Doctor Yourself

Sunday, March 27, 2011

Romania Modificata Genetic

A mai cazut un mit : cel al mancarii naturale , din Romania ....  Cu multumiri amicului de aici, care mi-a dat ideea sa caut pe Google semintele GMO din Romania  http://acidcarbonic.blogspot.com/2011/03/o-chestie-cu-uleiuri.html?showComment=1300826639465#c7748995812352533618

 Cu ceva vreme in urma, vazusem un documentar pe net , filmat si in romania in 2004 -2005 ( We feed the world), despre semintele hibride : era un nene care conducea un mare concern ( Pionier parca ) si care se referea strict la Romania. Rezumatul in limba romana, aici http://www.newspad.ro/CODUL-LUI-PIONEER,124561.html
Povestea ca majoritatea cultivatorilor din Romania, cumpara seminte hibride de la ei, pentru ca obtin productii mari. Si ca nu mai exista rosii, vinete si ardei naturale, cu exceptia taranului care si-a salvat seminte an de an, in curtea casei lui.
   Dadea exemplu vinetele : dupa 90, vinetele din pietele de tarani din romania, sunt toate mari, frumoase, cu seminte putine si subtiri ( adica GMO, din semintele lor ). Cine a mancat vinete pe vremea lui Ceausescu stie ( si el arata o vanata natrala ) ca sunt mici si scofalcite, cu seminte multe si tari, iar gustul este mult mai bun ...
    Omul avea perfecta dreptate : dupa '90, eu n-am mai mancat vinete adevarate in Romania ...

Daca dam o cautare pe Google ....surprize, surprize !  Gasim .... Monsanto in Romania, care isi vinde cu spor semintele http://www.monsanto.ro/despre_noi/istoric.asp  Cei de la Monsanto afirma ca sunt in Romania inca din ... 1975 ! Ar fi interesant de aflat ce afaceri avea monsanto cu Ceausescu , insa nu ni se spune . Ne spune doar cum in 96-97 Monsanto cumpara mai multe ( CATE ? ) companii producatoare de seminte, si incepe sa-si vanda propriile seminte GMO : porumb, floarea-soarelui si soia.
   Dupa care, incepe sa produca seminte GMO in Romania .... si produce atat de mult, incat Romania devine exportator de seminte GMO ! Le exporta si vinde sub marca " Dekalb" .
       Citez :   " În România, Monsanto îşi deschide porţile în 1975, când a fost inaugurat prima reprezentanţă tehnică din România. În 1996, se deschide prima sucursală Monsanto în România. Compania începe să fie prezentă ca entitate locală. Vânzările de Guardian, Harness şi Guardian extra cresc foarte mult."

Tot cu Goggle ii gasim si pe cei de la Pioneer, din documentarul de care vorbeam  http://public.pioneer.com/portal/site/Public/?locale=ro_RO  
Nu, nu va bucurati ca pe sait la pioneer scrie doar seminte de floarea soarelui, soia si grau ! Sunt mult mai multe ! Vand in Romania si seminte de legume !
  
Sa cautam mai departe pe web, despre semintele GMO de floarea -soarelui, de exemplu. Zice revista " Ferma"  http://www.revista-ferma.ro/articole-agronomie/Pioneer-Farmers-Club.html  cum Pioneer a infiintat clubul fermierilor, program prin care cumparatorii romani de seminte sunt fidelizati.
   Si acuma vine informatia soc, direct de laPioneer , citez :
"Ca exemplu, din 2,3 milioane ha cultivate cu floarea soarelui, numai 800 de mii sunt cultivate cu sămânţă hibridă de calitate, restul fiind cu sămânţa pe care fermierii o păstrează din recoltă peste iarnă în spaţii inadecvate. Aşa se explică media mică la nivel naţional la producţia pe hectar."
   Asta inseamna, matematic, ca O TREIME din recolta de floarea-soarelui din Romania, este samanta GMO de la Pioneer. Asta, fara sa putem calcula si semintele GMO de la Monsanto, pentru ca aia nu ne raporteaza nimic.
     Ce rezulta de aici ? Ca uleiul de floarea-soarelui pe care romanii il consuma, este GMO : 1 sticla de ulei din 3 este GMO . Dar, cum semintele sunt amestecate, rezulta, mai aproape de adevar , ca O TREIME din fiecare sticla de ulei din Romania, este modificata genetic. Sa aveti pofta ! !

