Doctor Yourself

Wednesday, March 9, 2011

Mancare organica

Tipa aplaudacii cum ca exista mancare organica in Canada, si vai, dar nu te obliga nimeni sa mananci GMO. " Uita" insa sa spuna ca accesul la mancarea asa zis "organica" este prohibit, din urmatoarele motive :
--- pretul. E de 3-4 ori mai scump decat mancarea crappy. Si nu-ti  poti permite sa manaci doar organic, decat daca faci parte din clasa de mijloc, si nu e cazul majoritatii populatiei. Majoritatea mananca GMO, pentru ca nu au alternativa.
--- lipsa mancarii organice de pe piata. Daca vara mergi sute de km in weekend, ca sa cumperi o rosie de la fermieri, iarna nu exista alternativa. Chiar si asa, N-AI CUM sa cumperi toata mancarea de la fermieri, pentru ca nu acopera totul. Este pur si simplu imposibil sa conduci dintr-o parte in alta a provinciei ( adica a statului ), ca sa gasesti intr-un loc mere si in altul pere. Magazinele care vand asa zisa mancare organica, au extrem de putine sortimente, pentru ca totul este conservat : aia vand mancare procesata, conservata, ca asa e moda pe la canadieni. Abia intr-un colt gasesti doua rosii si trei mere sinistrate, ca lumea nu prea le are cu mancarea normala. Deci daca vrei sa manaci organic, dar neprocesat , este fizic imposibil.
--- mancarea organica, de fapt, arata tot de parca a fost crescuta la Cernobil si gustul este tot de plastic. N-are nici o legatura cu gustul mancarii naturale. Iar un om care a fost crescut o viata cu mancare naturala, poate face diferenta cand ii dai o pruna cat un mar ...  Sa nu ne furam singuri caciula. Varza e din aia cu frunze extrem de groase, ca din plastic. Ceapa cat pepenele : dar sunt lipite etichete pe fiecare, si scrie ca sunt certified organic !
 --- cum e posibil sa coexiste culturile de plante organice, cu cele GMO ? Ca bate vantul, trece albinuta si se contamineaza culturile : alea naturale devin hibride. Ce faci, interzici vecinilor sa mai cultive GMO, ca asa vrei tu  ?  Si apoi, de zeci de ani de cand se cultiva GMO in Canada, MAI POATE EXISTA planta nehibridata ?
Logic vorbind ...
--- Dovada ca mancarea organica nu este organica ( daca nu v-ati lamurit dupa aspect si dupa gust ), este faptul ca, uleiul de canola este vandut ca fiind .... organic ! Cum poate o planta aparuta prin inginerie genetica , sa fie organica ?  http://filosofiepebordura.blogspot.com/2011/01/canola-oil.html  Ca legea aia stufoasa, care guverneaza mancarea organica din Canada, zice ca organic inseamna fara GMO ... insa canola este o planta modificata genetic !


Si cu toate astea, imposibilul a devenit ... cu usurinta, posibil ! De ce ? Probabil pentru ca legile sunt contradictorii ?  Proiectul de lege care propunea etichetarea mancarii ca " no GMO " s-a respins. In consecinta, NO RULES for GMO LABELLING in Canada. ( pt ca si mancarea organica e tot mancare, deci.... nu suntem obligati sa fie NU fie GMO )  http://www.cbc.ca/news/background/genetics_modification/
"But there are no rules governing GMO labels for food products sold within Canada."

Am sa pun poze doveditoare, despre mancarea certified organica, cat de ne-natural arata ea : unde ati mai intalnit capsuna mai mare ca nuca ? D'a sunt certified organic, ca asa zic hartiile .... si voi trebuie sa credeti, daca asa va zic autoritatile, in ciuda a ceea ce vedeti cu ochii vostri ! 





Nu-i asa ca si in spatele blocului si la voi pe sant, tot la fel de mare creste papadia naturala, de nu te vezi din ea calare ?




