Doctor Yourself

Friday, March 25, 2011

Cuiul lui Pepelea

V-am mai povestit cum aici in Rai, esti proprietar pe cladire, dar nu si pe pamantul de sub ea. Pentru ca e al Coroanei si nu-i de vanzare. Practic, a "cumpara" pamantul e un soi de a cumpara derptul de folosinta .... Adica e un soi de cuiul lui Pepelea : daca interesele cer sa fii expropriat, vei fi expropriat fara multe farafastacuri si fara sa te intrebe nimeni daca esti de acord. Te iau si te muta in alta parte si iti dau casa similara : nu, nu visati la despagubiri, ca nu e cazul. Am mai povestit despre asta aici  http://filosofiepebordura.blogspot.com/2011/01/expropriere.html

Acuma, o sa povestim despre alte "bucurii" care pot aparea din cauza ca nu esti proprietar pe pamant , si deci ... nu poti decide ce sa schimbi pe pamantul ala.

Avem un proprietar care si-a cumparat o casa langa Torontesti, in Etobikoke , acum 15 ani, si care avea lantat in fata casei, un copacel de Ginko Biloba :


Daaar, in urma cu 3 ani, copacelul a facut niste fructe, care au un miros descris de proprietar , ca o combinatie intre cacat de caine si vomitat :


Bineinteles ca proprietarul n-are voie sa taie copacelul, ca nu e proprietatea lui ci a coroanei. Asta inseamna ca cei de la City il vor pricopsi cu o amenda zdaravana ca sa se invete minte, si il vor obliga sa replanteze copacul : exact acelasi tip de copac, in exact acelasi loc.
    Asa ca, proprietarul s-a caciulit frumos la City, sa binevoiasca aia sa-i inlocuiasca copacul cel puturos . Doar ca .... surpriza ! City i-a spus ca il vor inlocui pentru ....10.837 de dolari ...


Cum suma este exorbitanta, copacelul va ramane la locul lui ... Daaar, consilierii de la City s-au aratat dispusi sa vina la vara viitoare sa constate dupa ce "program" face copacul fructele si daca e adevarat ca pute chiar asa cum se plange proprietarul !
    Si daca consilierii vor constata ca intra-devar pute, cu ce il ajuta ? Ca factura este tot aia de aproape 11.000 $ pentru inlocuirea copacului : tot de la City citire...  Si dupa ce reguli vor stabili ca miroase deranjant sau nu ? Daca consilierii vor avea nasurile nitel infundate si li se va pare amirosul acceptabil ? Ca sa nu mai amintesc ca senzatiile sunt diferite : ce imi place mie, nu-ti place tie....
    In concluzie : evaluarea e mai mult decat subiectiva. Costurile rezolvarii problemei sunt enorme.....la fel cu taxele pe proprietate platite in Rai ...  Welcome to Canada, sa simtiti pe propriul buzunar " the american dream " ...

15 comments:

 1. Tzipi , cand vi dintr-o tara in care simtul proprietatii este foarte raspandit si descoperi ca in noua tara sunt alte reguli, ti se pare firesc sa ai pamantul tau , etc.
  Am aflat cu stupoare ca mare parte din pamantul din Ro este cumparat ...de evrei , de arabi. Unde e oare mai bine ,acolo unde terenul in sine este al statului si eu am drept de folosinta 99 de ani ( nu ca o sa si ajungem la varsta asta- deja aici e alta poveste) sau acolo unde oricine poate sa cumpere.... Parca ii si vad pe evrei incarcand basculantele cu pamant si plecand la ei .Evident e o gluma:)

  ReplyDelete
 2. Ce subiect aiurea !

  2 kg de motorina sau 2 kg de clor la radacina si scapa de el.

  ReplyDelete
 3. Subiectul nu-i aiurea.Este foarte real.Situatii stupide ca aceasta intalnesti tot timpul aici.Iar ca sa puna motorina si clor,nu-l duce mintea!
  Numai bine!
  K

  ReplyDelete
 4. S-ar putea sa depinda de provincie/municipalitate - noi am taiat 2 copaci din fata casei - unul ca tulpina cu diametrul de 20 cm (am avut nevoie de permis - $18) si altul cu tulpina cam de 15 cm (nu am avut nevoie de permis). Am aflat ca in fata casei, pentru pomii cu tulpina sub 6 inches de groasa nu e nevoie. In spate am taiat si plantat la greu. A trebuit doar se ne interesam daca avem cabluri/conducte la adancime (n-am avut) asa ca a fost liber la landscaping.

  In concluzie... depinde de zona, cu sau fara Coroana.

  ReplyDelete
 5. Sonia ; e mai bine acolo unde poti sa-ti cumperi terenul, ca sa ai drepturi depline, fara sa stai cu stres ca esti la cheremul cuiva.
  E adevarat ca pamantul Romaniei a fost cumparat de straini ; nu i-a fortat nimeni pe romani, sa-sivanda pamanturile...Dupa care, o sa se mire caarabii cultiva GMO sile vand lor la preturi astronomice. Sau mai rau ; in cazul unei crize alimentare, arabii scot recolte bogate din pamantul Romaniei si le trimit la ei acasa, in timp ce romanii vor face foamea la greu ...

  Ultinmul Anonim ; voi ati taiat copacii, pentru ca ati cerut voie de la City si ati primit acceptul. Nu toata lumea primeste ok -ul de la City, cum e cazul din articol ...
  Ideea este ca NU poti adiministra pamantul de langa casa, ci City il administreaza : ci consecinte mai mult sau mai putin placute.

  ReplyDelete
 6. Sonia, doar anul trecut li s-a acordat cetatenie romana la juma' de milion de evrei. Ca ce chestie, zic io? Sursele de stiri oficiale nu au suflat o vorbulita despre asta, toate bune si frumoase. Urmeaza al doilea val, probabil anul asta. The show must go on...

  Lucisfera

  ReplyDelete
 7. Luci , la noi in Galati nu mai poti sa faci nimic...primaria e a grecilor , liceul biligv(A.I.Cuza) la fel, starea civila asisderea...orice institutie publica e a altcuiva. Au venit sa isi 'revendice' casele ...si am ajuns noi ca si comunitate sa platim chirie pentru primarie,scoala...

  ReplyDelete
 8. Exact, am ajuns straini in propria tara, nimic nou. Vina? A noastra, tata, ca noi stam cu curu' pe camasa si asteptam pe dracu' sa ne ia. Vorba unei scriitoare, sintem un "popor de balegi" si asta se vede la fiecare pas, o dovedim zilnic.

  Lucisfera

  ReplyDelete
 9. Luci , nu cred ca suntem de 'balegi' ca si ale sunt bune la productia 'eco'...

  ReplyDelete
 10. @ Tzipi,

  Nu e 'proprietatea' coroanei, si nu coroana face legile, ci fiecare municipalitate si le face singura (pamanturile coroanei de care pomenesti sunt undeva in nord, unde sunt numai paduri si verdeata, si nu ai ai voie sa construiesti nimic - poti sa te duci cu trailer-ul, cortul, etc in schimb).

  Sincer sa fiu, e dreptul fiecaruia sa se intereseze de taxt, legi si reguli cand cumpara o proprietate, oriunde ar fi ea. Pana si in Ro existau legi de urbanism local in orase dar nu se aplicau (ce-i drept, la tara nu - fiecare ii facea ce-l taia capul... de unde inteleg ca vine si nemultumirea ta). Si asa e in orice tara, sunt legi care trebuie respectate - ce-i drept, unele City-uri cum le zici tu, au unele drepturi mai extreme, altele mai lejere.

  Mie imi convine ca nu l-a lasat pe vecinu sa plateze un pom care creste enorm si i-a dat voie sa puna unul care creste mai mic - mi-ar fi lat mie din soarele de dimineata. Grea viata la oras, nu?

  ReplyDelete
 11. Una sunt legile de urbanism, si alta e ca nu ai drept de proprietate pe pamantul ala : am pus articolul citat, despre cum un nene era expropriat pur si simplu din casa lui, in ciuda vointei lui, pentru ca asa cereau interesele ( construiau o autostrada parca ).
  Cum ramane cu dreptul de proprietate ? Ti se pare ca asta e legea de urbanism ?

  ReplyDelete
 12. Eu ti-am raspuns la postul asta, nu la cel la care faci referire.

  ReplyDelete
 13. Si inca ceva - daca imi aduc bine aminte, desi e posibil sa ma insel, proprietarul a cerut un milion de dolari ca sa evacueze casa - cand ii fusese oferita o suma maricica de multe ori mai mai mare decat valora casa. Nu suna prea bine.

  ReplyDelete
 14. Postul in care fac referire, era inclus in postul asta : cu link si cu explicatii.
  Chiar si la postarea asta : cu ce se schimba urbanismul, daca in loc de un pom, pui alt pom ?

  ReplyDelete
 15. Se pare ca orasul are un bylaw de a nu taia pomi sanatosi (cum e asta).

  Iar proprietarii nu au vrut sa taie pomul, ci ca city-ul sa le inlocuiasca pomul cu altul (la fel de mare), ca sa poata copiii lor sa continue sa se urce in pom.

  Unde exact scrie ca "... proprietarul n-are voie sa taie copacelul, ca nu e proprietatea lui ci a coroanei. Asta inseamna ca cei de la City il vor pricopsi cu o amenda zdaravana ca sa se invete minte, si il vor obliga sa replanteze copacul : exact acelasi tip de copac, in exact acelasi loc."?

  ReplyDelete

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.