 La fel puteti incerca sa faceti cercetari referitoare la graul GMO din Romania, sau la alte culturi. Uitati-va la We feed the world, il gasiti pe Google Video ! Daca veti cauta mai bine, il veti gasi si cu subtitrare pe saituri sau bloguri ( eu asa l-am vazut ).
   Acum, sa vedem ce spune presa romaneasca  http://www.adevarul.es/stiri/actualitate/spania-romania-aparatoarele-culturilor-transgenice-ue   Ne spune cum UE, a lasat la latitudinea fiecarei tari daca adopta sau nu GMO. Si bineinteles ca Romania ( si Spania ), a sarit cu amandoua mainile : cadrul legislativ l-a adoptat cu putina vreme in urma. Culturi avem demult ...
   DE CE inca mancarea e gustoasa in Romania, chiar daca in mare parte ea este GMO ?  Pentru ca este cultivata natural : fara hormoni de crestere, fara cultivare hidroponica, fara iradiere, fara alte mizerii.

Formula As ne ofera un interviu cu Silvia Strajeru, directoarea bancii de seminte din Suceava, care povesteste lucruri interesante, despre cum au disparut semintele naturale, din culturile taranilor ... http://www.formula-as.ro/2008/824/spectator-38/dr-biolog-silvia-strajeru-o-comoara-salvata-semintele-taranesti-9756

Am sa citez chestiile relevante :

---  "Chiar atunci cand provin din Vidra sau din alte sate din jurul Bucurestiului, rosiile de astazi sunt la fel de fade si de "cauciucate" ca acelea provenite din import, pentru simplul motiv ca semintele romanesti au fost inlocuite cu seminte mai ieftine si mai "productive" aduse din Occident. Situatia e similara la fasole, la varza, la ardei, la morcovi, la usturoi sau la ceapa. Legumele romanesti, traditionale, au fost tradate pentru "inlocuitori" de import. La fel s-a intamplat cu piata de seminte de porumb, grau, secara, mazare, bob etc., unde soiurile autohtone au ramas doar in amintirea producatorilor."

--- " Din pacate, mai ales in cazul legumelor, eroziunea genetica a actionat foarte violent, taranii din zonele producatoare nerezistand pe piata cu semintele lor traditionale."

--- Care sunt cele mai mari pierderi de soiuri de cereale, fructe si mai ales legume romanesti?
 Pierderi s-au inregistrat la absolut toate speciile vegetale. Ritmul este alarmant. Dintre plantele textile, inul s-a pierdut in totalitate.
Tipurile pure de porumb local, Cincantin, Hanganesc, Moldovenesc, Lapusneac, au disparut, de asemenea.
In ceea ce priveste cartoful, situatia este mult mai ingrijoratoare, identificandu-se numai 7 populatii locale in Bucovina si 3 in Muntii Apuseni, din zeci de populatii inregistrate in urma cu 10-20 de ani. Pierderi uriase sunt si la fasole: pana nu demult, in Romania, in special in Maramures, Satu Mare si Bucovina, se cultivau peste 100 de populatii locale de fasole, fiecare familie taraneasca semanand peste 20 de forme diferite. In 2008, am reusit sa colectam doar 13 varietati, din zona Maramuresului! Celelalte 87 probabil s-au pierdut.