Inteleg ca pentru unii oameni, realitatea nu conteaza, ci doar ce le spun autoritatile : ca mancarea e organica . 
Fermierii care cultiva "organic ", nu au voie sa salveze si sa foloseasca semintele salvate : ei trebuie sa ceara semintele de la banca de seminte. Ce garantie am ca semintele alea nu sunt GMO ? Ca judecand dupa ce rezulta din ele, sunt indraptatita sa intreb.... Cine si cum testeaza semintele alea ?  
   De ce nu are dreptul fermierul, sa cultive semintele lui proprii, dar pe care sa le duca la autoritatile care certifica mancarea organica, sa le ....testeze si daca sunt naturale, sa-i dea voie sa le foloseasca ? Daca am un soi mai bun de rosii naturale, de ce sa n-am voie sa-l folosesc ( ca nu obtin autorizatia de certified organic, decat pe semintele LOR ) ? 

Nu sunt singura care ridica niste intrebari. Exista un nene , care a scris si o carte despre cum organic in Canada e un fake si ca e doar o formalitate care nu se reflecta in realitate http://www.isitorganic.ca/in_conclusion  . El sustine ca e doar o noua sursa de a face bani, si ca nimeni nu verifica in realitatea cum sta treaba cu mancare aorganica. 


Avem un canadian, Mischa Popoff, inspector ...pentru fermele organice, ne povesteste cum stau lucrurile, din interiorul sistemului. Care nene, sustine ca autentificarea ca organica, a mancarii, este inadecvata si ca "cineva" triseaza . El sustine ca mancarea organica NU e testata ( de ce oare ? ) :  http://www.cbc.ca/news/story/2007/12/31/organic-test.html
Mischa Popoff of Osoyoos, B.C., said the government certification by the Canadian Food Inspection Agency (CFIA) is not adequate. Popoff said "organic food isn't tested."
 
Acelasi inspector ne povesteste aici http://www.canadafreepress.com/index.php/article/29950   despre cum organic certified e bazata doar pe .... completarea de acte ! Si nu se sfieste sa declare mancarea certified organica drept " scam " !
" Like global warming, organic food is a scam and it is run by an “unscientific, undemocratic, radical socialist movement. Popoff calls it “food pornography”, an industry that calls itself organic, “but which is really just pure marketing from start to finish, promising everything and delivering nothing.”

Acelasi inspector ne povesteste cum , cand gasea urme de pesticid in culturile " organice", si voia sa trimita mostre la laborator, angajatorii sai, ii spuneau mereu ca nu se poate, pentru ca ....ar costa prea mult. Pai daca o amarata de analiza care sa evidentieze un pesticid , e prea scumpa, cat ar costa o analiza genetica, care sa dovedeasca cum semintele alea nu's naturale ? Ca doar creste ceapa cat pepenele...  http://www.macleans.ca/science/environment/article.jsp?content=20070910_109141_109141

