Doctor Yourself

Tuesday, January 11, 2011

Big Brotdher

Daca n-ai cont pe Facebook, n-ai viata sociala. Cam asa e considerat pe aici, pe la noi. Astia sunt aproape isterici, sa-si poseteze viata cu lux de amanunte, pe Feisbuc. De ce ?
   Din tendinte narciciste ? Sa afle toata lumea unde si-a facut canadianu vacanta, ce masina pe credit si-a cumparat, si ce inel i-a luat nevestei ? Sa se faleasca despre cat de popular este el, si cati prieteni are pe Feisbuc ?
   Din punctul meu de vedere, Feisbuc-ul exploateaza exact partea cocalareasca din oamenii ( educati sau nu ). Daca cocalaru' ala original simte nevoia sa mearga claxonand si cu muzica urland din masina lui cea noua ( ca sa stie tot poporu', ca si-a luat masina noua ), cocalaru' educat, da sfoara in tara pe ....Feisbuc , ca sa afle tot poporul, ce masina tare si-a tras el. In esenta, e tot aia : numai mijlocul de a te lauda este diferit, in functie de nivelul de inteligenta sau educatie , sau in functie de ....primitivism. Da' cocalari sunt ambii, din punctul meu de vedere.

Pentru altii, Feisbuc inlocuieste viata sociala. Ca atunci cand esti sclav 8 ore/zi plus inca 2 ore pe drum ( duc / intors ), pur si simplu nu mai ai timp de asa ceva : jumatate din viata dormi, iar din cealalta jumatate ramasa, mai mult de jumatate, esti sclav la munca. Viata ? Cine mai are timp de viata ? ( eventual ceva timp liber in weekend, in care nu mai stii ce probleme casnice sa-ti rezolvi mai repede ).
   Asadar, Feisbucul tine loc de socializare ....ca nu mai e timp pentru asta in viata reala. E un drog. Iti ofera iluzia libertatii . Exact ca si filmele de calatorie : iti ofera senzatia ca ai calatorit ....chiar daca tu esti rupt in coor si n-ai bani sa treci strada. Da' ai vazut America ! Sau Costa Rica, dupa caz...

Am inteles ca se fac grupuri de discutii pe Facebook : n-am incredere in discutii d'astea "populare ". Am incredere in oameni care cauta singuri informatii, si sapa. Da' astia nu dau sfoara in tara pe Feisbuc, si nu se intalnesc pe toate gardurile virtuale.
    Asadar, am inteles ca se joaca Farmville. Mda, cat de retard trebuie sa fie cineva, ca sa-si piarda vremea cu jocuri pe calculator, cand exista atatea alte lucruri inteligente si maipalpitante de facut ?


Eu cred ca Feisbuc, e o modalitate grozava de a controla oamenii . Pentru ca este mai dificil sa ii interoghezi fara motiv, ca sa afli detalii personale despre ei si viata lor. Insa daca ii convingi sa ti le ofere cu generozitate, gratis si de buna voie ....
    Adica, doar trebuie sa stea cineva si sa culeaga informatiile despre oameni, sa le faca un dosarel, si sa stim totul despre ei. Ca in caz de ceva ... stim cu cine avem de-a face. Ceausescu s-ar rasuci in mormant, cand ar realiza ca el a avut nevoie si a cheltuit gramezi de bani cu un aparat de represiune si control urias ( securitatea ), iar astia de moda noua, fac totul ....gratis si prostind populatia sa le ofere pe tava informatiile !
Sau chiar in putem banui, asa , preventiv, de tot felul de chestii si putem sa investigam oficial asta ( ca in anumite aspecte, legea prevede arestul, chiar pentru o simpla banuiala ).
   Ce ma face pe mine sa cred ca retelele sociale au fost create in schimbul controlului si supravegherii oamenilor ? Pentru ca, atunci cand iti creezi un cont , practic oferi Facebook exclusiv şi perpetuu dreptul de proprietate asupra tuturor informaţiilor şi imaginii tale publice. Tare, nu ? Si mai ales ca oferi totul ....gratis ! Chiar daca iti stergi contul, degeaba....informatiile nu mai sunt proprietatea ta.
Mai mult decat atat, conditiile de utilizare arata ca Facebook isi rezerva dreptul de a acorda şi sublicenţiere cu tot "continutul paginii web a utilizatorului", pentru alte afaceri .. . Adica poate sa iti vanda poza, sau informatiile, sau ce ai incarcat tu pe contul ala, unor companii, in scopuri publicitare, si sa incaseze banu' , iar tu ramai cu praful de pe toba .... Plus ca iti pot folosi imaginea, cum au ei chef ...
    Dintr-o data totul este publicat. Desigur, poti sa pui "privat" pe anumite informatii din contul tau, care nu le vor putea accesa alti  utilizatori : dar ele nu vor fi "privat" pentru proprietarii sitului, si nici cand e vorba sa le vanda mai departe, celor interesati ...

Facebook e sursa de informatii pentru ....hoti ! Care afla cine , cand si cum pleaca in vacanta, etc. Si dau spargeri. Poate fi sursa de informatii pentru politie, care cauta persoanele cu ganduri "incomode" si nepermise pentru sistem si conducatorii lui. Postezi un comentariu critic la adresa lui Obama ? Cineva s-ar putea sa se intereseze discret de tine ...
   Seful s-ar putea sa-si bage nasul, sa afle ce fel de persoana esti tu in timpul liber . Lucrezi la banca , esti profesor si ti-ai postat poze sexy ? S-ar pute asa-ti pierzi jobul ...
Ce garantie ai ca Feisbuc nu vine dosarele fiecarui utilizator, corporatiilor interesate de preferintele clientilor ? Ce garantie ai ca nu vinde dosarul tau, unor institituii direct interesate ? Ce garantie ai ca de fapt, intregul proiect nu este decat cea mai mare retea de spionare a oamenilor, din intreaga istorie ? Un fel de Big Brother, care face tandem cu camerele de supraveghere, prezente peste tot prin orase, in numele " protectiei "  ?

No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.