Doctor Yourself

Monday, May 23, 2011

Chirii

Azi o sa povestesc despre chiriile din Canada : blocurilede rent. Cu cateva exceptii, in care blocurile sunt de lux ( gen Minto ) si cu chirii pe masura, restul sunt... ca blocurile comuniste din Romania, unele chiar mai rau ( gen confort 2 ). Atata doar ca au imaginea bine intretinuta, spre deosebire de blocurile comuniste. Cam asta ar fi singura diferenta. Si intregul bloc apartine unuia sau mai multor proprietari ... insa blocul este adiminstrat de o firma. Ca la hotel ....si arata ca un hotel .
   Asa arata pe dinafara un bloc de rent : alea din downtown sunt mai ingrijite .


In fata blocurilor derent, e plantat un panou, care spune ce fel de apartamente sunt libere in bloc .


Asa arata holul unui bloc ingrijit si scump din downtown . In general, blocurile nu prea au salita asta ....se trece direct pe coridor, ca la blocurile comuniste.


                                          Si asa arata pe coridoare , in acelasi bloc scump :


                                 Si asa arata pe coridoare, intr-un bloc fara pretentii si mai ieftin :


Apartamentele se numara incepand cu primul nivel ; parterul e considerat nivelul 1 . Marimea lor e la fel cu blocurile comuniste confort 1 , dar cele mai multe sunt confort 2 . Mici si inghesuite. In special garsoonierele.
 Asa arata bucataria unei garsoniere ( aragazul are spirale in loc de plita, si e electric ) : va garantez ca la blocurile ceausiste confort 2, bucataria e mai mare.


 Asa arata bucataria unui apartament cu 1 bedroom : ceva mai spatioasa. Cat bucataria unui bloc confort 1 ceausist.

   Primul soc in apartamentele astea, este .... lipsa oricarei surse de iluminat, in sufragerie ! Nimic in tavan ! Dar aveti bec in tavan la ... dormitor !

Si atunci, merge imigrantul si isi cumpara faimoasa lampa cu picior inalt, supranumita si " lampa imigrantului " , pe care o pune intr-un colt de sufragerie, ca sa nu-si bage degetele in ochi, cand se lasa intunericul ! De regula e nevoie de mai multe lampi intr-o camera ( din cauza ca iluminarea se face din tavan )


Socul vine cand inchiriezi o garsoniera si o sa patiti cum am patit si eu cand am venit in Canada : o sa sunati la administratie sa-i intrebati de ce nu aveti lumina in camera ! !
    Se intelege ca aveti o singura camera, in care NU EXISTA nici o sursa de iluminat ( blocurile care au becuri in tavan sunt extrem de rare aici ). Daaaar, aveti bec in tavan .... in baie , bucatarie si pe hol !

Acuma ca am rezolvat-o cu iluminatul, trecem la problema urmatoare : geamurile nu se pot deschide ! Deloc.
Se deschide un singur gemulet, exact atat cat sa scoti capul, si asta e TOT. Apartamentele au la sufragerie o usa care da pe balcon, si care se poate deschide.
    Insa, daca nu ai balcon, ai incurcat-o : nu ai cum sa aerisesti. Noi punem un ventilator in gemuletul din baie, si alt ventilator in gemuletul din camera : unul treage aerul, altul impinge, si asa ne chinuim sa circulam aerul , ca sa putem aerisi cumva.
     Poze cu faimosul gemulet, ca sa aveti o idee despre marimea lui. Ignorati jegul de pe geamuri ( vin ratonii in fiecare zi si de cateva ori pe noapte si patineaza cu labutele pe sticla, dupa care se freaca si cu blana ). In alte garsoniere geamurile pot fi mai lungi, insa nu va amagiti : nu se pot deschide decat tot atat cat geamul asta !


Aveti aici poza cu geamurile din sufrageria de la un apartament cu 1 bedroom ( 1 sufragerie + ! dormitor )


Urmatoarea problema ar fi ....dulapurile. Sau lipsa lor. Sunt incastrate in perete : mici, inguste si fara rafturi ( ti le contruiesti singur, si cand te muti iti iei rafturile cu tine, ca dulapurile au aceleasi dimensiuni, in marea majoritate a blocurilor ).
   Asa arata dulapul din  dormitorul apartamentului cu 1 bedroom ( sufregeriile n-au dulapuri ), ca sa aveti idee despre marime.  Exista doar o mica debara incastrata in peretele din hol ).


In cazul garsonierelor, exista doua dulapioare minuscule, cum se vad in poza asta : chestiile alea acoperite cu jaluzele sunt dulapurile !


Dupa asta, urmeaza socul cu masina de spalat : nu ai voie sa detii in apartament masina de spalat, ca asa zice legea. Motiv pentru care.... la fiecare bloc, exista la subsol, spalatorie publica : trebuie sa manance si gura canadienilor ....  ... Cu cateva masini de spalat si catev amasini de uscat, care functioneaza cu fise, pentru fiecare incarcare si de spalat tot nu spala ca lumea ( blugii si hainele mai groase, trebuiesc spalate inca o data cu mana, dupa ce le scoti din masinile lor ). Da, masinile de spalat europene, sunt un lux la care visam cu totii : pentru ca intr-adevar .... spala rufelele !
Asa arata o spalatorie la un bloc mic de 4 etaje :


So cu toate mizeriile astea, chiriile continua sa creasca de la an la an. Avem aici  un tabel orientativ :


                                                      Daaar, avem blocuri ... originale :  6 comments:

 1. Da' de ce n-ai voie să deţii maşină de spălat?! Wtf?! N-am mai auzit de-aşa ceva.
  Sau e măsura doar pentru cei de stau la bloc ca să nu facă gălăgie sau...?!

  ReplyDelete
 2. Nu, nu e vorba de galagie. Explicatia oficiala este sa .. nu inunzi vecinii cand dai drumul al apa din masina de spalat.
  Dar cand faci baie in cada si dai drumul la apa, nu inunzi vecinii ? Ca e cam acelasi volum de apa ...

  Legea interzice sa detii masini de spalat in blocurile de rent. Vor si canadienii sa traga un ban in plus, de pe spatele imigrantilor. Imigrantii nu sunt decat o sursa de venituri pentru ei ...

  ReplyDelete
 3. La mine la bloc s-a scumpit spalatul. Acum e $3 pentru un spalat si $2 pentru uscat. Nu e destul ca trebuie sa folosesc masinile pline de mizerii.

  Cel putin a venit vara...

  ReplyDelete
 4. Trebuie sa spunem ca atat costa pentru o incarcare in masina ! Si nu se pot amesteca hainele albe cu cele colorate ...

  ReplyDelete
 5. De fapt, masina de spalat e pentru inmuiat rufele. Daca sunt un pic mai murdare (deh,piticii mei se joaca in noroi) trebuie sa le mai spal inca odata cu mana.
  Cristina

  ReplyDelete
 6. Daca nu vreti un trai ca la bloc, cumparati-va casa. Va luati masini de spalat de tip european (nu pe sistem de centrifugare cum sunt cele de la blocuri)si rezolvati problema cu locuitul cu chirie si spalatul rufelor in comun. De regula, romanii din Canada stau la bloc 2-3 ani, dupa care, majoritatea isi cumpara case prin mortgage. Vrei viata independenta, gradina in care sa-ti cultivi singur zarzavaturile, mai mult spatiu locativ, iti cumperi casa, daca nu, stai si te vaiti ca e viata naspa in Canada.

  ReplyDelete

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.