Exact : nu credeti in ceea ce vedeti cu ochii vostri, in gustul pe care ( nu ) il simtiti ! Va inselati ! Mancarea  certified organic e ...organica, Binladen e dusmanul nr 1 al lumii, FDA-ul vegheaza pentru voi, si Mos Craciun exista.
   Indiferent cat de mult vor insista aplaudacii sa le arat hartia doveditoare ca organic de fapt nu e organic, asa ceva nu exista : industria de organic e una extrem de profitabila si in continua crestere. Chiar va imaginati ca o sa vina sa va spuna ca de fapt, uleiul de canola organic, este dintr-o planta GMO ?
Cat despre mizeriile din spatele afacerii organice, a vorbit nenea inspectorul cu cartea ...  Probabil ca aplaudacii se asteapta sa cad pe spate cu gherutele in sus, pentru ca mi se flutura niste hartii pe care scrie organic : atat timp cat realitatea contrazice flagrant hartiile, eu raman sceptica. Ar trebui sa fiu total retardata sa cred ca ceapa cat pepenele, capsuna mai mare ca nuca, varza cu foi de tabla sunt .... organice.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
The truth about 'organic' food
Big money and a lack of oversight has rendered the label meaningless
CATHY GULLI | September 10, 2007 |
While working as an independent organic food inspector, Mischa Popoff says he felt like "a police officer without a billy club or handcuffs." When he found four jugs of herbicide -- each containing four litres of prohibited spray -- inside one organic farmer's garage, Popoff ordered crop sampling be done at a lab. But that never happened because, he was told by the certifying body that hired him, "it's too expensive to run tests," Popoff recalls. When he asked a pig producer who also grows certified organic produce to prove that he wasn't putting liquid hog manure on those fields, which is often forbidden under organic guidelines, the farmer couldn't, and the matter ended there.
Popoff, who inspected more than 500 farms in North America over five years before he left the industry in 2003, says that he's suspected 16 instances of negligence and fraud by farmers who were nevertheless certified organic; he is sure of about at least five of those cases. "There's never one rat. There's always more in the wall," says Popoff, who was designated an advance process auditor by the Independent Organic Inspectors Association, and is now a certification consultant. "I don't want to say 50 per cent of farmers are cheating. But I also don't want to say five out of 500 is okay. I can't live with that."
Continued Below
Such pessimistic characterizations of the organic food industry -- valued at more than $1.7 billion in 2005 in Canada, and predicted to rise 20.6 per cent a year until 2015, according to Agriculture Canada -- have not come solely from Popoff, who lives in Osoyoos, B.C. An official at the Canadian Food Inspection Agency(CFIA)says excess levels of chemicals have been found on organic produce. Food Network celebrity chef Michael Smith, who lives in Prince Edward Island and is ever in tune with local agriculture, doesn't trust the organic standards system because he suspects big business margins have supplanted traditional farming values. "I know it's being gamed," he says. And Perry Caicco, a CIBC Wold Markets retail equity analyst, tells of a booming industry selling high-margin goods, and facing supply shortages that could loosen the definition of organic food.
All this comes as Canada prepares to implement new national organic food regulations, which were published by the federal government last December. "It's a way of formalizing the standards," says Ralph Martin, director of the Organic Agriculture Centre of Canada, who worked on drafting the rules. But they won't be enforced until the end of 2008, at the request of the organic industry, which needs time to prepare for changes.
In the meantime, the industry will continue with the present patchwork system -- which is voluntary in most provinces, and made up of dozens of certifying organizations that are accredited by various standards groups instead of one central body overseeing what qualifies as organic. "Until then, it's status quo," says Michel Saumur, acting national manager for the newly created federal Canada Organic Office.
In Popoff's view, one of the biggest problems with the current organic certification process in Canada is that inspectors rely primarily on paperwork as evidence that proper organic methods have been used. Farmers are expected to keep records and receipts showing what is done to their fields, from crop rotation to fertilization and pest control. But the paperwork doesn't always tell the true story. And CFIA has occasionally found pesticide levels exceeding allowable limits on certified organic food, says René Cardinal, national manager of the CFIA's fresh fruit and vegetable program. Chemical residues can result inadvertently -- when a farmer misreads natural pesticide directions, Cardinal explains, or, adds Martin, if wind and water transport chemicals from nearby conventional farms.
Popoff insists that one of the most effective ways to be sure that fruits and vegetables are organic is to take samples of green plant tissue from the crops while they grow in the field and analyze those in a lab for prohibited chemicals -- at a cost of up to $500 each test. This is done in the United States now, and the fee is supposed to be absorbed by the certifying body that sent the inspector out. In Canada, however, inspectors with suspicions can only "write it up" for the certifying body, says Popoff, and for the most part standards don't require tests. "Consumers have to ask themselves [if] they want something that's proven on a philosophical basis or on an absolute basis," he says.

7 comments:

  1. Anonimu' cu oferta

    Veve ai mai scris cu lux de amanunte despre porcariile astea de legume si fructe. Si ai pus si poze. E adevarat ca pe vechiul blog. Dar din cate stiu ai mutat totul aici. Langa mana ta de pe papadie sunt si niste ..rosii. Suntem in februarie ! Rosii in februarie ?! Totusi .....

