Doctor Yourself

Friday, January 13, 2012

Optimism imbecil

In ciuda recesiunii care si-a facut de cap prin Rai, canadienii declara ca au avut un an bun in 2011 ...

Un survey facut de Ipsos, arata ca 74 % din canadieni, au declarat ca a fost un an bun pentru ei si familiile lor. 15 % au spus ca a fost un an foarte bun, iar 59 % din canadieni au declarat ca a fost un an " cumva bun " .
    Pentru 26 % din canadieni, anul a fost nu prea bun, iar pentru 6 % anul a fost foarte prost . Cineva are probleme de intelegere a realitatii in care traieste ?

Cum canadienilor, li se pare a fi viitorul ? Roz, cum altfel !
Cand in ciuda realitatii, ( statistica, taieri bugetare, reduceri de joburi , etc. ) continui sa speri ca va fi bine, asta deja nu se mai numeste optimism, ci rupere de realitate. Norisori roz . Cai verzi pe pereti.


88 % din canadieni sea steapta ca 2012 sa fie un an bun pentru ei si familiile lor.

Realitatea nuda, are cu totul alte culori, pentru 2012 : ministrul de finante e ingrijorat ca, populatia Raiului imbatraneste rapid ( vin baby boomers ), si nu mai are cine plati pensiile ( si alea minuscule ). Asa ca, solutia care o intrevede, este .... marirea varstei de pensionare. De la 65 la 67 de ani .


Creste pretul biletelor de tren ( da, trenul ala care functioneaza pe motorina, ca in secolul trecut ). In Rai nu s-a inventat calea ferata electrificata ...


                   Compania de electricitate ( si nu numai ), taie sute de joburi :

Vor taia masiv din joburi : cam 20 % .... in jur de 1.700 de angajati permanenti vor pleca acasa :
                         
                     Cureaua se strange si in jurul bugetului primariei :


  Vor sa taie mai mult de 350 milioane din bugetul primariei si din alte cheltuieli :


Printre cei mai loviti de taierile bugetare, sunt bibliotecile : vor taia 10 % din fonduri. Nu-i nevoie sa te cultivi, ca oricum tara te vrea prost.


Consecinta este ca vor trebui sa reduca 107 posturi full-time , reduceri in orele de munca si in colectiile de carti.


Stim cu totii cum plozii sunt cel mai de pret lucru al canadienilor. Cunoastem pe de rost, lozincile de tip Epoca de Aur , in ceea ce priveste proslavirea puitului si a plozilor.
Da, plozii sunt extrem de valorosi, mai ales cand populatia Raiului imbatraneste rapid : cineva trebuie sa munceasca, sa plateasca pensiile baby-boomers-ilor ...


Eh, da' si lozincile astea cu plozii pretiosi, minunea lumii ( era sa zic ... " a geneticii " ), au si ele o limita : pana la bani !
Cam asa declara, cu candoare, in sedinta de buget a primariei, seful de buget :


Vor sa taie fondurile, pentru niste programe sociale, care includeau mancarea la scoala, pentru plozii saraci : vor sa taie 400.000 $  din micul dejun ...


Omul si-a argumentat foarte de bun simt propunerea de taiere a mancarii pentru scolarii saraci : daca ai facut plozi ... pai sa ti-i cresti, ca-i responsabilitatea ta si nu a orasului ! Tu sa le dai de mancare, si nu orasul ... Cu alte cuvinte, cand ai decis sa puiesti, ti-ai asumat niste responsabilitati . N-ai cu ce sa cresti plodul ... pai nu-l faci ! Ca puitul nu-i obligatoriu.
    Ai puit si abia apoi ai constatat ca n-ai cu ce sa-i cresti ? Capul face, coorul trage ... N-ai decat sa-l cresti in foame, ca cetatenii orasului, n-au pentru ce sa fie responsabili pentru faptele tale ( puitul in saracie ) si buzunarele lor, n-au de ce sa suporte consecintele faptului ca tie ti-a venit a te pui cand nu e cazul.


N-ati inteles argumentatia ? Nu-i problema, ca simpaticul sef de buget vine cu detalii ... tehnice !
 Omul explica pe intelesul tuturor, cum natiunea nu are datoria de a sta cu fiecare in dormitor, sa-l pazeasca . Dar daca tu te duci in dormitor si te impuiesti, de ce ar fi responsabilitatea natiunii, sa aiba grija de plozii tai ? Pentru ca nu eu ti-am spus daca sa folosesti prezervativ sau nu ! Si pentru ca nu eu ti-am spus daca sa puiesti sau nu : a fost decizia ta !