--- "In politica agricola a Romaniei este ultimul moment in care se pot lua masuri pentru protejarea patrimoniului de seminte taranesti traditionale"Astazi e un lux sa gasesti pe piata produse de la tarani, cultivate traditional"

Later Edit : cei de la Pioneer folosesc "hibrizi" ca echivalent pentru "hi-breed" din engleza. Pentru ca GMO sperie mai ales romanii... dar "hibrid" suna natural, safe. Acuma, sa nu ne imaginam ca hibrizi , inseamna la ei metoda aia de hibridizare batraneasca, pe care o stim noi. NU. 
   Daca ne uitam pe situl Pioneer, vedem ca high breed, in cazul porumbului, inseamna ca luam planta naturala, ii adaugam gene de bacterie, si gata .... hibridul . Adica GMO ! La fel spun pe sait ca baga genele de bacterie si in celelalte culturi. Ar fi o naivitate sa ne imaginam ca vine in Romania un concern american recunoscut ca vinde GMO, dar in Romania o sa ne vanda ... plante naturale. Pentru ca suntem romani, si au grija de noi, sa nu care cumva sa tusim, daca mancam GMO...
http://www.pioneer.com/home/site/us/products/inoculants/  
Exact aceeasi metoda, ( porumb + aceeasi bacterie ) folosesc si canadienii in a obtine porumb GMO  http://www.omafra.gov.on.ca/english/crops/facts/info_buchneri.htm


Pioneer Farmer's Club

12345
Agronomie,13 Jan 2011 - 15:00,0 comentarii
Echipa Pionner Hi-Bred România (de la stânga la dreapta): Jean Ionescu - director ...
O formă de încurajare şi fidelizare a fermierilor
În zi de sărbătoare naţională, compania Pioneer Hi-Bred a lansat, la Moeciu, un concept nou pentru fermierii români: Pioneer Farmer's Club. Într-un cadru natural de excepţie, timp de două zile, cei peste 130 de fermieri veniţi aici din toată ţara au aflat planurile de viitor ale companiei atât în ceea ce priveşte noile produse şi servicii pe care le va lansa în 2011, cât şi programul de fidelizare intitulat Clubul fermierilor.
Cu această ocazie, compania a lansat catalogul de produse pentru 2011, cu noutăţile absolute pentru cele două produse pentru care este lider naţional, porumb şi floarea soarelui, dar şi pentru rapiţă, cultură la care, după doar trei ani de promovare, s-au poziţionat pe locul doi.
La eveniment au participat fermieri din toate ariile de vânzare ale companiei, de diferite mărimi (suprafeţe lucrate) şi indiferent de tipul de cultură, dealeri şi distribuitori ai produselor Pioneer.

Conceptul Pioneer Farmer's Club
Am putea spune că Pioneer trece printr-o nouă etapă de identitate şi de poziţionare pe piaţă, deoarece în acest moment a anunţat şi modificarea sloganului companiei. „Sloganul care a însoţit atâţia ani compania, va fi înlocuită de anul viitor cu un concept nou care va fi păstrat în limba engleză (ştiinţa care are menirea de a aduce succesul).
Prin acest slogan ne readucem aminte de începuturile companiei, încă de la 1927, când a început ameliorarea porumbului şi dezvoltarea băncii de gene pe care o amplificăm an de an" a declarat Maria Cîrja (foto), director tehnic şi marketing în cadrul companiei.
Proiectul Pioneer Farmer's Club există de multă vreme în SUA, iar acum a trecut oceanul şi a fost adoptat de câteva dintre ţările din vestul Europei, printre care şi Germania, unde este cunoscut sub sintagma de „Pioneer Business Club”, fiind dedicat mai mult distribuitorilor şi vânzătorilor de produse Pioneer.
România este prima ţară din Europa de Est care preia şi dezvoltă acest concept. „L-am intitulat Pioneer Farmer's Club, pentru că vrem ca membrii acestui club să fie fermierii, ei fiind cei care să bucură de produsele noastre şi de rezultate. Distribuitorii şi dealerii vor fi prezenţi ca membri de onoare”, a adăugat Maria Cîrja.

Accesarea programului
Orice fermier care achiziţionează produse Pioneer poate deveni membru al acestui club elitist. Cu alte cuvinte, compania doreşte să îşi fidelizeze cei peste 70 de mii de cumpărători de produse şi să atragă şi agricultori care nu folosesc sămânţa hibridă.
Calitatea de membru se poate dobândi la sfârşitul lunii aprilie 2011, când se va fi încheiat înregistrarea comenzilor de seminţe pentru anul agricol 2011, cel puţin pentru porumb şi floarea soarelui. Cine nu va reuşi să devină membru până la atunci, are această posibilitate în lunile august sau septembrie, când vor achiziţiona sămânţa de rapiţă.
„Vrem ca acest club să devină cea mai mare asociere în domeniul agrar. Propunem un program destinat fermierilor activi. Va fi o platformă comună cu beneficii pentru fermieri şi pentru dezvoltarea companiei, deoarece vrem să ne dezvoltăm împreună cu fermierii beneficiari ai tehnologiei noastre”, a declarat Maria Cîrja.
Calificarea membrilor se va face începând cu ianuarie 2011, în funcţie de cantitatea de sămânţă contractată pentru 2011 (floare şi porumb - aprilie 2011, rapiţă - septembrie 2011), dar şi în funcţie de continuitatea şi stabilitatea în relaţia comercială cu Pioneer în ultimii 5 ani.
Programul Pioneer Farmer's Club are concepute patru categorii de membri cu avantaje diferite: platinum, gold, silver şi parteneri (dealerii).
Odată înscris, fermierul va avea un user şi a o parolă personalizate cu care va avea acces la platforma virtuală web a clubului, unde găseşte informaţii despre produse, evenimente ale companiei etc. La înscriere, fermierii vor primi un card de membru personalizat. Trimestrial se va edita un ziar, distribuit atât electronic cât şi prin poştă, la domiciliul fermierului.

Cel puţin 325 fermieri de top
Compania şi-a propus ca din întreg publicul căruia i se adresează, pe parcursul anului 2011, Pioneer Farmer's Club să deţină cel puţin 25 membri platinum (fermieri care lucrează cel puţin cinci mii de ha), 100 membri gold (cel puţin 15 mii ha) şi peste 200 membri silver (cel puţin o mie de ha). „Va fi un club al fermierilor de top, care folosesc tehnologie şi care fac reale investiţii în dezvoltarea agriculturii.
Ca exemplu, din 2,3 milioane ha cultivate cu floarea soarelui, numai 800 de mii sunt cultivate cu sămânţă hibridă de calitate, restul fiind cu sămânţa pe care fermierii o păstrează din recoltă peste iarnă în spaţii inadecvate. Aşa se explică media mică la nivel naţional la producţia pe hectar.
În acest moment ponderea între nivelul de folosire de sămânţă hibridă şi sămânţa "salvată din producţie" este de 45 la 55%. Dorim să îi încurajăm pe cei care se află în a doua categorie să înceapă să folosească sămânţă de calitate pentru a vedea beneficiul economic pe care îl pot obţine. Media de producţie naţională la ha pentru porumb a fost de 4,2 tone, iar în ultimii 10 ani nu s-a depăşit 3,5 tone.
Trebuie remarcată diferenţa până la performanţa unui hibrid care poate aduce o recoltă de 10 tone”, a concluzionat Maria Cîrja.
De asemenea, reprezentanţii Pioneer urmăresc ca prin acest program „să ajutăm fermierii care astăzi au 200-300 de hectare, să devină în zece ani fermieri care lucrează 2-3 mii de hectare", a completat Jean Ionescu, director vânzări România Sud.

