati ca eu sunt singura care are parerea asta despre ziarele diasporei ? Intrebati-i si pe romanii care refuza sa le citeasca ...


Nenea asta, si-a pus manusile de catifea si le-a spus acelasi lucru, dar pe ocolite, asa cum sta bine unui domn. ( Eu, neavand pretentia ca sunt un domn, prefer sa-mi pastrez libertatea de a-mi scoate si a-mi baga asa cum imi vine, la mine pe blog ).

Prin comparatie cu alte ziare, ale altor natii : canadienii spun lucrurilor pe nume in ziarele lor (le-ati vazut citate la mine pe blog ). Ati vazut si ziare ale diasporei indiene, in care critica sistemul de sanatate, sistemul de imigratie ( deluxe viza ) si multe altele.
   Cand voi gasi un ziar din diaspora romaneasca, care sa aiba curaj sa spuna lucrurilor pe nume, o sa sarbatorim pe blog. Pana atunci, ramane valabila treaba cu " Desteapta-te romane ! " ...

No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.