Doctor Yourself

Tuesday, December 13, 2011

Obsesia cu Safety

Sunt intru totul de acord ca in intreaga lume, li se fura copiilor copilaria, sub diferite motive : asa se intampla cand traim intr-o societate primitiva. In Rai, motivul pentru care copiii nu mai au copilarie, este deja celebra " safty". In numele " safety", este permis orice.... restrangerea oricaror drepturi ( inclusiv ale adultilor ).


La o scoala din Torontesti , parintii si conducerea scolii, au scos-o pe aia mareata : au interzis ... mingile ! Pe motiv ca un parinte a fost lovit accidental cu o minge de soccer ball, plus alte cateva incidente " serioase" in care au fost implicati elevii si personalul !
  Si daca mingea ... sare si loveste, hai sa pedepsim copiii si sa le interzicem sa se mai joace : asta asa, ca sa stam noi la scoala linistiti ca totul e ok si nu ni se poate imputa nimic.
   Pai daca mergem pe rationamentul asta ... orice, din mediul inconjurator ii poate rani. De ce nu i-am inchide intr-un clopot de sticla, in care sa nu aiba contact cu nimic, pentru ca orice ii poate accidenta ?
De ce nu interzic sa fie adusi la scoala cu autobuzul scolii sau cu masinile parintilor, pentru ca se stie, riscul de accidente pe sosele, este foarte mare. Mai mare decat sa te loveasca o minge. Sau cel mai bine, sa-i teleporteze ! 


Ca urmare, elevii au fost trimisi acasa, cu scrisoare ca mingile sunt interzise la scoala. Sunt aberanti cu mania " safety" : sa indepartam orice risc din calea plozilor ( in loc sa-i invatam sa se fereasca de pericole ), pana vom reusi sa-i transformam in niste blegi incapabili sa se descurce singuri in mediul in care traiesc. De fapt, chiar asta e produsul scolilor de aici : individul care va cere mereu sutoritatii de orice fel, instructiuni de functionare. Cand canadianu' se gaseste intr-o situatie pentru care nu are instructiuni de functionare, va intreba seful familia, cunoscutii, vecinu " Eu ce trebuie sa fac in situatia asta ? "  Pentru ca asa au fost dresati in scoli sa faca. Intrebarea e standard : o sa v-o puna o gramada de canadieni aflati in situatii in care trebuie sa inprovizeze. 
   Mai trist, este ca am vazut romani, veniti de la varste de gradinita in Rai, si care puneau intrebarea standard din ... dresaj. Dupa care ii pufnea rasul, ii apuca jena, se scuzau si spuneau ca pot sa gaseasca si singuri o solutie.
  
Incarcand sa elimine orice fel de risc din calea plozilor, candienii sunt la fel de ridicoli, ca atunci cand incearca sa elimine toti microbii din mediul inconjurator, de frica imbolnavirilor. Nu doar ca e absolut imposibila operatiunea, insa mai e si imbecila : in mediu steril nu prea supravietuiesc organismele create sa traiasca in mediu cu microbi. Exista studii bine facute, care demonstreaza asta. 
   La fel si cu plozii : am foarte mari dubii ca vor face fata cu brio, societatii de tip " jungla" , daca tot timpul au fost obisnuiti ca altcineva sa ii fereasca de riscuri si sa le poarte de grija de parca ei ar fi oligofreni.


De buna seama ca nu toti parintii sunt de acord cu interzicerea mingilor : mingea face parte din jocurile copilariei .


Nu, nu e singura scoala care sufera de paranoia ! Mai sunt si altii, care au interzis asa :
--- Ca sa descurajeze comportamentul sexual, scolile din U.K. au interzis imbratisarile si strangerile de mana. Eu propun sa interzica orice fel de atingere : ca nu care cumva ... Sa-i inveleasca in folii de aluminiu ca pe sarmale, ca sa fie siguri ca nu se ating .
--- Au mai banat si alte jocuri ale copilariei : sa vi le traduceti si singuri, ca Google Translate nu s-a priceput..Singurii cu creierul limpede din ecuatia asta, sunt ... plozii ! Care isi vor copilaria si jocurile inapoi ! Pe buna dreptate. Si au inceput sa stranga semnaturi ( cam 100 ), intr-o petitie.


Reprezentantii scolii spun ca se va discuta interdictia, cu parintii si cu elevii, dar ca safety e cel mai important. Si ca plozii cei mici nu stiu sa se fereasca din calea mingilor : oare ?
    Eu nu pot sa-i inteleg : au un foarte mare stres, ca nu cumva sa loveasca mingea un copil . Dar cand joaca la scoala, organizat si oficial tot felul de sporturi mult mai periculoase, aia nu mai conteaza. Atunci nu mai sunt ingrijorati ca isi crapa capetele cu ditamai batele de basketball. Ca-i voie ! Pentru ca se cheama sport, si accidentele sunt acceptate.
Insa cand e vorba de jocuri ... masuram cu ocaua mica ...


Speranta moare ultima : copiii protesteaza ca isi vor mingile inapoi ...