Doctor Yourself

Monday, January 9, 2012

Ghidul Imigrantului

Ati citit vreodata vreo carte de bune maniere ? Ei bine, canadienii suspecteaza ca ... nu ati afcut-o. Asa ca s-au gandit sa dea o mana de ajutor imigrantului nou sosit, si au scos ... ghidul imigrantului ! In care ghid ... ghici ciuperca, ce suntem invatati ? Exact : bunele maniere ... alea de baza, care tin de cei 7 ani de acasa ...

http://www.theglobeandmail.com/news/politics/gatineaus-values-guide-for-immigrants-stirs-controversy/article2259694/


Probabil ca atunci cand ai fost fatat in " the best country of the world", traiesti cu impresia ca imigrantii abia au cazut din bananier, fix la tine in ograda. Si probabil, ca simti cum trebuie sa le explici care sunt regulile de convietuire in Rai : sa nu dai mita oficialilor, sa nu mirosi a mancare , etc.
      Mda, foarte jignitor. Cu atat mai mult cu cat, ca sa fii acceptat ca imigrant in Rai, esti cautat si in coor : trebuie sa indeplinesti un barem de puncte, sa ai scoala, experienta in munca, etc. Cu alte cuvinte, aleg intelectualii si nu accepta orice cocalar.
In baza acestei trieri, presupui ca vei fi tratat ca un om educat, un intelectual. Insa, cand aterizezi in Rai, te trezesti ca esti tratat ca un "cave man" : ti se spune sa ai grija ...sa nu puta dupe tine ! Thanks ! Ma simt onorata !


Cumva nu iti este clar ce ar putea sa puta dupa tine ? Canadienii iti spun cu de'amanuntul : spala-te bine si evita mirosurile tari, cum ar fi tigarile si mirosurile emanate de gatitul mancarii .
   Da, asa ma gandeam si eu, ca imigrantu' umbla pe strazi mirosind a ceapa prajita, in loc de Gucci ... Eu cred ca ar fi trebuit sa ne prezinte si noutatea in materie de igiena : dusul si sapunul ! Ce-s acestea si la ce folosesc ... 
De unde stim ca imigrantii, in tarile lor de origine, nu se scaldau in nisip ca vrabiile?


Credeti ca se opresc aici cu " invatamintele" ? Ei bine, nu ! Biblia Imigrantului ne invata, cum in Rai plozii sunt cel mai pretios lucru care il avem ( mai ales cand populatia se afla intr-o imbatranire generala ) si cum este interzis sa pedepsesti plodu',  sa-l constrangi, sa-l abuzezi sexual, sa-l umilesti, sa il infometezi si sa-l pui la munca fortata.
    Astia chiar traiesc cu impresia ca imigrantu' e un soi de "cave man", picat in Rai odata cu ploaia ? Pai pana acuma, nu mai stiau cum sa urle pe toate canalele cum imigrantii sunt priviti ca egalii canadienilor, ca nu-i nici o diferenta de atitudine, bla bla !

Va imaginati ca e prima oara cand le-a bubuit mintea sa dea lectii de buna purtare imigrantilor ? Exista un precedent : in 2007, Quebec Ville a scos un cod de comportament, care este comparat cu cel emis de Gattineau acum :


Centre for Research Action on Race- Relation, grup din Montreal, spune ca ghidul asta, e o reminiscenta a atitudinii paternalistice a bisericii, fara de arboriginali ( first nations ), afisata in ultimele decenii.
    Mai spune ca imigrantii sunt selectati sa vina in Canada, in urma unor nivele inalte de educatie si profesionalism. Iar ghidul asta, ii infantilizeaza si ii trateaza ca pe niste oameni de Nenderthal ( nah, pai daca asta-i parerea canadienilor despre imigranti ... )
In timp ce Raiul isi "educa" imigrantii, pentru a se putea integra in societate ....in acelasi timp, decide sa intre in randul tarilor civilizate ( alea din care vin imigrantii cave-man ) : http://www.cbc.ca/news/politics/story/2011/11/17/pol-psac-pay-equity-supreme-court.html?cmp=rss
Canada a decis, dupa 28 de ANI, ca muncitorii de la posta, sa nu mai fie platiti discriminatoriu in functie de sex : femeile erau platite mai prost decat barbatii. Si a fost nevoie de un proces lung de 28 de ani, pentru ca femeilor sa li se dea castig de cauza.
    Eu stiam ca problema asta a fost rezolvata in Europa, prin anii 50, secolul trecut ... In " the best country of the world " s-a rezolvat in 2011 ... Tot e bine ca au rezolvat-o ...

Cei care au muncit la Canada Post intre 1983 si 2002, au castigat in instanta, cu dobanda cu tot, in jur de 250 milioane despagubiri. 
 

No comments: