Doctor Yourself

Tuesday, January 10, 2012

Meat Glue

Pentru mancatorii de hoituri ( animalul mort, se numeste " hoit", " cadavru" ) am o veste proasta : hoitul proaspat ( ca asa prefera sa-l cumpere majoritatea ), nu-i chiar friptura pe care v-o doriti ! Adica ceea ce se vinde drept bucata de hoit, de fapt, e manarita din mai multe bucatele de carne, de la animale diferite si lipite cu " meat glue" . Cu lipici facut din enzime care traiesc in sangele animalelor.
    Aveti aici filmulet de la televiziunea australiana, despre cum functioneaza lipiciul : nici bucatarii profesionisti nu pot deosebi o bucata de hoit lipit, de unul nelipit.  E suficient sa dai cautare pe Youtube dupa " meat glue", ca veti gasi o gramada de clipuri :  http://www.youtube.com/watch?v=J0EUBhVW5fM
Ma gandesc ca e foarte neplacut, sa dai o gramada de bani pe o bucata de hoit de nu's ce fel, pentru steak, si de fapt sa cumperi niste resturi  lipite intre ele. Daca il cumperi de la restaurant, gata preparat steak-ul .... teapa e si mai mare ...

Sunt doua feluri de " lipici " : thrombin ( am inteles ca a fost banata in EU prin 2010 ) si transgutaminaza, care nu mai e banata pe nicaieri . Nici prin U.E , nici prin Canada. Lipiciul se vinde pentru industria carnii, sub diferite denumiri " Activa"  "T.M " http://www.activatg.com/  si  Fibrimex http://www.fibrimex.com/fibrimex-home.php
Il gasiti si pe Amazon ... ieftin : http://www.amazon.com/Ajinomoto-Activa-Transglutaminase-Meat-2-2-Pound/dp/B003EX2ECM


F.D.A -ul a clasificat lipiciul ca fiind GRAS ( adica " safe" pentru consumul uman ) http://www.fda.gov/Food/FoodIngredientsPackaging/GenerallyRecognizedasSafeGRAS/GRASListings/ucm154920.htm

Cat de " safe" este produsul ...e greu de aflat. Exista un singur studiu, platit de ... compania producatoare de lipici, care studiu afirma ( cum altfel ? ) ca e totul safe. Pe mine m-ar interesa niste studii independente .... doar ca lipsesc cu desavarsire
    Stim doar ca enzimele alea, din sangele animalelor, au rol de coagulare a sangelui. Iar eu, de ce as inghiti cantitati enorme de enzime care au rol de coagulare a sangelui ? Si ce vor face enzimele alea, in sangele meu ?
Mai mult : in carnea animalului, exista o concentratie naturala de enzime de coagulare. Care concentratie e foarte mica ...dovada este ca daca pun doua bucati de carne una langa cealalta, nu se lipesc.
     Daca adaug insa praf de enzime, bucatile se lipesc, deci concentratia e foarte mare ( cat de mare ? ). Intr-o concentratie atat de mare, ce efect au enzimele alea , cand vor ajunge la mine in sange ?

Nu doar in industria carnii se foloseste lipiciul, ci si in industria lactatelor : pentru ingrosarea iaurtului si coagularea branzei. Nici vegetarienii nu sunt scutiti : lipiciul de carne se foloseste pentru ingrosarea aluatului si ingrosarea tofu , paine, creme, produsede patiserie, etc. Concret, se foloseste in tot ceea ce presupune ingrosare, consistenta, coagulare in industria alimentara.
   Nu, nu sperati ca veti gasi listat pe eticheta acest lipici pentru carne, pentru ca pur si simplu ... NU este considerat a fi un ingredient, deci ... NU il vor lista ! http://www.transglutaminase.com/Regulatory%20Status/Labelling%20of%20foodstuffs%20made%20with%20the%20enzyme%20Transglutaminase

 " As a processing aid the enzyme Transglutaminase is not an ingredient under both current law and future law. It has not be included in the list of ingredients…
Read the complete document as PDF, please. "


Meat Glue : cum se obtine ?
 
Blood plasma contains coagulating factors
Source: Weebly

How It's Made

Most TG is made from the cultivation of bacteria using the blood plasma (clotting factors) from cows and pigs. Some TG is made from cultivating bacteria using vegetable and plant extracts. Most TGs are mixed with other ingredients including gelatin and caseinate (milk derivative.)
The issue? Manufacturers don't have to tell you which method they're using, what type of animal plasma was used (cow, pig), or anything else that most of us would like to know more about. As with most things, the only way you can really know what you're consuming is if you make it yourself.
Depending on how stringent a vegetarian you are, this may or may not ring some bells for you. Vegans, avoid this stuff like the plague. In addition to vegetarians and vegans, Judaism and pork products don't go together, so make sure you're buying kosher cuts. There is a special "kosher" meat glue made just for you.