Eu astept momentul in care o sa le taie fondurile pentru plozi : din exact motivele expuse mai sus de catre seful de buget.
Ca indiferent cati plozi ai puit, tot aceeasi suma platesti impozite, ca si unul care n-are plozi, sau ca si unul care are un singur plod. Corect mi se pare sa platesti progresiv : ai 5 plozi, pai platesti taxa de 5 ori mai mare, ca incasezi 5 alocatii. N-ai plozi, nu platesti taxa, ca n-ai de ce ...
De bun simt ar fi sa desfiinteze orice plata pentru plozi : ai chef de puit, e fix problema ta cum o sa-ti intretii plozii. Nu vii cu mana intinsa la cetatenii orasului, sa-ti intrettina plozii, ca tu n-ai cu ce  ... Trebuia sa te gandesti inainte de a pui, daca ai cu ce sa-i cresti.

Cine e cel mai revoltat la faza cu reducerea meselor de la scoala, pentru plozi ?
Pai exact cine n-ar trebui sa fie : parintii !


Femeile s-au adunat gramada si protesteaza prin presa, despre cum taierile bugetare o sa le faca viata grea si cum o sa afecteze in rau viata femeilor si a familiilor, mai mult decat afecteaza viata barbatilor.
    Mnah, dubios rationament : da' cand au puit si stiau ca n-au cu ce sa-si creasca plozii, de ce nu le-a pasat ca isi condamna plozii si familia la saracie ? Ah, nu le-a pasat, pentru ca au considerat normal ca cetatenii sa le intretina lor plozii ? Eh, iata ca a venit momentul ca femeile sa devina responsabile si sa fete rational : pe masura posibilitatilor ...


Au descoperit femeile, ca o mama singura  e stresata de ingrijirea plodului si mama nu va mai fi capabila sa-si continue studiile si nici sa-si ia un job, pentru ca ....orasul le-a taiat fondurile de ingrijire a plodului !
Pai asta trebuia orasul sa faca de la bun inceput : sa le taie fondurile. Ca vorba sefului de buget, n-a stat orasul la coorul femeilor, sa le oblige sa puiasca, si daca n-au cum sa-si intretina plozii !
   
As da dovada de imbecilitate suprema, sa decid ca puiesc, in conditiile in care stiu ca, in eventualitatea in care raman mama singura, n-am suficienti bani in cont, ca sa-mi cresc si platesc educatia plodului ! Nu pot risca sub nici o forma, sa-mi condamn plodul la saracie sau la venituri si viitor incert : asta, pentru ca imi pasa de plod ...
Ca daca nu-mi pasa, puiesc si las' sa-mi plateasca statul, barbatu', Mos Craciun, Zana Maseluta .... cineva sa fie responsabil sa-mi plateasca , ca sa-mi cresc plodul. De ce ? Pentru ca plodul e valoarea suprema a acestei tari, iar eu ca femeie, mi-am facut datoria ca l-am fatat : ceilalti sa-mi dea alocatii si subventii pentru cresa, ca sa-l pot creste.

Dupa cum constatam, perioada roz a cam luat sfarsit, si femeilor li se spune adevarul in fata, necosmetizat : l-ai facut, sa ti-l cresti pe banii tai !
Cu ocazia asta, au descoperit femeile, ca nu isi pot permite sa plateasca cresa plodului, in lipsa suventiilor de la stat  : asta inseamna ca nu isi pot lua un job, ca n-are cine sa stea cu plodul ( in cazul mamelor singure, care nu's putine, in Rai ). Oh, ce surpriza pe capul lor ! Daca nu si-l pot permite ... de ce l-au facut ?
   
Si cu tupeu maxim, femeia afirma in ziar, ca nu e corect ca familiile sarace trebuie sa sufere, pentru ca orasul le-a taiat subventiile pentru plozi !
    Dar sa puiesti cand nu ai cu ce sa-l cresti, e corect ? Ti-a pus orasul cutitul in gat, ca sa-l feti ? Nu ! A fost alegerea femeilor sarace sa puiasca, desi stiau ca isi vor condamna plozii la saracie : eh, acuma n-au de ce sa dea vina pe oras, ca ele au luat decizii proaste. Sa se descurce ! Si data viitoare, sa se intinda numai cat le ajunge plapuma.