Doctor Yourself

Tuesday, November 8, 2011

Scoala in Rai-1

 Da, copilul canadian e un superstar, inca din scoala elementara : fara dubiu !

In Rai mersul al scoala costa : enorm ! Si continua sa creasca in fiecare an, mai mult decat inflatia ...


Cine spune asta ? Pai chiar raportul " Statistics Canada's University Tuition fee " ...

Studiul zice ca in anul 2011-2012, studentii platesc cu 4,3 % maimult taxa de scolarizare. Anul trecut s-a marit taxa, doar cu 4,0 % ...


 Un master in administratia afacerilor, costa in medie, 37.501 $, dar care si asta a crescut cu 1,3 %


Stat-Can a raportat inflatia pe anul asta, de doar ... 2,7 % ! Iar in medie, in Ontario, taxa de scolarizare a crescut cu 5,1 % ...


Ziarul ne spune cum universitatile in Rai sunt de stat : adica incaseaza banuti de la stat, din taxele populatiei . Asta pe langa banii incasati de la elevi, din taxa de scolarizare ...


Cum este posibil ca in tari cu economia la pamant, ( Grecia, Libia, Cuba, Argentina ) colegiul sa fie gratis sau in cea mai mare parte, subventionat de catre stat, iar in Canada nu e posibil ? Cu atat mai mult cu cat Canada e considerata cea mai buna economie din America de Nord ? Adica bani din taxe ar fi ...


Sau macar, de ce Canada nu poate stopa cresterea taxei de scolarizare in fiecare an ? In calitate de " the best economy " , desigur ...


In conditiile astea, scolile sunt fabrici de facut bani ... De fapt, sunt cea mai mareata afacere din Rai, ce amai profitabila : mai ales cand aduci imigranti supracalificati, pe carora nu le recunosti studiile si le spui ca trebuie sa faca scoala canadiana daca vor un job mai bun ... Asta spunea ziarul indienilor.
   Acuma, sa vedem ce spune ziarul canadienilor, despre cresterea taxelor scolare : ciocu' mic si munceste ca sa poti plati scoala !


V-ati prins : nu taxele sunt nejustificat de mari, ci ... tu esti lenes plangacios, care nu vrea sa munceasca ! Ia-ti un job de vara, un part-time, si plateste-ti studiile ! Nu conteaza ca sunt nejustificat de scumpe : conteaza ca tu sa platesti !


De ce sa muncesti in timp ce mergi la scoala ? Si acuma intervine bla-bla-ul spalarii pe creier : munca e o mare oportunitate de a-ti face prieteni si de a castiga experienta in munca. No shit ? ! Si daca nu muncesc, n-as putea sa-mi fac prieteni la colegiul in care invat, de exemplu ? Chiar credeti ca as sta incuiata in turnul de fildes ( noroc cu jobul ca ma salveaza de mine insami ) ?
    Chiar credeti ca veti castiga experienta in munca ? In ce fel de munca ? De servit hamburgeri la Mc'Donalds ? De spalat pe jos prin mall-uri ? De facut pe casierita prin magazine ? Ca doar e limpede si evident ca nimeni nu angajeaza un student la colegiu, intr-un job pe viitoarea lui meserie ( in conditiile in care geme piata de absolventi fara joburi ). Si daca fac joburi de supravietuire ca sa imi pot plati taxa la universitate .... la ce anume o sa-mi foloseasca experienta de vanzatoare de hamburgeri, cand voi dori sa ma angajez ca asistenta medicala dupa ce termin colegiul ? N-am nici o indoiala ca cei de la H.R. o sa cada in coor de admiratie fara de experienta mea de munca ....


 Dar sa vedem ce spun tinerii absolventi despre joburi : intotdeauna sunt joburi, dar nu joburi bune ...


Statistica pe 2011 ne spune ca 14,8 % din tineretul intre 15 - 25 de ani n-are joburi. Desi suna rau ....e de bine, daca vom compara cu anul trecut, cand rata de ne-angajare era de 18,1 % in Toronto. Da, Toronto are cea mai mare rata din Canada, de ne-angajare a tinerilor !


Ce spun tinerii canadieni, proaspat absolveti de scoli cu taxe uriase ? Ca e foarte greu sa-ti gasesti job pe meseria ta, si ca ... se vor angaja ca muncitori la banda, in fabrica ( astia sunt platiti cu minimum pe economie simuncesc ca sclavii ). Si mai spun ca foarte multi prieteni de-ai lor isi pot lua joburi, insa foarte rar, vor gasi jobul pe care il cauta ( pe meseria pentru care au facut scoala ).


Si atunci se ridica intrebarea de bun simt : DE CE sa mai platesc zeci de mii de dolari ( pe care ii imprumutam de la banca , cu dobanda ),daca dupa absolvire, tot nu gasim job ? Si mai rau, ne trezim intr-un ocean de oameni .... toti cu diplome de studii de colegiu ? Adica diploma pentru care am invatat atat si pentru care m-am bagat dator la banca .... nu mai valoreaza nimic ! " Ceva" capata valoare, doar atunci cand este rar : dar cand e intalnit la tot pasul .... se devalorizeaza rapid.
   Da, daca mi-as putea folosi diploma.... ar merita oarecum. Insa cum toti au diploma respectiva si toti cauta acelasi job .... castiga ala care are pilele mai mari ( am mai discutat pe blog despre pilele din Rai ). Si atunci se pune problema invers : daca am pilele necesare, atunci da, mi se merita sa fac colegiul respectiv, pentru ca am garantia ca dupa absolvire, voi gasi jobul.
    Dar daca n-am pilele .... e loterie curata .... pierdere aproape sigura ....
Referitor la subiect, un filmulet netradus, care merita vazut : vorbeste atat de rar si de clar in engleza, incat pana si urechea mea l-a priceput.
http://www.youtube.com/watch?v=VpZtX32sKVE&feature=player_embedded

No comments: