Doctor Yourself

Tuesday, January 11, 2011

Gandire / InteligentaAm sa lamuresc aici , cu exemple, cum sta treaba cu invatare / inteligenta si de ce sunt ele doua notiuni fara legatura intre ele :
Am o vecina, cam la 30 de ani, careia ii porneste alarma de incendiu singura, de fiecare data cand gateste, si e nevoita sa se urce pe scaun, sa o opreasca de la un buton. La un moment dat, sotul ii bate la usa , sa-i spuna ca ne-a cam ajuns cu alarma ei, sa faca ceva. Si femeia i se plange ca si pe ea o deranjeaza alarma aceea, dar asta e, ce sa faca ? Pai bine, si nu ti se pare ciudat ca doar tie iti suna alarma in fiecare zi, din tot blocul ? Ai mai auzit sa pateasca si alti vecini asa ceva ?
Hmm, a stat ea, s-a gandit si a zis ca intr-adevar, doar ei i se intampla. Si apoi a pus intrebarea standard : stii cumva ce trebuie sa fac ? Da, stia .... cheama administratorul sa-ti schimbe alarma, si pana o veni omul, infasura-ti alarma cu niste carpe, sa nu mai deranjezi.
Daaaa ? Se poate si asa, cu carpe ? Nu m-am gandit la asta ....
E inutil sa spun ca a venit sotul meu in casa plin de draci .... Iar aceasta tanti este una care poate invata ( vorba vine ) ....

Intr-o seara, mi-a batut la usa, vecinul : 24 ani, student anul doi la medicina, viitor chirurg. Si era disperat ca toate magazinele sunt inchise la aceasta ora, iar maine dimineata el are examen, la care trebuie sa scrie cu creionul, ca altfel nu il primeste in examen. Iar cum examenul il are la ora 7 dimineata si magazinele se deschid mai tarziu, el nu mai are cum sa-si cumpere ascutioare !
Siiiii ? Si problema este ca tocmai si-a rupt varful creionului ! Fapt pentru care va pierde examenul, si va avea restanta pe toamna, si o sa aiba probleme acasa, si mare tragedie... N-am cumva un creion, sau vreo ascutitoare ? N-aveam ....
Dar aveam cutit ! A facut ochii cat cepele cand a vazut ca m-am apucat sa-i ascut creionul, si mi-a declarat grav ca el nu a stiut ca se poate si asa ! Si sa-i spun unde am invatat sa fac asta ?
Oh, pai stai sa vezi, ca la noi in Romania, avem niste cursuri speciale de improvizatie, prin care copiii de scoala sunt invatati sa se descurce cu obiectele din casa, aflate la indemana ....
S-a gandit el putin, si mi-a zis ca tare bune cursurile astea ale voastre...ar trebui sa inceapa sa se faca asa ceva si pe la noi !
I-am intins creionul ascutit frumos, si i-am spus ca acuma, ca a invatat cum se ascute creionul, sa nu incerce sa faca asta cu ...bisturiul !
Si oh, ce bine ca m-ai atentionat ! Si ce multe multumiri ca l-am salvat de la restanta ! Fericire mare .... Atat de mare, incat a doua zi s-a prezentat la usa cu o cutie cu prajituri drept multumire ca l-am salvat din belea. Asta va fi un viitor chirurg, bun profesionist, care va castiga sute de mii de dolari pe an, si pe care , daca il muti de la stanga la dreapta, l-ai pierdut. Nu doar el e asa, ci ....majoritatea ! Ei doar urmeaza regulile, si sunt dresati sa intrebe pe ceilalti ce trebuie sa faca intr-o anumita situatie in care nu au reguli de urmat ( situatii imprevizibile ) ....

Acuma, eu sunt cea care are "dimploma" de dizabilitate mentala, insa stau si ma intreb la modul cel mai serios, care dintre noi e mai disabled ? Acesta e si motivul pentru care nu am complexe referitoare la dizabilitatea mea : nu pot invata, insa POT GANDI , intr-o societate in care oamenii sunt dresati sa urmeze tiparele de gandire !

3 comments:

 1. Nu te supara...ce dizabilitate ai? Pentru mine esti minunata si imi place modul tau de a gandi!

  ReplyDelete
 2. Mai Tzipi, cred ca si e sufar de un pic de: DISLEXÍE, dislexii, s. f. (Med.) Tulburare la citit manifestată prin modificarea cuvintelor, prin greșeli de lectură etc. – Din fr. dyslexie.
  Sursa: DEX '09 (2009) - dupa ce am citit e_mail_ul tau in seara asta...!

  Radem, glumim dar, ne mai auzim - Teo din Iasi...

  PS: Cat despre articol, l-ai incadrat bine la sectiunea "retarzi"! Apropo, trebuie sa ma documentez daca retardul e mai jos ca idiotul pe scara "valorilor" - serios!

  ReplyDelete

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.