Doctor Yourself

Sunday, January 15, 2012

Drepturi religioase


Pe 12 decembrie 2012, ministrul imigratiei a anuntat ca guverul interzice sa apari la ceremonia de cetatenie, cu fata acoperita ( cu niqab si alte carpe ). Decizia e foarte stricta : nu descoperi fata, nu primesti cetatenia, pemotiv ca nu putem stii daca ai rostit sau nu juramantul.
   Canadienii au tintit bine gandit : argumenteaza ca nu este o cerinta religioasa sa-ti acoperi fata ( nicaieri nu e specificat in clar in Coran ). Si ca dovada, aduc faptul ca religia cere femeilor musulmane, care merg in pelerinaj la Mecca, sa  aiba fata .... descoperita ! Rezulta negru pe alb, ca nu-i cerinta religioasa . Adica, nu le incalca nimeni delirul cu zei.


Ziarul musulmanillor, incearca sa puna batista pe tambal si sa calmeze istericii. Amuzant este ca nu o spune pe de-a dreptul, ca e prins intre ciocan si nicovala, asa ca bate saua sa priceapa iapa . Dar si saua o bate tot cam in doi peri : just in case.... sa o poata da la intorc dupa cum ii convine .
    Zice ziarul ca degeaba ascunzi fata, daca lasi decoperit coor-ul, si toti barbatii se zgaiesc la corpul tau : bad ideea, ca barbatii oricum vor fi tentati ! Nah, ca barbatii sunt tentati oricum, ca au ei o oarecare idee ce se ascunde sub valuri ...
Ce e de facut ? Nu, ziarul nu zice sa ascundem ....tot, ca asta ar veni in contradictie cu legea canadiana, si ar putea atrage alte belele cu instigari si bla-bla.
Asa ca o da elegant la intors : anunta turma feminina, ca ... s-a schimbat regula, paternul ! Da, avem o regula noua ... pe care nu spune explicit sa o urmeze nimeni ( ca ar intra in conflict cu comunitatea musulmana ).
Dar ziarul trage concluzia aia mirobolant de diplomatica, din care fiecare poate intelege ce vrea si cat il ajuta capul : nu ascunde ce nu trebuie ascuns, sinu expune ce nu trebuie expus.
Insa, ne lasa total in ceata si nu ne explica ce trebuie si ce nu ascuns / expus ...


Si acuma.... sa calmam istericii religiosi . Nu, nu faceti istericale, nu plangeti si nu va dati cu coor-ul de pamant ca trebuie sa va dezveliti fata la ceremonie, ca asta nu va impresiona pe nimeni. Cel mult, o sa cheme politia ca sa va calmeze. Ca unde-i lege, nu-i tocmeala ( nu pentru populime ).
Asa ca, la o problema legala, solutia este tot una legala : actiune in instanta .


Si spune ziarul, ca legea cea noua le vaduveste pe femei de drepturile religioase ( alea garantate prin legea canadiana ), si ca musai trebuie mers in justitie.
Dar care drepturi religioase, cand a acoperi fata, nu este un act care tine de religie ?
Eu nu pot sa pricep, de ce intr-un stat laic, se permit manifestari religioase in public. Adica, tine-ti religia si zeii la tine in casa, nu-i expune pe strada. Deal cu regulamentele impuse de zeii tai imaginari, la tine acasa, dar nu in public : pentru ca nu ma intereseaza ce-ti spun tie zeii. E problema ta, daca doresti sa traiesti in Evul Mediu, insa in societate ar trebui sa te comporti ca in secolul 21. Si nu va impui societatii, sa-ti respecte tie zeii imaginari, credintele si comportamentele impuse de zeii tai favoriti.
Si daca nu iti convine cum e societatea dintr-o anumita tara, esti liber sa te muti in alta tara, sau sa te intorci in tara ta, unde te omoara aia cu pietre, in numele zeului imaginar.

Femeile musulmane vin cu argumente pseudo-rationale, in favoarea tinutei ninja : ca daca judecatorul e orb, el oricum nu vede daca oamenii depun sau nu juramantul. Pai nu toti judecatorii sunt orbi ( asta e o exceptie ). Si oricum, la ceremonie, noi am avut doua persoane pe post de jandarmi, care ne-au spus ca ne supravegheaza daca rostim juramantul si cantam imnul.
    Mai spun femeile, ca in cazul unui un barbat cu barba stufoasa, oricum nu se vede daca rosteste juramantul. Esti sigur ? Da' macar i se vede fata ... si gura ... Si apoi, a purta barba e un fapt natural : da' tie iti creste cersaful in cap, cum ii creste lui barba ? Nu poti pune egal intre un lucru artificial si un lucru natural....


Concluzia populimii invelite ? Ca legea canadiana e facuta cu intentia de a invrajbi musulmanii intre ei ! Unde dai si unde crapa ...