Doctor Yourself

Wednesday, April 20, 2011

Expensive

Ca totul e scump in Rai, mult mai scump decat in SUA, o stim cu totii. ziarul zice ca e mai scump in Canada cu cel putin 20 % ( nu vreti sa stiti cat inseamna cel mai mult... ) :


 Un mic exemplu, la pantofi : sunt cu 48 % mai scumpi in Canada decat in USA ! Culmea, ca ei sunt produsi, importati din ... SUA !


           Iar Asociatia Consumatorilor din Canada spune ca, canadienii sunt ....extorcati de bani :


Acuma, explicatiile care ne sunt servite sunt variate . De la faptul ca din SUa pana in Canada e drum lung, si asta se reflecta in pretul de raft : si atunci cum se face ca la o ora de condus de granita, preturile sunt cu 50 % mai mari ? Cat costa sa conduci o ora un TIR cu marfa ? Nici macar nu se va reflecta in pretul final ....
  Mai mult, cu cat dolarul canadian se intareste ( si in ultima vreme asta se intampla ), cu atat diferenta de pret este mai mare intre cele doua state. Marfa devine exorbitant de scumpa in Rai si in continuare preturile continua sa creasca, mai ales la mancare.


Urmarea fireasca ?  Canadienii dau navala in SUA, sa-si cumpere de toate . Ca sunt preturile mult mai mici ( si salariile americanilor mult mai mari ... ).


Acuma, nu cadeti in extrem cealalta si sa va inchipuiti ca in Raiul s-a mutat in ... SUA ! Nu ! American Dream e tot ... made in China !
Va mai amintiti de povestea amicului meu din SUA, care credea in american dream ? http://filosofiepebordura.blogspot.com/2011/01/sky-is-limit.html   Ei bine, in buna parte s-a intamplat din cauza ca nu isi permitea sa plateasca aia 50 % partea lui de spitalizare ( jumate jumate cu asigurarile ) si vizite  peste vizite la doctori, analize peste analize ... dupa 2 zile de spitalizare, o tomografie si vreo 5 vizite la specialisti, imi spunea ca e nevoit sa intre in banii pusi deoparte pentru batranete, ca sa-si plateasca facturile URIASE de la doctori. Si ca nu isi permite mai multe investigatii, desi avea un job bine platit.
      Ei bine, se stie ca in SUa nu exista sistem de asigurare medicala de stat : pur si simplu nu ai acces in sistemul medical, daca n-ai bani. Cat despre cat si cum te asigura ( sau iti resping cererea sau refuza sa plateasca ) companiile private de asigurari, a povestit Moore in  " Siko "  http://topdocumentaryfilms.com/sicko/ 
    Da, in SUa salariile sunt mai mari, preturile mult mai mici, dar ... mori pe marginea drumului ,cautand american dream, cum a patit amicul meu ....

No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.