Doctor Yourself

Tuesday, July 12, 2011

First Nations- part 3

Compania Eska vinde apa imbuteliata. Si s-au gandit ei, sa faca o reclama, in care au folosit imaginea ridiculizata si umilitoare, a indienilor first nations ( algonquin ) . Aici vedeti scandalul cu reclama si poze din ea http://www.youtube.com/watch?v=LSggKIAShbMReclama consta in niste actori imbracati dubios ca niste nativi si care arunca o sageata catre un alb care amesteca suc de portocale cu apa Eska : pe motiv ca ei pazesc puritatea apei Eska , de 8.000 ani.
                                    De buna seama ca seful nativilor a reactionat la bataia de joc.


Care sef spune ca nativii sunt prezentati in reclama, ca fiind primitivi si sunt ridiculizatisi caricaturizati. In special cei care traiesc in Algonquin.


    Cu atat mai frustrant este, cu cat in cultura algonquin, femeile sunt considerate protectoarele apei ...


Reprezentantii companiei o dau din lac in putz : cica reclama descrie in general nativii, si nu un anume trib ...  De parca nu ar fi priceput ca reclama lui, umileste toate triburile de first nations ....
     Seful nativilor spune ca resursele de apa din zona tribului Algonquin , sunt exploatate de companie, fara sa li se fi cerut permisiunea ( ca doar sunt primitivi, nu ? ) si fara sa li se fi acordat vreo compensatie financiara. Si cireasa de pe tort ... acuma le-au folosit si imaginea, umilindu-i.
Indienii au indemnat la boicotarea apei Eska : sa nu mai cumparam apa, pana nu vor retrage reclama jignitoare ( constat ca nu mai exista deja pe nicaieri ). 


2 comments:

 1. Am vazut de curind un documentar, amuzant pe alocuri, facut de regizorul Neil Diamond (Cree Native), Reel Injun. Este un fel de road movie, cu frinturi de istorie a filmelor cu indieni la Hollywood. Mai exact, despre stereotipuri, cum au influentat ele imaginea celorlalti despre indieni si chiar a indienilor despre ei insisi. A fost premiat la festivaluri internationale de filme documentare.
  Nu credeam ca o sa il pot gasi, dar surpriza, este free pe CBC Documentaries/Passionate Eye:
  http://www.cbc.ca/documentaries/passionateeyeshowcase/video.html?ID=1454400439

  Tre sa suportati vreo 5 min de reclama la inceput.

  ReplyDelete
 2. Diana, multumiri pentru film ! O sa-i zic sotului sa se uite si sa mi-l povesteasca !

  ReplyDelete

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.