Hibrizi la fel de performanţi şi în 2011
Din 2002 până în prezent compania a investit în cercetare peste 700 milioane de dolari, ceea ce însemna, până nu de mult, doar un singur ciclu de şapte ani de ameliorare a unui hibrid.
Cercetările companiei au făcut ca această perioadă să fie scurtată la 3 ani datorită câtorva acţiuni: pepiniere de iarnă, obţinerea de haploizi dubli, selecţia seminţelor asistată cu laser, folosirea de markeri moleculari, precizie fenotipică.
În Europa de Est, compania Pioneer are peste 250 de agronomi angajaţi în procesul de producţie a sămânţei de calitate în loturi demonstrative din toată lumea, iar în România sunt peste 400 de astfel de loturi.
Între ţările Europei de Est, în România Pioneer este lider de piaţă cu 35% la porumb, 49% la floarea soarelui, iar la rapiţă se află pe locul doi, cu 20%.
Cei mai vânduţi şi productivi hibrizi, în funcţie de categorie sunt: la porumb: A24, Ribera, Florencia, PN 12, D81, Y12; la floarea soarelui: E83, E 71, A 83, A89, A90. Pioneer lansează hibrizi adaptaţi fiecărei zone de cultivare, fiecare produs fiind scos pe piaţă numai dacă este superior produsului anterior.
Astfel pentru anul agricol, 2011 compania anunţă ca noutăţi: la porumb P9025 FAO 300, P9578 FAO 350, P9494 FAO 350, la floarea soarelui PR64F50, PR64F66, P64LE19 şi P64LE20, iar pentru rapiţă, PR46W22, PR46W29 şi PR46W30.

BENEFICII NENUMĂRATE, DAR ŞI PERSONALIZATE
Fiecare fermier care va avea calitatea de membru al Pioneer Farmer's Club va avea următoarele avantaje generale: preţuri speciale, mai ales la genetica nouă; acces la întâlnirile regionale ale clubului, la informaţii specializate, la portalul web; condiţii financiare speciale; întâlniri cu oficiali locali sau guvernamentali şi cu specialişti străini; traininguri de management; comunicare permanentă.
În afara acestor beneficii generale pentru toţi membrii, în funcţie de categorie, mai există beneficii personalizate:
platinum: gratuit 25 de saci din genetică nouă, participarea la evenimentul VIP în prezenţa familiei Regale din aprilie 2011, o croazieră pe Marea Neagră în iulie 2011, întâlnirea cu toţi membrii clubului la Târgu Mureş, noiembrie 2011, o staţie meteo cu softul adecvat;
gold: gratuit 10 saci din genetică nouă, un weekend gratuit la Marea Neagră, participarea la concursul de veliere şi o cină lipovenească, în iunie 2011;
silver: gratuit 5 saci din genetică nouă, un weekend la Poiana Braşov sau Azuga în ianuarie 2012.
Încadrarea într-o categorie sau alta este dată de numărul de saci de seminţe comandaţi, indiferent de tipul de produse: Platinum - minim 500 de saci de seminţe; Gold - minim 250 de saci de seminţe; Silver - minim 100 saci de seminţe.
Astfel, dacă un fermier va comanda 200 de saci de porumb sau de floare va deveni membru silver, dar dacă până la sfârşitul anului va mai comanda încă 50 de saci de rapiţă va fi trecut în categoria gold.

11 comments:

 1. Viitor de aur ne asteapta. Daca mai luam in considerare si radiatiile made in Japan, atunci totul e... de milioane. Ca doar acum o saptamina anuntau ca un nor radioactiv ajunsese deasupra Frantei, si, conform, kktului oficial, nu era nociv pt. "uameni", continea doar niste microparticule inofensive. Intre timp, in Japonia si unele localitati din Rusia deja au cazut ploi radioactive. Si nici SUA nu sint scutite, bineinteles. Ca doar nu sint prosti sa spuna adevarul, "oilor", cind dracu' l-au spus ultima data? Sa fim seriosi...

  Lucisfera

  ReplyDelete
 2. Asa se intampla cand niste analfabeti proprietaride pamanturi, decid soarta unei tari : daca vor cumpara seminte GMO sau nu, daca voteaza pe cel care le da 1 gk de ulei sau nu .
  Traim intr-o lume de retarzi, in care ei fac regulile si ei decid : pentru ca sunt multi. Si pentru ca celor din varful piramidei le convine ...cele mai mari investitii, se fac in mentinerea starii de prostie.