    Nici nu ma mai apuc sa studiez chestiile GMO, hidroponia .... Rosii in februarie ?! Nu-i vorba, ca avem si in Romania. Sunt sigur ca sunt "la fel de gustoase" ca si alea de acolo. Se "bate" lumea pe ele in market ....ce n-ai vazut..
    Si aici in Romania ne-am umplut acu' si de niste ridichi, albe, de marimea unui...dovlecel. Din China ! Auzi ?! China !

    Oare ce ar trebui sa caut si sa studiez ca sa inteleg ca e ceva ....ciudat, cu ridichile astea ? Cat dureaza transportul pe mare din China pana in Romania ? Caci nu cred ca sunt aduse cu avionu' in valiza diplomatica. Si sa stii ca arata ..foarte proaspat..

    Despre ananashii din Romania adusi din Costa Rica ce sa-ti mai spun? Estimativ probabil ca sunt culesi cu aproximativ 3 luni in urma, mai stau aici in magazin inca 1 luna pana se vand, etc. N-au niciun gust ! Un fel de cotor de varza ceva mai dulceag. Dau bine pe masa daca vin prietenii pe la tine. Pui pe felii un strop de miere, niste frisca, o lacrima de coniac si ai ..dres busuiocul.

    Am gasit niste bloguri care ti-ar face placere:

    http://retete-vegane.blogspot.com/2009/09/ce-inseamna-raw-vegan.html

    http://bunsisanatos.wordpress.com/

    http://www.petitchef.ro/tags/retete/raw-vegan

    ReplyDelete
  2. Rosiile asa sunt tot timpul...arata identic : vara, iarna. Aici avem toate fructele si toate legumele, tot timpul anului, de nu mai stim cand e sezonul pentru fiecare in parte : oricum, sezon sau extrasezon, sunt la fel de proaste si necoapte.
    Da, avem si noi ridichi d'alea cat dovlecelul... din China. Avem si mancare organica, importata din ....China !
    Multumesc de bloguri !

    ReplyDelete
  3. si ce mancam atunci?
    si in romania deja e tendinta de a lua toate fructele si legumele din supermarketuri?
    ce e de facut? si eu mereu imi pun mereu aceasta intrebare? nu papam nimic ce nu e de sezon?

    ReplyDelete
  4. Anonimu cu oferta

    Anonimule, in RO nu e deloc tendinta sa se ia toate fructele si legumele de la supermarketuri. Momentan, au iesit urzicile, alea bune pe care le culeg babutzele de prin padure si le vand in piata sau pe marginea drmului, oua proaspete de gaina, pietele sunt pline de tarani cu morcovi, sfecla, varza, ceapa, toate de marimi si arome normale ...etc. Tot in piete gasesti si mere romanesti - mai uratele si mai ieftine ca alea de la market dar foarte aromate, prune uscate, prune afumate, ...

    De la hypermarketuri se cumpara multe citrice, de toate felurile (lamai, pomelo, portocale, mandarine, mineole), ceva ciuperci ....Daca ai pofta de o salata iei si cateva rosii de plastic si un castravete chimical, asa, de gust, iar nu ca aliment de baza. Tot la hyper, fructe uscate (exotice) - ananas, papaya, mango ..stafide. Piata e de baza !

    ReplyDelete
  5. Yo am mancat capsunele cat pumnu'! Soiul se numeste "Magic" sau cam asa ceva! Eram in gradina la varul meu si ma gandeam cum de omul nu are 4 stomacele ca vacuta, ca le-as fi umplut oki pe toate! :))))))))))

    Padme

    ReplyDelete
  6. Nu-i mai bine sa vii cu dovezi d-astea decat s-o dai cu papilele tale? Niciodata o doza de paranoia nu strica... desi cand e excesiva... strica.

    ReplyDelete
  7. Poate ananasii respectivi nu vin din Costa Rica! Eu anul asta am mancat cateva kile bune de ananas... din Costa Rica si era/este foarte bun!

    Padme

    ReplyDelete

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.