Doctor Yourself

Tuesday, March 29, 2011

Drobul de sare

O sa vedeti peste tot prin Rai, mare reclama la cancer : de la oameni care cersesc bani pe strada pentru societatile anti-cancer, la reclame in ziare. Toata lumea lupta si face eforturi impotriva cancerului : mai putin cei obligati sa faca asta ....adica exact sistemul medical !
   Intelegerea e cam asa : cetateanu' plateste taxe, pentru ca atunci cand va avea nevoie de sistemul medical, sa primeasca ingrijiri medicale si medicamente. Cu atat mai mult cu cat, Canada este singurul stat dezvoltat ( cel putin asa se pretinde ), in care e interzis accesul cetateanului la clinicile private ( care lipsesc cu desavarsire ). Adica, daca sistemul medical de stat acorda ingrijire intr-un anumit domeniu, atunci e interzis sa se infiinteze o clinica privata care sa ofere acelasi lucru : monopol.

Si acum, sa vedem povestea drobului de sare, in varianta canadiana ( Ontario ) : femeilor cu cancer la san, si cu tumori mici,  le este refuzat medicamentul Herceptin pentru cancer, pe motiv ca .... tumorile sunt prea mici ! Ati citit bine : le este refuzat tratamentul ! Nu unei singure femei, nu e o intamplare, ci o ....regula ! Daca tumoarea canceroasa este sub 1 cm, nu ai dreptul la tratament ! Se estimeaza ca in jur de 100 femei pe an, sunt refuzate ...
    Asadar, femeile pot sa astepte linistite asteptand sa cada drobul de sare : sa se extinda odata cancerul in ele, ca sa poata primi medicamentul ...


Ca sa cumperi Herceptin din buzunar, cine isi permite ? Costa 40.000  ... trebuie sa iti vinzi casa, ca sa iti poti permite .... Ce-i de facut ?  Pai sistemul de sanatate vine cu solutia : va extirpam sanul ! De ce sa platim 40.000 , cand operatia e mai ieftina ? Plus ca medicamentul poate sa dea rezultate, poate nu ... si tot la operatie se ajunge ( deci costuri suplimentare ).
   Asta se intampla in Ontario : femeia avea multiple tumori sub 1 cm, deci a fost refuzata .... Si ce daca erau multe ? Si ce daca erau canceroase ?


Pana si medicii din alte provincii sunt revoltati de aceasta practica din Ontario, si se intreaba pe buna dreptate, DE CE, cei din Ontario sustin ca medicamentul nu functioneaza decat la tumorile de peste 1 cm ? tumoarea e tumoare, functioneaza in acelasi fel ...  Iar in celelalte provincii canadiene, pacientii au acees la Herceptin, fara masuratori ...


In schimb, ce fac organizatiile anti-cancer ? Pai .... ofera narcise reprezentantilor guvernului ! Tara arde si baba se piaptana !


Ofera flori, ca sa stranga foduri ... Pai de ani de zile strang fonduri, si tot nu cumpara medicamente pentru pacienti cu banii aia. In loc sa se joaca de-a gradinareala, mai bine ar face presiuni asupra guvernului, sa elimine regulile absurde de acordare a medicamentelor , pentru paceietii cu cancer ! Zau ca ar fi mai de folos ...

Nu, nu doar Herceptinul este refuzat pacientilor, ci si alte medicamente pentru cancer. Ziarul ne povesteste cum nu e nimic nou sa le fie refuzat tratamentul !


Se mai foloseste Taxol, pentru cancerul ovarian si cancerul de san. Doar ca ....doctorii nu il prescriu. Ei nu pot spune : sa ne scuzati, dar costa prea mult, si apoi sa lase pacientii sa moara, fara tratament...


Si chiar daca este prescris si in final, aprobat , cand mergi lafarmacie .... nu il poti obtine decat daca il platesti din buzunar. Si abia atunci, medicamentul va fi trimis la spital ! Desigur, banii iti vor fi returnati , insa daca nu ai banii sa platesti medicamentuul scump, ce faci ? Faci credit la banca ?


Ce pozitie are ministrul sanatatii ? Judecati singuri : zice ca nu putem avea un sistem de sanatate in care povestite de pe prima pagina a ziarelor, sa determine politica sistemului de sanatate.
    Exact asa ma gandeam si eu : ca NU cazurile pacientilor si problemel lor afecteaza in vreun fel deciziile sistemului de sanatate ...
Totul pana la bani....

8 comments:

 1. Ma mir ca ONG-urile canadiene nu sunt ceva mai agrevise. Adica vorbim de cancer, nu de purici sau pisici.

  ReplyDelete
 2. Pentru a "n"-a oara am ramas fara replica...

  Lucisfera

  ReplyDelete
 3. Un documentar interesant legat de cancer si fondurile pentru cercetare:
  http://filmedocumentare.com/adevarul-despre-tratarea-cancerului-tratamentele-naturiste/
  C.

  ReplyDelete
 4. Gerhald, stiu pe cineva care a supavietuit cancerului, si care a avut acces la un oarecare nivel, prin societatile astea : s-a socat. De atunci refuza sa le doneze ban, sa ia parte la actiunile lor . Refuza sa aiba de-a face cu ei.

  eu am avut contact cu alta asociatie uriasa, care cere donatii si munca vluntara. In schimb,trimitea pacientilor lunar, hartiute cu informatii despre boala lor....

  ReplyDelete
 5. Problema cu Taxol e la fel peste tot: nu prea se prescrie din cauza de pret. In NZ ai dreptul la o doza pe gratis, restul e de la tine din buzunar. In State, din $9000, o sigurare medie iti acopera sub 2000, o data. Este foarte scump peste tot si de aceea este folosit rar, din cauza de pret - chiar si in Fr (stiu de la o ruda care sta in Fr).

  ReplyDelete
 6. http://www.farm.ro/medicamente/herceptin-150mg-liof-perf-x-1fl.html
  Nu ma pot abtine sa nu rad. Vinzi tot ce ai si te muti in Rromania la nea' Base in gradina!

  ReplyDelete
 7. Din gradina lui nea; Base am plecat, si nu de prea mult bine... De plecat, plec mai departe, cu prima ocazie ( Costa Rica )

  ReplyDelete
 8. Uite ce pateste un bolnav de cancer in Canada:
  http://ca.news.yahoo.com/cancer-patients-lose-ei-during-treatment-181714797.html

  Cristina

  ReplyDelete

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.