  ReplyDelete
 3. E normal ce se intampla. NU comentam in numar de milioane, suntem decapitati in miliarde. PE vremuri ridicam securea, acum plecam capu' si ridicam curu'. Ne meritam soarta. Sa traim bine...

  ReplyDelete
 4. Era sa uit...Fericiti cei saraci cu duhul. Mai bine ma nasteam prost irecuperabil si dormeam linistit noaptea cu gandul la vreo diva de la teve pe care daca's prinde-o...ce i-as face.Normal...doar ma vad mare macho de Berceni! :)) Vise taica... Asta e crucea mea. Sa stiu si sa nu pot face nimic...si cel mai rau...sunt multi ca mine si tot nimic nu iese, ca doar daca faci mereu aceeasi greseala, ne asteptam la rezultate diferite. Tot prostie se numeste. Deci pana la urma, ma impac cu gandul ca sunt irecuperabil de prost. Plec spre teve...poate vad vreo bunaciune injectata cu silicon si imi vine vreo idee despre cum sa ajung la ea. Paine si circ doamnelor si domnilor.

  ReplyDelete
 5. Ma doare sufletul de ce se intampla acolo.
  Viitor de aur tara noastra are!
  Cred ca romanilor le-ar prinde bine sa traiasca macar un an drama emigrantului, ca sa realizeze de ce potential dispune tarisoara noastra si sa le vina (poate) mintea la cap.
  C.

  ReplyDelete
 6. Eu cred ca romanii realizeaza ce potential are tara. Doar ca accepta sa fie condusi de oameni care nu promoveaza interesele Romaniei.

  ReplyDelete
 7. Ce are hibridarea cu modificarea genetica???
  Voi cunoasteti diferenta dintre o samanta hibrida si una modificata genetic? Sau pentru dv. este acelasi lucru ;)?

  ReplyDelete
 8. uite aici dovada ca porumbul de la Pioneer e modificat genetic cu gene de bacterie http://www.pioneer.com/home/site/us/products/inoculants/

  exact aceeasi bacterie plus porumb, o folosesc si canadienii http://www.omafra.gov.on.ca/english/crops/facts/info_buchneri.htm

  Acuma, daca tu preferi sa iti imaginezi ca "hibridizare", la companiile americane inseamna incrucisare pe stil batranesc .... esti liber sa-ti inchipui. Realitatea insa arata cu totul altfel, daca faci o mica cercetare.
  ei numesc ' high breed ", adica folosesc "hibridizare" in romana, intelegend prin asta ca iau planta naturala, ii introduc gene de bacterii, etc, si rezulta .... hibridul. Adica GMO.

  http://www.feedmachinery.com/news/world/080909_01/

  ReplyDelete
  Replies
  1. sa le dam la muie si astora de la pioner cit si alora de la monsanto!!!!

   Delete
  2. Cam prea tarziu : raul e deja facut ...

   Delete
  3. daca nu esti de specialitate mai bine nu ai vorbi ,ce incrucisare pe stil batranesc stii tu ,inainte nu se incrucisa nimic ,erau alese doar elitele ele se incrucisau in mod natural sau nedirijata sa zicem si in ziua de azi specialistii incruciseaza 2 caractere diferite pentru a obtine insusirea dorita ,anumite rezistente si elemente superioare de productivitate ,mai bine te-ai informa si tu ce inseamna hibridare si organisme modificate genetic ,porumbul de care spui tu ca are gene de la o bacterie are o gena indusa de Bacilus turingiensis si nu face decat sa-i sporeasca rezistenta la unele lepidoptere pentru a nu mai folosi atatea insecticide ,NU MAI DEZINFORMA LUMEA ,CITESTE O CARTE SAU CARTI DESPRE ASA CEVA SI MEDITEAZA ,NU DA SFOARA IN TARA CA NEGHIOBUL ,hibridarea nu e aceiasi cu modificarea genetica !!!!!

   Delete

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.