Doctor Yourself

Saturday, October 1, 2011

Grand Canyon - 2

                                          Tot la Eagle Point, se putea vizita , la doi pasi, satul indian.


Care sat, s-a dovedit a fi o teapa. Nu era nici un sat, nici macar simulacru de sat, ci o " expozitie" cu niste colibe specifice fiecarui trib de indieni din zona , si ... atat. Nici macar muzeu nu se putea numi .... Ramane sa ne dam seama unde's indienii aia adevarati, despre are scria in brosura ca ii intalnim in sat ....


Prima cladire era " biserica" , pastrata pentru scopuri ceremoniale, in care se rugau "creatorului ". Incap in ea, intre 4-6 oameni, care vin acolo sa-si curete mintea, spiritul si trupul. In mijlocul bisericii, incalzeau niste pietre mici, intr-un cuptor de lut, peste care turnau apa si faceau abur. Nu ne spune si la ce foloseau "sauna" ...


Urmatoarea casuta e facuta din trunchiuri de ienupar si de obicei sunt mari, ca sa adaposteasca intreaga familie. Erau folosite pe post de case de vindecare, in special de femei.


Havasupai e coliba din poza, in diferite stadii de constructie : e cea mai profunda conectie cu spiritul lumii, pentru tribul Havasupai. Ramurile de plopi sunt folositi drept schelet, si apoi sunt acoperiti cu lut. Frunzele de banana Yucca, vin sa securizeze scheletul de plopi.


                                                                         in interior :


   Tipi ! Tipi eun cort pentru viata nomada. era facut din piele de buffalo ( bizon ? taur ? ) . Forma conica reflecta perfectiunea formelor naturii . forma conica are o gaura in varf, car epermite fumului sa iasa ( faceau focul in mijloc ). De asemenea, permite rugaciunilor, sa treaca in drum spre Sipirtul Lumii .Hopi : casa e facuta din pietre legate intre ele cu lut. Casa permitea sa fie dezasamblata si extinsa, la nevoie.


                                  La iesirea din "sat ", indienii ne cantau si dansau traditional.
No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.